Nogomet

Olić po prvo mjesto u Bremen

Zoran Zdelar • subota, 01.12.2007.

Ovog se vikenda nakon pune dvije godine ponovno u velikom derbiju sastaju Milan i Juventus. No, hrvatskim ljubiteljima europskog nogometa možda bi ipak zanimljiviji derbi mogao biti onaj u Njemačkoj gdje Ivica Olić odlazi sa svojim HSV-om na gostovanje u Bremen kod Werdera Jurice Vranješa i Ivana Klasnića. Utakmica je to koja bi u slučaju kiksa Bayerna mogla dati novog lidera Bundeslige...

Premier liga

Slika 5 od 6.

Osim što nam ovaj vikend u Hrvatskoj nogometnoj ligi donosi gradski derbi Dinama i Zagreba, stanovnici Londona će također moći uživati u ogledu dva gradska rivala. Chelseaju u goste stiže West Ham i trebala bi to biti daleko najzanimljivija utakmica 15. kola Premier lige. Iako bi se Chelsea mogao smatrati velikim favoritom, brojni izostanci ipak bi mogli imati nekakvog utjecaja na konačan ishod. Avram Grant neće moći računati na prvog vratara Petra Čecha, kao ni na Ballacka, Maloudu, Carvalha i Ferreiru. Stamford Bridge pogođen je brojnim ozljedama, a za utakmicu neće moći konkurirati ni Essien zbog suspenzije. Čekićari s druge strane imaju znatno manje problema i od bitnijih igrača najvjerojatnije neće moći računati tek na Bellamyja, dok se Ljungberg oporavio na vrijeme za ovaj susret.

Bluesi su trenutno momčad s najboljom prvenstvom formom i žele se vratiti pobjedama u Premier ligi nakon što su u posljednjem kolu remizirali kod kuće s Evertonom. West Ham stiže osokoljen gostujućom pobjedom od 5:0 nad Derby Countyjem.

Vodeći Arsenal odlazi u goste Aston Villi koja također u posljednje vrijeme ima vrlo dobre rezultate. Aston Villa nije slavila kod kuće protiv Arsenala gotovo punih deset godina i motiva im zasigurno ne nedostaje kako bi nanijeli novi poraz Topnicima nakon što su prvi put ove doživjeli osjećaj povratka kući bez ijednog boda. Manchester Unitedu na Old Trafford stiže Fulham tek u ponedjeljak, a to je utakmica koja ne bi prema svemu sudeći trebala biti neizvjesna i aktualni prvak bi trebao upisati nova tri boda.

Primera

Slika 3 od 3.

Veliki gradski derbi i u španjolskoj Primeri. Barcelona odlazi u goste Espanyolu. Katalonski derbi često je nudio iznimno neizvjesne utakmice, a Espanyol nema namjeru olako se predati i žele još jednu pobjedu na domaćem terenu, nakon što su to uspjeli napraviti u siječnju ove godine. Nije momčad Valverdea poražena već devet kola, dok se zna da ove sezone igra Barcelone prilično oscilira. Da su nakon dugo vremena snage prilično izjednačene, potvrdio je i napadač Espanyola Raul Tamudo. "Dolazi iznimno posebna utakmica za nas. Ne sjećam se da je u posljednje vrijeme ijedan naš derbi bio ovako neizvjestan. Nakon dugo vremena smo se stabilizirali"

Real Madridu planove će pokušati pomrsiti sedmoplasirani Santander koji je trenutno i u boljoj formi od aktualnog prvaka. Ipak, povijest pokazuje da Real ne bi smio kiksati u ovoj utakmici, no uvjerili smo se već mnogo puta kako je u nogometu sve moguće. Iznenađujuće dobro Villarreal odlazi u goste Valladolidu i tamo zasigurno žele vratiti se na pobjedničke putove nakon što su nakratko s njega skrenuli remijem protiv Almerije. Villarreal još nije nijednom slavio na José Zorrilla stadionu, ali lako moguće da je i tom nizu stigao kraj.

Serie A

Slika 4 od 4.

Donosi nam Serie A jedan od najvećih talijanskih derbija. Milanu na San Siro u goste stiže prvak Serie B, momčad Juventusa. 26 mjeseci nisu se ova dva kluba srela u službenoj utakmici, dok su snage u međuvremenu ogledavali dva puta u prijateljskim dvobojima i oba puta slavio je Milan, posljednji puta u kolovozu ove godine na Berlusconi kupu. Znate vjerojatno i sami kakve najčešće ishode nude talijanski derbiji posljednjih godina, a ako bi se objektivno sagledale forme, remi se smiješi i ovom susretu. Milan je ove sezone u gotovo katastrofalnom stanju i ne pamte pobjedu pred domaćom publikom još od ljeta, dok je Juventus u relativno solidnoj formi i kad su u pitanju gostovanja.

Teško gostovanje u ovom kolu ima i milanski Inter koji odlazi na noge Fiorentini, što bi također trebala biti prilično neizvjesna utakmica, dok Romu na Olimpicu isto očekuje teška utakmica s Udinesseom.

Bundesliga

Slika 1 od 1.

Ivica Olić ove je sezone bez ikakve dvojbe u životnoj formi. U HSV-u blista, redovito je među najboljim igračima na terenu, a ovog vikenda imat će priliku odmjeriti snage s bremenskim Werderom za kojeg ponovno nastupa i Ivan Klasnić. Werder je ohrabren ovotjednom pobjedom nad madridskim Realom u Ligi prvaka i zasigurno žele obraniti drugu poziciju. Oba kluba u odličnoj su formi i međusobni prijašnji ogledi teško da bi mogli naznačiti tko je favorit u ovom susretu. Na posljednjoj utakmici u veljači slavio je HSV rezultatom 2:0. Utakmica koja bi vrlo lako mogla dati novog lidera prvenstva.

Vodeći Bayern kojem je zbog loše forme u posljednje vrijeme ostao tek jedan bod zalihe ispred prvih pratitelja odlazi na gostovanje Bielefeldu. Inače bi to bila utakmica u kojoj bi se bez ikakve dvojbe mogla tri boda unaprijed pripisati Bayernu, no obzirom na formu bavarskog giganta iznenađenje se ne može isključiti. Schalke i Rakitić dočekuju Bochum, dok Dortmund Roberta Kovača i Mladena Petrića odlazi u goste Stuttgartu.

Le Championnat

Slika 2 od 2.

Lyonu u goste stiže prvoligaš iz grada koji je ovom dijelu Europe najpoznatiji po međunarodnom sudu za ljudska prava. Osrednji Strasbourg teško da može ugroziti vodeću momčad prvenstva, a to potvrđuju i njihove prijašnje međusobne utakmice. Drugoplasirani Nancy čekat će kiks Lyona na gostovanju kod Le Mansa koji polako klizi prema sredini iz gornjeg dijela ljestvice. Posrnuli Marseille tražit će poboljšanje plasmana kod također priličnog lošeg Lillea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!