Ostali sportovi

NFL: Važna pobjeda Coltsa, borbe za doigravanje

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 03.12.2007.

Kako se približavamo kraju regularne sezone, utakmice postaju od sve veće važnosti, mnogo je momčadi u borbi za odigravanje, i mnoge žele da se upravo na njih obrati pažnja. Uz to valja napomenuti da je Miami upisao dvanaesti poraz sezone i lovi neslavni rekord 0-16, a Pittsburgh je kod kuće pobijedio Bengalse i ostao neporažen u svom domu...

Jaguarsi su, ulazeći u ovu utakmicu bili sasvim blizu vodećim Coltsima i imali su priliku da ih sustignu. Odličan probijački tim, kvalitetan QB koji ne gubi lopte i dobra obrana, držali su Jacksonville u utrci za prvo mjesto u AFC South diviziji. Ipak, za goste ne počinje dobro jer Davidu Garrardu ispada lopta u prvom napadu koju Coltsi kradu i Manning iskorišava priliku TD dodavanjem za Dallasa Clarka i rano vodstvo domaćina. Krajem četvrtine napad Indianapolisa opet zabija i to 48 yarda dugačkim TD dodavanjem Manninga za Reggiea Wayna.

Dugačkim napadom dugim 11:10 minuta Jaguarsi postižu TD utrčavanjem Mauricea Jones – Drewa od dva yarda. Taj je napad zasigurno bio školski primjer kako igrati protiv Coltsa, jer je u svakom slučaju cilj držati njihov napad i Manninga što dulje izvan igre, a svojim napadima oduzeti što više vremena. Sinoć su Jaguarsi pretrčali 168 yarda i pokazali svoju snagu u tom aspektu napadačke igre. Ali kada napokon napad Coltsa krene u akciju, često su nezaustavljivi. Manning se povezuje sa svojim hvatačima i završava napad dodavanjem TE-u Clarku za još jedan TD.

U trećoj četvrtini Jaguarsi ponovo zabijaju, nakon dugačkog napada, dodavanjem Garrarda za Marcedesa Lewisa, a Manninga presijeca Reggie Nelson koji pokušava pobjeći s loptom, ali ga upravo Manning zaustavlja i tako vjerojatno sprječava Nelsona da otrči do TD zone Coltsa. S druge strane, QB Jascksonvilla David Garrard nije presječen cijelu sezonu, odnosno sve dok ga u četvrtoj četvrtini nije presjekao Antoine Bethea. Jaguarsi se nisu uspjeli vratiti u utakmicu, Garrard je usprkos dvije izgubljene lopte odigrao kvalitetno (24/29 za 257 yardi i dva TD-a). Manning je bio standardno dobar upisavši četiri TD dodavanja i prebacivši 288 yardi. U tome su mu mnogo pomogli hvatač Reggie Wayne sa osam uhvaćenih lopti za 158 yardi i raspoloženi TE Dallas Clark sa dva TD-a u sklopu sedam uhvaćenih lopti.

New Orleans ove sezone većinom igra u serijama. Prvo su izgubili četiri za redom, zatim pobijedili slijedeće četiri, zatim dva puta izgubili i pobijedili prošli tjedan ostavši tako u utrci za doigravanje pred važnom divizijskom utakmicom protiv Tampa Bay Buccaneersa. A Bucsi su ove sezone odlično istrenirana momčad predvođena head coachom Jonom Grudenom, igraju odličan nogomet i postižu pobjede što je na kraju dana ipak ono što se broji. Njihov QB Jeff Garcia (2.135 prebačenih yardi i 11 TD-a) se ozlijedio prošli tjedan i zamijenio ga je neiskusni Luke McCown. Prva je četvrtina završila vodstvom Saintsa 7:3 i dugačkim dodavanjem McCowna za WR-a Joeya Gallowaya čime prenose napad u drugu četvrtinu kada i zabijaju dodavanjem McCowna za Anthonyja Bechta. Tampa Bay nakon FG-a Matta Bryanta odlazi na 13:7, kada QB Drew Brees (17/23, 179 yardi, dva TD-a) Saintsa upotpunjuje dugačko dodavanje za, Bucsima okuženog, Deveryja Hendersona i vodstvo od 14:13.

Earnest Graham je RB Bucsa, koji je nakon ozljede C. Williamsa dobio priliku kao starter i odlično je iskorištava, u sezoni je pretrčao 737 yardi u 176 pokušaja, a sinoć ih je osvojio 106 uključujući 25 yardi dugačko TD utrčavanje. McCown koji igra odlično, baca loptu u ruke braniča Saintsa Mikea McKenzieja koji bježi za novih šest poena Saintsa i prevrtljiva utakmica je sada na rezultatu 21:20 za New Orleans koji i povećavaju vodstvo kada McCown pokušava pobjeći obrani Saintsa koja ga ruši u njegovoj TD zoni za safety i dodatna dva poena. Ipak, Saintsi ne uspijevaju sačuvati loptu i napad Bucsa dobiva novu priliku u kojoj McCown (29/37, 313 yardi, dva TD-a) nalazi Jerramyja Stevensa za TD i pobjedu gostiju kojom su pobjegli Saintsima na tri utakmice, četiri kola prije kraja regularnog dijela sezone. Mladi Luke je za svoju odličnu predstavu „okrivio“ prije svega svoju napadačku liniju koja ga je odlično štitila, a zatim redom i cijelu momčad, uključujući i trenerski tim koji radi odličan posao u Tampi

Arizona Cardinalsi se također bore za doigravanje. Ovog su im tjedna u goste došli Cleveland Brownsi. Cardinalsi su ušli u utakmicu bez ponajboljeg igrača, WR-a Larryja Fitzgeralda (75 uhvaćenih lopti za 1.060 yardi), ali to nije utjecalo na krajnji rezultat ove utakmice. Brownsi su gubili loptu četiri puta i uz to nepotrebno kažnjavani zbog „tankih živaca“ u ključnim trenucima utakmice, što im zasigurno nije pomoglo. Ali im je u hvatanju rezultata zasigurno pomagao odlična konverzija za dva poena nakon još jednog lukavog poteza Braylona Edwardsa koji nakon uhvaćene lopte pada, shvaća da je nedirnut i da suci nisu zaustavili igru, podiže se i bježi u TD zonu Cardinalsa. Kako bi ostali u igri, Cardinalsi pokušavaju skupiti još dva poena, QB Anderson izlazi iz formacije do svog hvatača kojem navodno objašnjava promjenu akcije, u međuvremenu, obranu Cardinalsa iznenađuje nagli izbačaj lopte prema RB-u Cribbsu koji lažira utrčavanje i dodaje slobodnom TE-u Winslowu, završivši tako akciju kakve češće viđamo u filmovima.

Brownsi su pri rezultatu 27:21 za Arizonu imali priliku preokrenuti rezultat, ali dodavanje Andersona za Winslowa na rubu terena suci dosuđuju kao neupotpunjeno, iako razočarani Anderson tvrdi da je Winslow imao posjed lopte kada su ga braniči Cardinalsa izbacili iz terena. Odluka se ne mijenja i Arizona uzima važnu pobjedu u kojoj se najviše isticao njihov RB Eddgerrin James sa 114 pretrčenih yardi.

Za Vikingse se vratio rookie senzacija Adrian Peterson koji sa dva TD-a i 116 osvojenih yardi sudjeluje u visokoj i važnoj pobjedi Minnesote protiv Lionsa 42:10. Lionsi su upisali četvrti poraz za redom i sebi zakomplicirali život, a Minnesota se odličnim igrama izjednačila sa konkurentima na omjeru 6-6.

Chicago Bearsi se također bore za doigravanje. Pobjedu su pokušali izboriti protiv Giantsa. Bio je to dvoboj dvaju problematičnih QB-a, Rexa Grossmana (296 prebačenih yardi u utakmicu uz jedan TD) i Elija Manningu (16/27, 195 yardi, TD i dva presječena dodavanja). Giantsi su ipak pobijedili, zahvaljujući RB-u Derricku Wardu koji je pretrčao 154 yarda, ali se i ozlijedio, te odličnoj obrani koja je Grossmana srušila šest puta.

National Football League, trinaesti tjedan: Carolina – San Francisco 31:14, Indianapolis – Jacksonville 28:25, Kansas City – San Diego 24:10, Miami – NY Jets 10:42, Minnesota – Detroit 42:10, Philadelphia – Seattle 24:28, St. Louis – Atlanta 28:16, Tennessee – Houston 28:20, Washington – Buffalo 16:17, Arizona – Cleveland 27:21, Oakland – Denver 34:20, Chicago -NY Giants 16:21, New Orleans – Tampa Bay 23:27, Pittsburgh – Cincinnati 24:10, Dallas – Green Bay 37:27

KONFERENCIJA AFC

Divizija AFC East
New England Patriots 11 - 0 - 0
Buffalo Bills 6 - 6 - 0
NY Jets 3 - 9 - 0
Miami Dolphins 0 - 12 - 0

Divizija AFC North
Pittsburgh Steelers 9 - 3 - 0
Cleveland Browns 7 - 5 - 0
Baltimore Ravens 4 - 7 - 0
Cincinnati Bengals 4 - 8 - 0

Divizija AFC South
Indianapolis Colts 10 - 2 - 0
Jacksonville Jaguars 8 - 4 - 0
Tennessee Titans 7 - 5 - 0
Houston Texans 5 - 7 - 0

Divizija AFC West
San Diego Chargers 7 - 5 - 0
Denver Broncos 5 - 7 - 0
Kansas City Chiefs 4 - 8 - 0
Oakland Raiders 4 - 8 - 0

KONFERENCIJA NFC

Divizija NFC East
Dallas Cowboys 11 - 1 - 0
New York Giants 8 - 4 - 0
Washington Redskins 5 - 7 - 0
Philadelphia Eagles 5 - 7 - 0

Divizija NFC North
Green Bay Packers 10 - 2 - 0
Detroit Lions 6 - 6 - 0
Minnesota Vikings 6 - 6 - 0
Chicago Bears 5 - 7 - 0

Divizija NFC South
Tampa Bay Buccaneers 8 - 4 - 0
Carolina Panthers 5 - 7 - 0
New Orleans Saints 5 - 7 - 0
Atlanta Falcons 3 - 9 - 0

Divizija NFC West
Seattle Seahawks 8 - 4 - 0
Arizona Cardinals 6 - 6 - 0
San Francisco 49'ers 3 - 9- 0
St. Louis Rams 3 - 9 - 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!