Košarka

Rekord Douglasa nedovoljan za pobjedu

Zvonimir Šimunović • srijeda, 05.12.2007.

Peto kolo natjecanja u skupinama D, E i F obilježio je meč Khimkija i Pamese. Rusi su odnijeli pobjedu, a igrač španjolske momčadi Ruben Douglas tricaški rekord ULEB Cupa. Važne gostujuće pobjede ostvarili su Benetton Fribourg, Budućnost i Crvena Zvezda, a najuvjerljiviji su bili košarkaši Bologne...

Skupina D

U susretu dosad neporaženih momčadi, Khimki je na domaćem terenu u vrlo zanimljivoj utakmici pobijedio oslabljenu Pamesu (nastupila s osam igrača). Tako Rusi s omjerom 5-0 već mogu razmišljati o drugom krugu.

Španjolci, koji su nastupili bez Avdalovića, Rebrače, Garcesa, Housea i našega Stanka Baraća, dobro su otvorili susret i početkom druge četvrtine poveli 14:24. No, do kraja poluvremena domaćini su uspjeli preokrenuti rezultat i povesti 48:47. Predvodio ih je sjajni Anton Ponkrašov (24 poena, šut za dva 5-6, tri 3-3 i slobodna bacanja 5-5, 5 asistencija).

Drugo poluvrijeme izjednačeno do samoga kraja. Kod rezultata 78:78 na scenu je ponovo stupio Ponkrašov koji postiže pobjedonosnu tricu. Uz njega najzaslužniji za pobjedu domaćina bili su Dan Ewing sa 17 i Kelly McCarty s 11 poena. Kod momčadi iz Valencije najbolji je bio Ruben Douglas (36 poena), koji je postigao čak devet trica iz dvanaest pokušaja i tako srušio rekord ULEB Cupa.

Još jednu do samoga kraja neizvjesnu utakmicu odigrali su Azovmaš i D. Bank Skyliners. Cijelim tijekom utakmice momčadi su bile u egalu, da bi Azovmaš do pobjede došao u posljednjih pet minuta. Ključna je bila serija 8:0 nakon koje se Nijemci nisu uspjeli vratiti.

U redovima ukrajinske momčadi najbolji su bili Yahor Meshcharakou sa 17 poena i pet skokova te Tyus Edney s 13 poena, sedam skokova i tri asistencije. Kod Skylinersa je prednjačio Ilian Evtimov koji je postigao 28 poena. Jedini ga je pratio Derrick Allen s 23 poena i šest skokova. Azovmašu je to druga pobjeda te su zadržali šanse za prolazak u drugi krug. Tamo će pak teško Bankari iz Frankfurta koji imaju četiri poraza.

I treću domaću pobjedu u ovoj skupini ostvarili su košarkaši Nancyja. Oni su uvjerljivo, s 26 razlike pobijedili poljski Anwil Wloclawek. Anwil se solidno držao do polovice prvog poluvremena kada Francuzi serijom 14:1 odlaze na 37:23, prednost koju su do kraja utakmice samo povećavali. Kod pobjednika čak šestorica dvocifrenih, od kojih najbolji Michael Bauer s 15 i Zaki Aboubacar sa 14 poena. Slovenac Željko Zagorac sa 14 poena najbolji je strijelac gostiju. Nancy još uvijek kandidira za prolaz u drugi krug.

Skupina E

Kao što se i očekivalo, vodeća momčad skupine Triumph Lyubertsy lakoćom je na domaćem terenu pobijedila Antwerp Giants. Već nakon prve četvrtine Rusi su vodili 30:12, te je pitanje pobjednika već tada bilo riješeno. Mire Chatman sa 16 poena najbolji strijelac domaćina, a podršku je imao u Ognjenu Aškrabiću (11 poena, šest skokova). Kod gostiju jedini je zadovoljio Brandon Gay s postignutih 14 poena.

Važnu pobjedu u gostima izborio je Benetton Fribourg u Izraelu. Domaći Hapoel Galil Elyon nije imao rješenja za Pascal David-Perriera koji je s 13 poena, 10 skokova i asistencija ubilježio triple-double učinak. Švicarske Ujedinjene boje su nakon izgubljene prve četvrtine u potpunosti preuzele igru i na kraju ubilježile uvjerljivu pobjedu. Pobjedu koja im daje nadu za drugi krug. Uz Perreira, treba spomenuti i Quidomu koji je postigao 20 poena. Dobar nastup Jai Lamar Lewisa (22 poena, 13 skokova) nije bio dovoljan Izraelcima koji su ubilježili i četvrti poraz.

Gostujuću pobjedu (četvrtu ukupno) ostvarila je i Budućnost iz Podgorice. Sjajnom zadnjom četvrtinom, koju su dobili 28:19, Crnogorci su uspjeli preokrenuti vodstvo Swans Gmundena. Najzaslužniji za to svakako je bio Bojan Bakić s 22 postignuta poena. Uz njega, Vladimir Micov ostvario je učinak od 12 poena i devet skokova. Domaćini su imali najboljeg strijelca utakmice Deteri Mayesa s 26 poena, no za to je potrošio čak 25 lopti (trica 1-9).

Sljedeći tjedan čeka nas derbi skupine kada se sastaju Triumph Lyubertsy i Budućnost.

Skupina F

Dynamo je još jednim domaćim uspjehom došao do četvrte pobjede. Moskovljani su odličnom napadačkom igrom bili bolji od CEZ Nymburka. Čak 78 % šuta za dva poena bilo je ključ pobjede momčadi Nikše Prkačina. Naš je kapetan za 13 minuta ubacio osam koševa, skočio tri puta i dvaput asistirao. Njegovi najbolji suigrači bili su Robertas Javtokas i Henry Domercant s 20 poena. Blake Schilb sa 17 je poena predvodio gostujuću momčad. Dynamo polako potvrđuje status favorita ove skupine.

Beghelli Bologna iskupila se za prošlotjedni debakl u Beogradu gaženjem Panelliniosa. Grci su se dobro držali do poluvremena (42:36). No, u trećoj su četvrtini postigli samo deset poena, da bi posljednju četvrtinu Bologna pretvorila u ekshibiciju. Horace Jenkins bio je najbolji kod domaćina (20 poena, pet asistencija). Pored njega istaknuo se i Dante Calabria sa 16 poena i pet skokova. Dalibor Bagarić četiri koša i jedan skok za 16 minuta igre. U redovima Panelliniosa Anthony Grundy s 14 poena jedini vrijedan spomena.

Crvena Zvezda i dalje drži priključak s Dynamom na vrhu tablice. Gostujuća pobjeda protiv Telindus Oostendea samo je još jedan dokaz da srpska momčad ima velike ambicije u ovom natjecanju. U uzbudljivoj završnici Zvezdu su do pobjede vodili Steven Marković (20 poena, tri skoka) i Tadija Dragičević (17 poena i osam skokova). Sunarodnjacima je u dresu Oostendea pokušao zaprijetiti Veselin Petrović (13 koševa, 12 skokova, četiri ukradene lopte), ali njegov učinak nije bio dovoljan za više od tijesnog poraza.

ULEB cup, peto kolo, rezultati:

Skupina D: Azovmaš - D. Bank Skyliners 84:80, Khimki - Pamesa Valencia 81:78, SLUC Nancy - Anwil Wloclawek 92:66

Skupina E: Triumph Lyubertsy - Antwerp Giants 88:67, Hapoel Galil Elyon - Benetton Fribourg 65:85, Swans Gmunden - KK Budućnost 72:79

Skupina F: Dynamo Moskva - CEZ Nymburk 94:83, Beghelli Bologna - Panellinios GS 83:59, Telindus Oostende - Red Star 72:73

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!