Nogomet

HSV prejak

Tomislav Pacak, Marin Vuković • srijeda, 05.12.2007.

U utakmici koja je uvelike podsjetila na zagrebački ogled s Ajaxom, Dinamo je igrom razočarao svoje navijače, a njemački HSV pokazao se pretvrdim orahom te je zasluženo slavio s 2:0. Iako je ostao s jednim bodom na kontu, Dinamo je i dalje u igri za prolaz dalje, no u visoku pobjedu u Rennesu teško je vjerovati nakon dosadašnjih sterilnih prezentacija u Europi...

Iako je HSV ostavio dojam najbolje momčadi koja je ove jeseni pohodila Maksimir, barem što se discipline i organizacije igre tiče, Dinamova prezentacija ostavila je gorak okus svima kojima srce kuca za modru boju. Blijeda predstava koju je Dinamo ponudio, igra bez prave hrabrosti, odlučnosti, dojam je čak i srčanosti, i na kraju krajeva - bez prave prilike (!) - nikoga nije mogla zadovoljiti.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Izjednačen dvoboj u kojem je HSV imao bolje prilike (Dinamo ih praktički i nije stvorio) odlučen je u samoj završnici pogotkom kojeg su skemijali bivši Ajaxovci Van der Vaart i De Jong, koji su se tako privatno osvetili Dinamu za izbacivanje njihovog kluba iz Europe. Pogreška Hrvoja Čale u sudačkoj nadoknadi dodatno je pogoršala Dinamove izglede za prolaz dalje, nakon poraza 2:0 Dinamu treba pobjeda od najmanje dva razlike u Rennesu.

Vezane vijesti

Dinamovce kao da je netko zaboravio obavijestiti da im u ovoj utakmici treba pobjeda, jer teško je drugačije objasniti prvih pola sata u kojima Modri praktički nisu zaprijetili Rostu, a kako se kasnije pokazalo, njemačka obrana nije baš tako granitna da se prema Rostu ne smije ni pogledati. Istina, Nijemci su djelovali izuzetno kompaktno i organizirano, obrambeno bolje od Werdera i Ajaxa, no ne može se amnestirati Dinamo od činjenice da su Modri ušli pomalo kukakvički, s previše alibi dodavanja i premalo hrabrosti da se učiniti potez koji donosi višak igrača.

Prvu priliku vidjeli smo tek u 18. minuti i to neugodnu po Dinamu. Nitko iz obrane nije izašao na Davida Jarolima koji je neometan pucao s 20-ak metara, no srećom naciljao je gredu Kochova gola. Pet minuta kasnije Boateng dobro centrira, no opasnu loptu u posljednji trenutak Koch izbija u korner. Iz tog udarca iz kuta Van der Vaart je naciljao glavu Reinhardta, no srećom ovaj puca pored gola.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Tek u posljednjih 15 minuta Dinamo je pokazao više odlučnosti, razmahao se Luka Modrić, no izostao je posljednji pas koji bi stvorio pravu priliku pa su se Dinamovi pokušaji svodili na udarce izvana. Seriju udaraca otvorio je Ognjen Vukojević u 28. minuti (pored gola), potom je Modrić ostavio loptu za Pokrivača koji puca silovito, ali i ravno u Rosta. U 32. minuti Modrić je dobro izveo slobodan udarac, a Balaban puca preko gola, baš kao i Vukojević minutu kasnije s ruba šesnaesterca.

Potom je Sammir lijepo prošao dvojicu čuvara, no umjesto centaršuta izabrao je udarac koji je otišao pod sjevernu tribinu. Gostujući udarci bili su opasniji - u 38. minuti Kompany je opalio s 30 metara, Kocha je taj udarac malo iznenadio, ali ipak je bio dovoljno pribran da loptu odbije u korner. Najbolju šansu prvog dijela Dinamo je imao u samoj završnici kada je dosuđen slobodan udarac na samoj crti šesnaesterca, no Balaban se odlučuje za prizemni udarac koji Rost lako brani.

Čini se da ništa novog Ivanković nije rekao svojoj ekipi u poluvremenu jer je Dinamo u nastavak ušao baš kao i u prvi dio - ne previše odlučno u nakani da postigne pogodak, Modri su igrali kao da ih 0:0 zadovoljava. HSV je, vrijedi to više puta istaknuti, izvrsno organizirana ekipa i shvatljivo je zašto se nalazi u vrhu Bundeslige, no zaista je teško shvatiti da Dinamo protiv bilo kojeg protivnika gotovo da ne stvori pravu šansu.

Prvih petnaest minuta nastavka mogu se nazvati "uspavankom" koju je nakratko prekinuo Van der Vaart opasnim slobodnjakom u 60. minuti koji je Koch odbio. Minutu kasnije nekadašnje Ajaxovo "čudo od djeteta", Van der Vaart, iz slobodnjaka gađa Mathijsena koji glavom pogađa stativu. Okvir gola danas je definitivno bio naklonjen Dinamu.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Dinamo je do kakve-takve šanse stigao u 69. minuti kada je Modrić ušao u šesnaesterac s lijeve strane i odlučio se za udarac špicom, no pucao je slabašno i ravno u Rosta. S druge strane slično mlak udarac uputio je Van der Vaart iz okreta, Koch je to s lakoćom pokupio.

Unatoč zamjenama (slabog Balabana zamijenio je Tadić, jednako slabog Sammira Vrdoljak) te povicima "Hoćemo pobjedu" s tribina, Dinamo nije imao snage, želje ili kvalitete, tko će znati, da opasnije ugrozi Rosta do kraja utakmice.

Štoviše, snagu za pogodak smogao je - HSV. U 88. minuti Van der Vaart je oštro izveo skraćeni korner na prvu vratnicu, sam je nekako na pet metara ostao Nigel de Jong i lako pospremio loptu u mrežu za 0:1. Bivši Ajaxovci, Van der Vaart i De Jong, tako su se osvetili Dinamu za izbacivanje "kopljanika" iz Europe...

Dinamovim nevoljama tu nije bio kraj, u sudačkoj nadoknadi Čale je nepotrebno startao na Demela u šesnaestercu, a s bijele točke siguran je bio Trochowski za konačnih i po Dinamo prilično nepovoljnih 0:2. Pitanje je da li je Čale uopće bio svjestan toga koliko bi Dinamu taj primljeni pogodak mogao biti značajan...

Trenera Ivankovića čekaju slični prigovori i slična pitanja kao nakon zagrebačke utakmice s Ajaxom, a mogu se svesti pod zajednićki nazivnik "zašto je Dinamo izgledao kukavički"? Srećom po Ivankovića i ovoga puta Dinamo se ima šansu iskupiti, no pobijediti Rennes s dva pogotka razlike bit će sve samo ne lako...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!