Košarka

Skupina A: Popović bolji od Planinića

Branko Barić • petak, 07.12.2007.

Sedmo kolo Eurolige donijelo je obračun dvojice hrvatskih reprezentativaca u Kaunasu. I Zoran Planinić i Marko Popović odigrali su sjajne partije, no nakon utakmice razloga za slavlje imao je samo Zadranin...

Najveće iznenađenje ovog kola u skupini A priredili su košarkaši Žalgirisa svladavši na svom parketu moćnu Tau Ceramicu. Momčad Nevena Spahije dominantno je ušla u utakmicu i odmah povela s 14:6, no nakon time-outa domaćini se brzo vraćaju u egal. I drugu četvrtinu su Španjolci konstantno vodili, no nikad više od pet poena razlike. Na veliki odmor se odlazi s rezultatom 46:48 i prilično jasnom slikom da će to do samog kraja biti potpuno otvorena bitka.

Niti u nastavku ništa nije moglo razdvojiti dvije ekipe u kojima su naši igrači bili među glavnim protagonistima i ove večeri. Litavci su nakon 30 minuta igre imali 63:61, a u četvrtom razdoblju odlaze na najveći 93:85. Kada se činilo da je susret prelomljen, Splitter i Rakočević s dvije vezane trice smanjuju na 93:91 minutu prije kraja. Taj se rezultat zadržao sve do deset sekundi prije kraja kada je Planinić izborio osobnu pogrešku, no uspio je pogoditi samo jedno slobodno bacanje. Junak susreta Marcus Brown brzo postiže koš za 95:92, ali ostavlja još osam sekundi za napad Španjolaca. Nakon Spahijinog time-outa gosti odigravaju akciju za Rakočevića, koji na opće oduševljenje domaće publike promašuje pokušaj za tri poena.

Brown je predvodio Žalgiris s 27 poena, a veliku rolu odigrao je i Popović koji je postigao 18, od čega 11 s crte slobodnih bacanja iz isto toliko pokušaja. Unatoč promašenom ključnom bacanju, Planinić je bio najbolji pojedinac gostiju s također postignutih18 pogodaka, ali i četiri skoka te pet asistencija

Union Olimpija došla je do jako važne pobjede nad izravnim konkurentom za prolaz u Top 16 te im sad, kao i Žalgirisu, ostaje pravo na nadu. Prokom je još jednom pokazao da je najneugodnije iznenađenje u skupini, jer se od tako solidnih i dobro plaćenih imena očekivalo mnogo više uoči sezone. Posebno se to odnosi na Milana Gurovića koji je ponovno odigrao tragično lošu utakmicu ne poentiravši niti jednom iz pet pokušaja. Od samog početka se vidjelo da susret neće biti pretjerano atraktivan za gledanje i da su obje momčadi sputane važnošću ovog dvoboja. U nedostatku zanimljivijih sadržaja odlična ljubljanska publika najviše se zabavljala pri izvođenju slobodnih bacanja upornog i borbenog Saše Dončića, a kada je ovaj konačno ubacio jedno, slavilo se kao na dočeku Nove godine.

Prednost 35:26 koju su Slovenci nabrali tijekom prvih 20 minuta samo je jednom ugrožena u trećoj četvrini, i to nakon tehničke pogreške Janu Močniku zbog simuliranja, no gosti nisu iskoristili tu priliku. Olimpija je ubrzo ponovno preuzela kontolu i pred kraj iskoristila svoju priliku da popravi koš razliku i mirno privede susret kraju. Prvo ime susreta je Goran Dragič s 15 poena, šest skokova, četiri asistencije i četiri ukradene lopte, a Marko Milič i Jasmin Hukić predvodili su listu strijelaca s po 16 poena. Na drugoj strani jedino se može istaknuti učinak Jove Stanojevića koji je postigao 13 pogodaka uz šest skokova, no to je premalo da bi se Poljaci mogli nadati gostujućoj pobjedi u najjačem europskom natjecanju.

Skupina A, sedmo kolo: Žalgiris – Tau Ceramica 95:92, Union Olimpija – Prokom Trefl 68:49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!