Košarka

Skupina A: Brown i McIntyre u glavnim ulogama

Branko Barić • petak, 14.12.2007.

Montepaschi Siena je pobjedom u Ljubljani zadržala drugo mjesto u skupini A najjačeg klupskog košarkaškog natjecanja u Europi. Žalgiris je na krilima Terrella McIntyrea stigao do svoje četvrte pobjede kojom su na ljestvici preskočili Olimpiju, a izjednačili se s Olympiacosom...

Susret u Kaunasu počeo je svečanom ceremonijom u kojoj se najslavniji litavski klub prisjetio svojih najvećih zvijezda iz bogate povijesti, a sve u sklopu obilježavanja 50. obljetnice europskih klupskih natjecanja. To je izgleda posebno inspiriralo domaće igrače koji su protiv Virtusa pružili briljantnu partiju.

Početak kraja talijanske momčadi desio se već sredinom prve četvrtine kada su domaćini sjajnom sereijom, koju je okončao Marko Popivić tricom s centra uz zvuk sirene, otišli na 30:17. Do poluvremena je razlika narasla na na velikih 19 koševa razlike (51:32) i odatle više nije bilo povratka za goste. U drugom dijelu Žalgiris je vodio i preko 30 poena razlike, a Talijani su do kraja uspjeli to smanjiti na prihvatljivijih 102:82.

Marcus Brown je izjednačio svoj najbolji učinak u karijeri u Euroligi postigavši 31 poen uz šut za tricu 7/9. Jonas Maciulius je dodao 13, Marcus Bradly 12, a DeJuan Collins postigao je 11 poena uz osam asistencija. Popović je u četvrtoj pobjedi svoje momčadi sudjelovao sa sedam pogodaka (šut iz igre 2/9), tri asistencije i jednim skokom. Kod poraženih najbolji su bili Dewarick Spencer s 22 poena i Andrea Crosariol s 25 poena i sedam skokova.

Igrači Union Olimpje ostavili su dušu na parketu dvorane Tivoli, igrali su neusporedivo bolje nego prije par dana protiv FMP-a, ali to jednostavno nije bilo dovoljno za zahuktalu Sienu. Prepuno gledalište u Ljubljani dugo će pamtiti lik i djelo Terrella McIntyrea, koji je s četiri uzastopne trice u posljednjih pet minuta susreta potpuno okrenuo situaciju na parketu.

Zmajčeki su odlično otvorili susret, poveli su s 18:9, no gosti brzo uzvraćaju i nakon deset minuta je 22:21 za Slovence. U nastavku u vodstvo prelaze Talijani, dugo drže četiri-pet razlike, no Dragič i Rizvić rade novi preokret za 39:36 s kojima se ide na veliki odmor. Treća dionica u potpunosti pripada Olimpiji, u jednom trenutku je i najvećih 51:43, a u posljednjih deset minuta se ulazi s prednošću od pet pogodaka za domaće (60:55)

Teška i neizvjesna bitka vodila se do 68:68, a onda na scenu stupa McIntyre. Od tog trenutka vezao je četiri trice i tako potpuno uništio nade Memija Bečirovića i njegovih igrača. Ljevoruki Amerikanac u posljednjoj četvrtini ubacio je 14 poena od ukupnih 20 koliko je zabio, a ukupan šut za tricu mu je bio 6/8. Rimantas Kakuenas je postigao 21 poen, a Bootsy Thornton je postigao 13 uz pet osvojenih lopti. Goran Dragič odlično je odigrao ovaj susret, o čemu svjedoče i 22 postignuta poena uz ukupan šut 9/11. Kapetan Marko Milič ubacio je 21 uz šest skokova i tri asistencije.

Skupina A, osmo kolo: Union Olimpija – Montepaschi Siena 80:86, Žalgiris – Virtus VidiVici Bologna 102:82

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!