Ostali sportovi

NFL: Texansi pobjedom ostali u igri za doigravanje

Mario Majdić Natrlin • petak, 14.12.2007.

Sinoćnjom su utakmicom Houston Texansi i Denver Broncosi otvorili 15. tjedan regularnog dijela sezone. Nakon prošlotjednih pobjeda i omjera 6-7, navijači obiju momčadi su se nadali nastavku kvalitetnih nastupa i podebljavanju šansi svojih momčadi za ulazak u doigravanje...

Ovo je zasigurno dugačka i mukotrpna sezona za Denver. Nekonzistentan napad i obrana koja nije zaživjela sa visokim očekivanjima, koja su opravdana s obzirom na kvalitetu igrača i tradiciju koju obrana Broncosa ima. QB Jay Cutler ne igra loše (2977 prebačenih yardi za 18 TD-a uz 12 presječenih lopti), ali su Broncosi tek 21. u yardima osvojenim dodavanjem. Ipak, napad „zrakom“ nikad i nije bio glavno oružje Denvera. „Sistem“ probijačkog napada po kojem je nogomet u tom gradu uvijek bio poznat, ove je godine, iako su sedmi u ligi u tom aspektu, ipak zakazao i nije bio dovoljan da napad momaka iz Colorada bude ikakva prijetnja i strah za ostale momčadi.

Sa druge strane, napad Texansa je ove sezone puno bolji nego što smo navikli gledati. QB Matt Schaub igra kvalitetno (2115 prebačenih yardi uz devet TD-a i isto toliko presječenih lopti), a kada je ozlijeđen odlično ga zamjenjuje QB Sage Rosenfels koji redovito u napad Texansa unosi dodatnu iskru, a u sedam ovotjednih nastupa je upisao 1283 prebačenih yarda uz 12 TD-a i osam presječenih lopti, a sinoć je upravo on igrao protiv Broncosa. Tu je i nezaobilazni Andre Johnson, vjerojatno i najvažnija karika u ovom lancu, bez koje je Houston puno pitomija i bezopasnija momčad. U obrani se najviše izdvaja DE Mario Williams, prvi izbor prošlogodišnjeg drafta (na čuđenje većine analitičara i medija), koji je ove sezone bezobrazno podigao razinu svoje igre i opravdao pruženo mu povjerenje organizacije Texans.

Utakmicu je otvorio Rosenfels koji je u prvom napadu Texansa utrčao za polaganje od pet yardi i rano vodstvo domaćina. U drugoj je četvrtini branič Texansa Will Demps dva puta dobro pročitao namjere Cutlera, našao se na pravom mjestu, ali mu je oba puta lopta ispala tako da nije bilo presječenog napada. U toj smo četvrtini vidjeli tri FG-a, dva je zabio Jason Elam za Broncose, a jedan je dodao Kris Brown za Houston, i rezultat na poluvremenu je bio 10:6

Texansi povećavaju vodstvo u trećoj četvrtini utrčavanjem Rona Dayna od šest yardi,a krajem četvrtine Rosenfels radi rijetku grešku u utakmici u kojoj je bacao 16/27 za 200 yarda i branič Dre Bly mu presijeca dodavanje koje dovodi do napada Broncosa i TD-a Tonyja Schefflera na dodavanje Cutlera (27/39, 254 prebačenih yardi), koji u zraku ispruža ruku i uspijeva prijeći crtu za touchdown.

Ipak, tu se Broncosi zaustavljaju i Texansi preuzimaju inicijativu u posljednjoj četvrtini u kojoj zabijaju dva TD-a. Andre Johnson (šest uhvaćenih lopti za 86 yardi i TD) hvata dodavanje Rosenfelsa, a Vonta Leach utrčava za novih šest poena domaćina i osiguranu pobjedu od 31:13. Mario Williams je stvarao pomutnju u napadačkoj liniji Denvera i tri je puta rušio Cutlera, čime se njegov broj sackova ove godine popeo na 13.

U preostale dvije utakmice Texanse čekaju Coltsi i Jaguarsi, teški dvoboji u kojima Houston treba odigrati veoma kvalitetno kako bi izborio nastavak sezone. Iako su šanse male, one ipak postoje, a to je sigurno najveća utjeha Houstonu jer nada ipak umire posljednja.

NFL: Houston Texans - Denver Broncos 31:13.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!