Košarka

Popović "bušio" Poljake

Ivor Krapac • srijeda, 19.12.2007.

Marko Popović bio je među glavnim junacima prve ovosezonske Žalgirisove gostujuće pobjede u Euroligi. Hrvatski reprezentativac predvodio je sve strijelce u slavlju litavskog kluba protiv poljskog Prokoma. Olympiacos je "razbio" Union Olimpiju, dok je CSKA uspješno prošao gostovanje u Sieni...

Marko Popović je u pravo vrijeme za Žalgiris pružio svoju najbolju ovosezonsku euroligašku predstavu. Hrvatski reprezentativac je s 21 poenom (7/12 iz igre, odličnih 6/8 za tricu) i tri asistencije predvodio "zelene" iz Kaunasa do 85:80 u Sopotu, uz povratak i preokret nakon vrlo lošeg ulaska u utakmicu.

Predvođeni Gurovićem i Slaninom, uz četiri asistencije Igora Miličića u ranoj fazi susreta, domaći su u početnim minutama izgradili visoko vodstvo od 14:3, da bi na kraju prve četvrtine imali još većih 22:10. Popović je ušao u igru krajem prve dionice, a "oglasio" se nedugo prije kraja prvog poluvremena tricom u Žalgirisovoj seriji od 7:0 kojom su veliki minus srezali na samo 38:35. Na "veliki odmor" otišlo se s 40:35 za Prokom, utakmica je bila potpuno otvorena.

Početkom drugog poluvremena nije se trebalo dugo čekati da gosti iz Kaunasa dođu na svoje. Popović je u 25. minuti ubacio novu tricu za 46:45, prvo vodstvo njegove momčadi na utakmici, dok se DeJuan Collins sa šest uzastopnih poena pobrinuo da prednost naraste na 52:49 koju minutu kasnije. Raspucani hrvatski reprezentativac nastavio je tricama za 57:50, pa 63:52 na isteku treće dionice, a Marcus Brown dodao je i jednu svoju u tom bijegu na preko deset poena prednosti.

U posljednjih deset minuta domaći su ozbiljno zaprijetili smanjenjem na samo 72:70 u 37., nakon čega su ponovno "naletjeli" na Popovića, prvo s tricom za 75:70, potom još jednom za 78:72, a na koncu i slobodnim bacanjem za 79:72 u 38. minuti. Donatas Slanina reagirao je sa svoje dvije uzastopne trice smanjivši Prokomov zaostatak na samo 79:78, no do preokreta nije došlo, trica Browna i tri od četiri slobodna bacanja Collinsa osigurali su puni plijen litavske momčadi.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Uz Popovića, Žalgiris je imao i raspoloženi američki dvojac, Browna i Collinsa s po 16 poena. Collins je dodao i pet skokova i četiri asistencije, ali i slabih 3/16 iz igre, izvuklo ga je 10/12 iz slobodnih bacanja. Domaće su vodili Slanina (19 poena), Gurović (17 poena, pet skokova) i Tomas van den Spiegel (15 poena, sedam skokova). Igor Miličić ubilježio je poen iz slobodnog bacanja (0/3 iz igre) i dodao četiri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte.

CSKA je potvrdio prvo mjesto skupine pobjegavši drugoplasiranom Montepaschiju na dvije pobjede prednosti. Susret vrha ove grupe je sa 69:66 pripao gostima iz Moskve, koji su ranom serijom Ramunasa Šiškauskasa otvorili sa 7:0, da bi u nastavku izgubili nit i u trećoj četvrtini bili u zaostatku od 14 poena (48:34).

No, razigrani Marcus Goree bio je ključ povratka Moskovljana krajem treće i početkom posljednje četvrtine, dok je Šiškauskas zaključio kako je i krenuo u utakmicu, s tri ključna pogođena slobodna bacanja u posljednjoj minuti za 69:66, pa blokadom na Romainu Satu koji je sa zvukom sirene tricom pokušao izboriti produžetak.

Šiškauskas je bio statistički vrlo dobar u nekoliko segmenata, završivši večer s 18 poena, pet skokova, tri osvojene lopte i dvije blokade. David Andersen ubilježio je 15 poena i osam skokova, a Marcus Goree 12 poena i devet skokova. Montepaschi je imao samo jednog dvoznamekastog strijelca, Terrella McIntyrea s 13 poena.

Najmanje uzbuđenja bilo je u ogledu Olympiacosa i Union Olimpije. Momčad Pinija Gershona je s visokih 113:80 uzvratila Ljubljančanima za poraz u drugom kolu, a sve je prelomljeno serijom domaćina od 12:0 za bijeg od 61:57 do 73:57 u završnici treće četvrtine. U nastavku gosti više nisu ozbiljnije priprijetili, a na koncu su pretrpjeli pravi potop.

Georgios Printezis i Kostas Vasiliadis vodili su Olympiacos s po 21 poenom, Printezis je dodao i šest skokova, dok se Arvydas Macijauskas priključio s 18 poena i četiri asistencije. Maurice Bailey ubilježio je 20 poena, Jasmin Hukić 18 i sedam skokova, a Marko Milič 17 poena i 11 skokova za Ljubljančane.

Euroliga, skupina A, deveto kolo: Prokom Trefl - Žalgiris 80:85, Olympiacos - Union Olimpija 113:80, Montepaschi - CSKA 66:69.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!