Zimski sportovi

Tomba kao grom iz vedra neba

Frane Cvitanić • nedjelja, 23.12.2007.

Jedan od najvećih talijanskih skijaša ikada, Alberto Tomba nakon utrke u Alta Badiji priuštio je svima veoma neugodno iznenađenje svojom nesmotrenom izjavom za ugledni talijanski list La Repubblica...

Tombina bombastična izjava glasi:"Skijanje je sport za gorštake i neznalice. Nije kao nogomet, tenis, Formula 1 ili golf gdje postoji mendadžment koji stvara prvake, brine se o njima i plaća ih. Za mene i za mnoge ostale olimpijske pobjednike život u Italiji nije lagan."

Ova izjava bučno je odjeknula u svijetu skijanja i sporta, te se takav nepromišljeni potez ni u kom pogledu nije očekivao od galantnog Tombe koji je osvojio sve što je mogao u svojoj bogatoj sportskoj karijeri.

No, Tomba je nakon zgražanja nacionalne, ali i svjetske javnosti uvidio pogrešku i pokušao smiriti strasti otvorenim pismom. Rekao je:"Sportaš sam prije svega i sport koji sam odabrao naučio me da cijenim gorštake i njihovu kulturu. Postao sam i dio te zajednice s kojom dijelim njihova veselja i tugu. Sit sam ispravljanja netočnih navoda mojih izjava u novinama. S riječima nikad nisam znao kao sa skijama, no ono što sam želio reći odnosilo se na potrebu da se skijanje i skijaški pobjednici uzdignu na mjesto koje im pripada. Želio sam naglasiti teškoće s kojima se susreću skijaši koji nastupaju na utrkama. Potrebno je misliti na njihove potrebe i omogućiti im da se koncentriraju samo na utrke."

U svakom slučaju Tomba je u pravu i na ovaj, ne baš najpovoljniji način, ukazao je na probleme koji opsjedaju skijaški svijet.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!