Nogomet

Primera opravdala očekivanja

Vedran Attias • srijeda, 26.12.2007.

17 kola Primere je iza nas. Kada je prije četiri mjeseca počelo prvenstvo Španjolske razmišljanja i predviđanja stručnjaka bila su prilično različita u odnosu na sadašnju situaciju. Tko je opravdao očekivanja? Tko nije? Tko je iznenadio, a tko je podbacio...

Na početku, malo o momčadi koja je najviše podbacila, prije svega jer se najviše očekivalo – Barceloni. Katalonci su prošle sezone izgubili već osvojen naslov, no, kako se kasnije ispostavilo, bio je to tek početak loših vijesti za navijače Barce.

U Kataloniju je, sezonu prekasno, sletio Henry. Čudesni četverac genijalaca Nou Campa - Henry, Ronaldinho, Eto'o, Messi - ipak se pokazao kao četverac bez kormilara. Henry bi mogao biti u sljedećem rječniku pod riječi – prilagoditi se, naravno kao antonim.

Ako još na katastrofalne igre Francuza dodate ozljedu Eto'oa i nevjerojatno katastrofalne igre Ronaldinha, dobiti ćete – sedam bodova manje od Reala. Rijkaard očito nije „taj kormilar“ koji može voditi ovu neupitno sjajnu momčad ka ostvarivanju njenog potencijala.

Ipak, kako ne bi sve bilo crno u najdražoj pokrajini za maturalce zagrebačkih srednjih škola, Messi je ove sezone definitivno potvrdio kako je fenomenalan igrač. Dovoljno govori činjenica kako je nakon ozljede na Mestalli i izbacivanja iz najvećeg derbija, Barcelona prestala biti favorit protiv Reala. Kada igra Messi – igra i Barcelona.

Još jedan veliki plus je Iniesta. Vezni igrač Barcelone ove je sezone doživio potpunu afirmaciju i trenutno je ispred Deca i Xavija, što nikako nije lagano. Biti će zanimljivo vidjeti dokada će Laporta trpjeti Rijkaarda, no, osim u slučaju (čudesnog) povratka na stare staze, dosta je truloga u Barceloni i katalonski će klub vrlo brzo dobiti novog trenera.

Vrlo dobra polusezona je iza Real Madrida. Sve pobjede na Bernabeu, sedam bodova ispred Barcelone, najbolji napad i druga obrana lige su činjenice koje pokazuju kako je Schuster napravio, ili nastavio Capellov, vrlo dobar posao u Madridu.

Real je (konačno) planski kupovao igrače i takva politika se pokazala vrlo dobrom. Nisu kupili najskuplje igrače na tržištu, nego one koji su im trebali. Pojačali su veznu liniju sa svestranim Sneijderom, a obranu Pepeom. Oba igrača su, iako je bilo sumnje u opravdanost novca uloženih u njih, pokazala kako s pravom nose dres velikog Reala.

Od ostalih igrača treba spomenuti Robinha koji je napokon počeo igrati nogomet, Van Nistelrooya koji je dodao osam golova u Primeri, Casillasa koji je u nekim utakmicama bio uvjerljivo najbolji Kraljevski igrač i Sergija Ramosa koji kod Nijemca postaje jedan od najboljih bočnih igrača svijeta.

Velika razočaranja Primere su Valencia i Sevilla. Momčadi koje su smijenile trenere nalaze se na sedmom, odnosno osmom mjestu. Od obje momčadi se očekivao konačni iskorak i borba za sam vrh, no umjesto toga svojim su navijačima priuštili uglavnom razočaranja.

Na domaćem terenu Valencia ima čak pet poraza i osvojenih devet bodova, dok je situacija u gostima ipak znatno bolja – pet pobjeda i sedamnaest bodova. Novi trener Valencije Ronald Koeman nije unio ništa novoga u igru šišmiša, odnosno – i dalje igraju vrlo loše. Momčad koja se godinama gradi oko Vicentea, momčad koja ima Villu i Joaquina nikako ne može biti zadovoljna jednakim brojem bodova kao Racing, a čak 15 manje od vodećeg Reala.

Navijači Seville, nakon nekoliko sjajnih, proživljavaju jednu puno manje sjajnu sezonu. Počelo je tragičnom smrću Puerte i porazom od Milana u Superkupu, a nastavilo se lošim igrama u prvenstvu. Sevilla ima tri poraza na domaćem terenu, no puno veći problem je igra u gostima gdje Andalužani imaju samo jednu pobjedu i čak pet poraza. Juande Ramos napustio je klupu osvajača Kupa Uefe, dok je još mogao unovčiti trofeje iz Seville, i otišao u Tottenham.

Najveće iznenađenje sezone je Espanyol. Svaka čast igračima, no drugi čovjek je ipak najzaslužniji za sjajne rezultate Espanyola - Ernesto Valverde. Trener koji se iz vikenda u vikend pokazuje kao sve bolji stručnjak, trener čija je kratka trenerska karijera popločena samo uspjesima. Bivši igrač Espanyola, Barcelone i Athletic Bilbaoa šest se godina učio na klupi mlađih uzrasta u ponosu Baskije.

Nakon vrlo dobrih rezultata dobio je priliku voditi i prvu momčad s kojom je osvojio odlično peto mjesto u Primeri. 2006. preuzima klupu Espanyola i osvaja jedanaesto mjesto u ligi, ali i dolazi do finala Kupa Uefe. Sigurno je kako će biti jedan od kandidata za mjesto na klupi Barcelone, ako se to mjesto otvori. Od igrača Espanyola mora se spomenuti kapetan Tamudo koji je već godinama najbolji strijelac kluba. Veznjak Luis Garcia i golman Kameni također su vrlo dobro odradili prvih sedamnaest kola.

Od ostalih momčadi vrlo loše su igrali Betis i Deportivo. Betis je počeo katastrofalno, no nakon smjene Cupera stvari su, istina vrlo polako, krenule na bolje. Deportivo ima nevjerojatan score na Riazoru s čak pet poraza i jednom pobjedom. Igrači Depora su kod kuće osvojili pet, a u gostima dvanaest bodova, no i jedna i druga momčad se nalaze na mjestima koja vode u drugu ligu.

Atletico Madrid i Villarreal očekivano su pri vrhu. Od Atletica se možda očekivalo i više nakon što su na Vicente Calderon, novcem od prodaje Torresa u Liverpool, došli Forlan, Reyes, Simao i Raul Garcia. Villarreal bez Forlana „gura“ vrlo dobro i nalaze se na četvrtom mjestu koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Sve u svemu, prvih sedamnaest kola pružilo je dosta lijepog i kvalitetnog nogometa. Real je pobjegao pratiteljima pobjedom u Barceloni, no sedam bodova nije nedostižno. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će moći izdržati Espanyol i hoće li se Sevilla i Valencia u drugom dijelu sezone uključiti u utrku za Ligu prvaka.

Zanimljivo će biti i u donjem dijelu tablice. Nevjerojatna je situacija u kojoj devetu Zaragozu i devetnaesti Deportivo dijele četiri boda. Ako Valenciji ne ide, što tek onda reći za drugi klub iz istog grada Levante koji ima sedam bodova i sigurno je već drugoligaš.

Najveća igračka razočaranja su Henry i Žigić. Oba su vrlo skupa plaćena, a pokazala su malo ili ništa. Najbolji strijelac Primere je Luis Fabiano iz Seville s deset golova, kojeg slijedi Milito s devet, a iza njega je čak sedam igrača s osam golova. Napeta borba je pred nama u 2008. gdje će se osim borbe za vrh i Ligu prvaka, do posljednjeg kola voditi borba i za ostanak u društvu najboljih. Naravno, sve to moći ćete pratiti na portalu Sportnet.hr.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!