Nogomet

Modrić ostaje u Dinamu!

Bernard Jurišić, Ante Pažanin • subota, 29.12.2007.

Na konferenciji za novinare koja je u 15 sati počela u Maksimiru, izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić objavio je iznenađujuću vijest. Luka Modrić ostaje u Dinamu još godinu dana, iako su prema njegovim riječima ponude pet engleskih klubova iznosile do 50 milijuna eura...

Nakon svih priča o sljedećoj destinaciji kapetana i najboljeg igrača Dinama Luke Modrića, analiza, razgovora i pregovora, danas smo na konferenciji za novinare u Plavom salonu maksimirskog stadiona saznali epilog cijele priče koji je ipak bio najmanje očekivan i najmanje vjerojatan. Luka Modrić ostaje igrač Dinama i pomoći će klubu da sljedeće sezone napokon ostvari toliko željeno proljeće u Europi.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Iako su svi očekivali da će se na današnjoj konferenciji za novinare na Maksimiru objaviti ime novog kluba Luke Modrića, izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić obavijestio je nazočne novinare o odluci da Luka ipak još godinu dana ostane u modrom dresu i pomogne u građenju europskog kluba.

"Vi dobro znate što se sve događalo proteklih dana i da smo Zoran i ja bili u Engleskoj. Tamo smo se s većinom klubova koji su zainteresirani za Luku susreli fizički, a sa svima drugima telefonski i ti kontakti nisu prestali sve do početka ove konferencije za novinare. Naravno, bilo je kontakata i iz drugih zemalja, Španjolske, Italije i Njemačke. Posebna mi je čast priopćiti vam da će Luka sljedeću sezonu provesti u NK Dinamu i to je naša definitivna odluka."

Mamić je nakon toga i obrazložio ovakvu odluku: "Svih pet engleskih klubova žele Luku odmah i nijedna ponuda nije manja od 50 milijuna eura. Zašto takva odluka? Zato jer sam se ja Božjom providnošću jučer probudio u Manchesteru i došao do zaključka kako bi bilo pošteno prema svima, navijačima, Dinamu i nama u klubu da Dinamo proba opet prezimiti u Europi. To sam rekao Zoranu i predsjedniku Barišiću i oni su bili oduševljeni. Nitko u klubu osim nas trojice nije znao za ovu odluku. Luka ima obavezu da sa suigračima i trenerom uvede Dinamo u Europi u proljeće 2009. godine."

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Sljedeće novinarsko pitanje bilo je kako je na ovakvu odluku reagirao sam Luka Modrić: "Brat i ja bili smo u Zadru i sastali se s Lukom i ako bih rekao da je bio šokiran lagao bih, on je bio dobro raspoložen, ali i zbunjen. Jamčim pred svekolikom javnošću da moj potpis neće biti stavljen na ispisnicu Luke Modrića. Luka će 2009. godinu dočekati u Dinamu. Sve ćemo učiniti da Luka ima status kakav znanost i dobrota mogu ponuditi. Napravit ćemo fan-club Luke Modrića, dobit će i vlastitog fizioterapeuta. Sve ćemo učiniti da Luka bude sretan. Mi mislimo da je odluka dobra, ponajprije za Dinamo. Ovo je dokazalo da je Dinamo iznad svega, dali smo Luki i ostalim mladim igračima sve, moramo nešto dati i Dinamu. Ponosan sam na predsjednika Barišića i sebe i na Luku koji je iznad svih očekivanja primio odluku."

Svoju sreću i oduševljenje odlukom da kapetan ostane u klubu nije mogao sakriti ni trener Branko Ivanković: "Ne treba spominjati koliko je moje zadovoljstvo. Kao trener spreman sam preuzeti odgovornost da dočekamo proljeće u Europi. Imat ćemo priliku gledati Luku i dalje na našim terenima, zahvalan sam svima na odluci koja nije jednostavna, ali pokazuje ambiciju kluba."

Nastavio je ponovno dopredsjednik Mamić, ovog puta o mogućim pojačanjima i novom poduhvatu u Europi: "Ova odluka donosi i druge odluke, sigurno je da će novi Dinamo u Europi predvoditi trener Ivanković. Ništa se ne može dogoditi da tako ne bude. Do ljeta može birati igrače koje hoće, ako kaže šest igrača, ja ću mu dovesti šest igrača. Ako proljeće 2009. ne dočekamo u Europi, Ivanković više neće biti trener. Ostankom Luke, dolazak Mikulića i Bišćana dobiva na težini. Ne može se dogoditi da bilo tko ode, mogu se samo dovesti novi igrači. Ako treba, i fizički ćemo se obračunavati s devijacijama, svaki igrač će s treninga odlaziti krvav. Mi koji smo stvorili ovu momčad i maksimalne uvjete nećemo dozvoliti da se išta dogodi."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Na novinarsko pitanje treba li i klupska Uprava snositi neku odgovornost u slučaju novog neuspjeha u Europi, Mamić je odgovorio ovako: "Ja sigurno ne mogu izbjeći odgovornost, ali vrijeme je da i drugi budu odgovorni. Predsjednik Barišić i ja ne smijemo biti odgovorni. Ako smo stvorili ovakve uvjete, ako smo odbili ovakve klubove i ponude, kad vas njihovi predsjednici primaju i mole da dovršite posao, onda ne možemo mi biti odgovorni. Ova odluka još nije poznata u Europi i, iskreno, ne interesiraju nas reakcije. Dinamo je važniji od svega i ovaj potez Luka ne bi trebao shvatiti kao prisilu ili kaznu nego je to normalno. Ovim potezom poručujemo da je Dinamo najvažniji. Trener može dovesti koga hoće, od njega se traži rezultat, jer je njegova glava na panju, kao i cijelog stručnog stožera."

Par riječi o momčadi i mogućim pojačanjima ili odlascima rekao je trener Ivanković: "Doveli smo dva igrača, Mikulića i Bišćana. Predsjednik Barišić i braća Mamić omogućavaju nam maksimalne uvjete i spremni smo na odgovornost koju preuzimamo. Konkurencija u Dinamovoj momčadi je jaka i svatko će se trebati jako potruditi da izbori svoj status."

Nekoliko riječi s novinarima podijelio je i predsjednik Mirko Barišić: "Pretpostavljam da niste očekivali ovakvu odluku. Jako smo ponosni i sigurni da će navijači podržati ovakvu odluku. Naši ciljevi ne smiju biti samo verbalni, ovo je velika obavijest i veliki dan."

Za kraj pressice, Zdravko Mamić pružio je ruku pomirenja novinarima: "Svima se ispričavam za sve ružno što sam im rekao. Ajmo si dati šansu, sposobni smo svi zajedno stvoriti veliki europski klub.. "

Kakve će ovakva odluka imati posljedice ostaje da vidimo. Što se tiče Dinama, svakako je dobro da najbolji igrač ostaje u klubu, jer neće se morati kupovati zamjene i neće biti bojazni kako će Dinamo biti bez Europe. Pravo pitanje je kako će se odluka da ostane na Maksimiru odraziti na karijeru Luke Modrića i može li on dalje napredovati igrajući u hrvatskoj ligi, pošto europskih utakmica neće biti do srpnja. Hoće li Luka pasti u formi, hoće li ipak iznenadno otići usprkos ovakvoj odluci? Na kraju svega, hoće li stvarno Luka ostati još godinu dana i hoće li Dinamo moći odoliti ponudama europskih klubova kada Lukina cijena još poraste nakon Europskog prvenstva?

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!