Rukomet

Zagreb svijet za sebe

Zvonimir Šimunović • nedjelja, 30.12.2007.

Neosporna je vanserijska kvaliteta Croatia osiguranja u hrvatskom rukometu, pa za Zagrepčane sa sigurnošću možemo reći da su svijet za sebe. Izniman je uspjeh ostvario i porečki prvoligaš, dok je Dubrava bila i ostala prava domaćinska ekipa...

Croatia osiguranje Zagreb
Zagrebaši su još jednom potvrdili da su svijet za sebe što se tiče hrvatskog prvenstva. Četrnaest pobjeda i samo jedan remi (u Poreču na početku sezone) potvrda je da rukometaši Line Červara u Hrvatskoj nemaju konkurenciju. Možda će četiri boda zaostatka Perutnine PIPO IPC nekome izgledati dohvatljivo, no svaki drugi rasplet od dvostruke krune Croatia osiguranja bilo bi i više od iznenađenja.

No, baš iz navedenog razloga ocjena prvog dijela sezone najboljeg kluba u državi, mora se donijeti kroz prizmu njegovih europskih nastupa. Prije početka sezone, Zagreb je u svoje redove doveo sedam novih igrača. Čak njih petorica (Džomba, Vori, Jerković, Lazarov, Špoljarić) nose etikete ekstra igrača koji su zajedno sa starosjediocima (Šola, Somić, Duvnjak, J. Valčić, Horvat...) imali za zadatak ove godine proći u drugi krug Lige prvaka. Glavni cilj Zagreb je i obavio. Teže nego se očekivalo i ne baš bajnom igrom izboreno je mjesto u proljetnom izdanju najjačeg klupskog natjecanja.

Sportski direktor kluba Božidar Jović rekao je za Sportnet.hr kako su u klubu zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone. "Momčad s mnogo novih igrača, ma koliko oni kvalitetni bili, treba vremena za uigravanje. Mi smo nastupe u domaćem prvenstvu odradili skoro bez greške, dok smo u Europi ostvarili glavni cilj. U drugom krugu nemamo imperativa, pogotovo u ovakvoj skupini." Podsjetimo, Zagreb će igrati u Skupini 3 s Portland San Antoniom, Hamburgom i Flensburgom, a dalje prolazi samo najbolji. Sportski direktor ponovio je kako je "plan ove godine napraviti temelje momčadi koja će sljedeće sezone, kada će dalje ići po dva najbolja iz svake skupine, proći u četvrtfinale, a za dvije godine napasti europski vrh."

Novih pojačanja u ovoj stanci neće biti ("Nema smisla dovoditi igrače koji nemaju pravo nastupa u Europi"), dok bi najveći nedostatak i u drugom dijelu sezone ponovno mogla biti preokupiranost trenera/izbornika/saborskog zastupnika Line Červara. No, Jović je uvjeren da u klubu imaju rješenje: "Već sada je Červar napravio opširan program priprema po kojem Maglajlija, Bašić i ja radimo s igračima koji nisu u reprezentaciji. Jednako tako, neće biti problem ukoliko trener ne bude mogao biti na svakom treningu jer mi smo uigran tim."

Čak 12 igrača i trener Červar nalaze se trenutno u Poreču na pripremama reprezentacije. Dio njih sigurno će nastupiti i na Europskom prvenstvu, dok ih novi klupski izazovi očekuju u veljači 2008.

Slika 1 od 1.
Foto: Ivana Strahija

Poreč
Poreč je sigurno jedno od ugodnijih iznenađenja nakon petnaest odigranih kola hrvatskog prvenstva. Mlada momčad, koja je jedina Zagrebu uspjela otrgnuti bod, nalazi se na trećem mjestu s osvojenih 19 bodova. Cilj im je, kažu u klubu, zadržati tu poziciju te promovirati mlade igrače koji će biti budućnost ne samo porečkog, već i hrvatskog rukometa.

Aleksandar Beaković, sportski direktor kluba, na početku razgovora odmah će naglasiti zadovoljstvo učinjenim u ovom dijelu sezone: "Jako smo zadovoljni pozicijom na kojoj se nalazimo. Odmah potpisujemo treće mjesto i na kraju sezone, ali nećemo biti previše nesretni ukoliko budemo i mjesto ili dva niže. Ovo je nagrada svima u klubu koji su dali sve od sebe u pokušaju da Poreč bude u vrhu hrvatskog rukometa." Teško je ne sjetiti se remija sa Zagrebom u petom kolu: "Bila je to naša najbolja predstava i kada bi pristup i motivacija bili jednaki i na ostalim utakmicama, rezultati bi bili još bolji."

Uz to, ozljede nisu mazile Porečane. Najviše je problema imao Saša Breščić, čije je iskustvo možda i najviše nedostajalo u gostujućim utakmicama koje je Poreč gubio minimalnom razlikom (Dubrava, Metković, Varteks). "U tim utakmicama nedostajalo je i sreće, no barem dijelom nam se vratilo u Rijeci protiv Zameta. Zato samo moramo nastaviti s jednakim tempom rada i dobri rezultati neće izmaći", reći će Beaković.

Igrački kadar bit će nepromijenjen u drugom dijelu. Najbliži je odlasku bio Mario Šporčić za kojeg se zanimao bundesligaš Lübbecke, no prema riječima sportskog direktora, od transfera ipak neće biti ništa.

Dubrava
Prvoligaš iz istočnog zagrebačkog kvarta prvi je dio sezone završio na šestom mjestu. Iskazala se Dubrava kao prava domaćinska momčad jer je od osam ostvarenih pobjeda, samo jedna s gostovanja.

"Prvi dio sezone mogli bismo ocijeniti s vrlo dobrim. Momčad je izborila očekivane pobjede na domaćem terenu dok je u gostima moglo i bolje. No, sve u svemu, zadovoljni smo", kaže tajnik kluba Dragi Utješinović. Prva trećina tablice ono je što bi ih zadovoljilo i u nastavku: "U drugom dijelu prvenstva osam puta igramo kod kuće i tu očekujemo sedam pobjeda. Jedino je protiv Zagreba to teško tražiti, iako smo uvijek spremni na iznenađenje. Time bismo bili zadovoljni, no bilo bi dobro kada bismo nešto utržili i na gostovanjima."

Od igračkih promjena, Utješinović izdvaja odlazak Čolaka u Karlovac i povratak s posudbi Vozaba iz Arene te Ribića iz Maksimira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!