Tenis

Umaški pobjednik bolji od Ljube

Maja Giljanović • petak, 04.01.2008.

Pobjednik Dohe prošle godine, Ivan Ljubičić, neće u sutrašnjem finalu biti u prilici braniti naslov nakon što ga je u polufinalu milijun dolara vrijednog turnira eliminirao Stanislas Wawrinka...

Šesti nositelj Dohe je u susret s švicarskim drugim reketom ušao s tri pobjede u svim trima dosadašnjim međusobnim susretima. Prije tri godine igrali su upravo u Kataru, 2006. u Beču, a Wawrinka mu je jedini set uzeo na prošlogodišnjem Roland Garrosu. Mirisalo je na fiks jedinicu, ali 22-godišnjak je imao drugačije planove.

Prvi je set razriješen nakon 55 minuta igre u tie-breaku. Jučerašnju je trinaestu igru Ljubičić protiv Kohlschreibera izgubio, a da će i ovaj istim pravcem dalo je naslutiti preuzimanje inicijative u (poprilično dugačkim) izmjenama šest godina mlađeg prije dvije godine osvajača Umaga, do danas inače njegova jedinog ATP naslova.

Wawrinka je odmah na startu napravio mini-break i Ljubo se nije ni okrenuo, a protivnik je već odjurio na 4:1. Strpljiviji i sigurniji u sebe, Švicarac je zadržao prisebnost, uzeo trenutno 18. igraču svijeta još jedan servis i na koncu sa 7:1 uzeo set.

Ivanu u prvom setu nije pomoglo ni 80% ubačaja prvog servisa (unatoč kojima je Wawrinka imao jednu priliku za break za razliku od Ljubičića kojeg return nikako nije služio i s kojim je napravio majušnih osam poena).

U drugom je, pak, setu Wawrinka još jače stisnuo dok se Davis Cup pobjednik, naprotiv, činio sve umornijim. 36. igrač ATP liste je zaredao s četiri servis-gema bez izgubljenog poena. Ljubinih 0:15 i 30:30 pri rezultatu 4:4 bilo je najbliže što se ijedan približio eventualnom oduzimanju protivnikova početnog udarca sve do sljedećeg gema u kojem je naš igrač servirao za ostanak u meču.

Dvostruka pogreška na 30:30 (druga u sat i pol vremena igre) i darovana prva break-šansa u drugom setu koju je Wawrinka spremno iskoristio ujedno znači da Ljubičić neće ponoviti uspjeh Stefana Edberga odnosno Rogera Federera i u sutrašnjem finalu protiv boljeg iz dvoboja Nikolaja Davidenka i Andyja Murrayja obraniti prošlogodišnju titulu pobjednika.

Doha, polufinale:
Wawrinka (Švicarska) - Ljubičić (Hrvatska, 6) 7:6(1), 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!