Rukomet

Nexe i Karlovac u borbi za vrh, riječka mladost za ostanak

Zvonimir Šimunović • petak, 04.01.2008.

Nexe je atraktivnom i efikasnom igrom došlo do trećeg mjesta s dobrom perspektivom da tako i nastavi, dok su Karlovčani malo razočarani trenutnom petom pozicijom, ali se nadaju da će drugi dio donijeti poboljšanje. U Zametu su, pak, ponosni na mladost koja nakon petnaest kola drži sigurno osmo mjesto.

Nexe
Našičani su prvi dio prvenstva završili na četvrtom mjestu. Osvojili su 19 bodova, jednako kao i trećeplasirani Poreč, no imaju nešto slabiju gol razliku. Vrlo dobrim domaćim nastupima (uz očekivani poraz od Croatia Osiguranja, jedino je Moslavina odnijela bod iz Našica) pridodali su pobjede u Osijeku i Metkoviću te remije u Poreču i Čakovcu. Momčad kojoj je napad bolja strana (druga momčad po efikasnosti u ligi) tako je uspjela odmaći od zone ispadanja i ući u borbu za sam vrh.

"Zadovoljni smo plasmanom nakon jesenskog dijela prvenstva. Prije početka sezone, nakon koje gotovo četvrtina klubova gubi prvoligaški status, za cilj smo postavili siguran ostanak te ako je moguće borbu za vodeća mjesta. Za sada sve ide po planu. Bodovno smo koliko-toliko osigurali mirniji nastavak te se nadam da ćemo nastaviti u istome ritmu i u drugome dijelu", rekao je za Sportnet.hr tajnik Nexea Drago Trnka.

U klubu vjeruju da su dobro posloženi na svim pozicijama. Bez velikih zvijezda, no momčadski sjajno vođeni pod dirigentskom palicom Saše Kučeka. Trnka kaže da je klub sjajno organiziran u svim segmentima te se nada da će postati trajna vrijednost hrvatskog rukometa. "Nama je ove sezone najvažnije da iz tjedan u tjedan vidimo poboljšanja u igri momčadi. U Hrvatskoj, što kazuje pogled na tablicu, izuzev Zagreba postoji sedam-osam izjednačenih momčadi. Stoga je glavni zadatak ne dovesti se u opasnu zonu, a onda slijedećih godina redovito biti u vrhu."

Što se igračkog kadra tiče, Trnka je najavio dvije promjene, po jednu u oba smjera. Frano Šimić će na posudbu u Županju, dok iz Đakova u Nexe dolazi 17-godišnji hrvatski kadetski reprezentativac Robert Markotić.

Karlovac
U prvenstvo su Karlovčani krenuli ambiciozno, sa željom da budu odmah uz Croatia Osiguranje i PIPO. S tog se stajališta peto mjesto čini možda kao neuspjeh, no treći Poreč bježi im samo dva boda, tako da u drugom dijelu sezone to nije neuhvatljivo. Momčad Silvija Ivandije nastupala je i u Kupu kupova, no dalje od prvog kola nije išlo.

Tajnica Karlovca Inga Perajica slaže se s mišljenjem da se moglo i više, no kaže da nema razloga za preveliko nezadovoljstvo: "Peto mjesto solidan je rezultat. Kada sada pogledamo tablicu, možda se moglo i do trećeg mjesta, samo da su naši dečki, pogotovo na gostovanjima, imali malo više vjere u sebe i svoje mogućnosti." Karlovac u drugom dijelu sezone i Poreč i Nexe dočekuje na domaćem terenu pa je i to razlog za optimizam. "Sportski se nadati boljem plasmanu. Mi kvalitetu imamo i samo se nadamo da ćemo to pokazati i na terenu. Također, tu je i Kup u kojem se nadamo završnici."- dodat će Perajica.

Karlovčani će u stanci momčad obnoviti posuđenim Karlom Čolakom koji je igrač Croatia Osiguranja, a prvi dio sezone proveo je na posudbi u Dubravi i Dinom Račkim koji se vraća s posudbe.

Slika 1 od 2.
Foto: Ivana Strahija

Zamet
Riječani su prije početka sezone radikalno pomladili ekipu i u sezonu krenuli s dva glavna cilja. Prvi je ostanak u prvoligaškom društvu, a drugi afirmacija mladih igrača poniklih u vlastitom pogonu te stvaranje temelja ekipe koja bi u sljedećim sezonama Zamet trebala vratiti u vrh hrvatskog rukometa. Nakon petnaest kola momčad se nalazi na osmoj poziciji, tri mjesta i dva boda više od zone ispadanja.

Trener Zameta Drago Žiljak prvi dio sezone ocjenjuje uspješnim: "Jako smo zadovoljni učinjenim. Iako smo u prvenstvo ušli s temeljito promijenjenim sastavom u odnosu na lani te priliku dali mladim i neiskusnim igračima, oni su opravdali naše povjerenje. Četrnaest bodova je vrlo dobar utržak, a da smo osvojili bodove i u utakmici protiv Poreča u zadnjem kolu, u kojoj smo vodili cijelo vrijeme, a izgubili golom u zadnjoj sekundi, ocjena bi bila odličan."

Zamet je vrlo dobro krenuo u sezonu s četiri pobjede. Nakon toga je uslijedio pad koji zbog mladosti glavnih igrača i ozljede Gojuna nije bio iznenađenje. No, Riječani su i dalje u gornjem dijelu tablice s dobrim šansama da tamo ostanu i na kraju. "U drugom dijelu čeka nas teži raspored jer nam u goste dolaze Croatia Osiguranje i PIPO, no protiv nikoga se nećemo unaprijed predati. Klub je odlično organiziran i financijski konsolidiran tako da igrači ne moraju misliti na ništa drugo osim na igru. Zato sam osobito ponosan na zajedništvo koje vlada u momčadi i pravo je zadovoljstvo voditi ove momke", reći će Žiljak.

Trener će naglasiti i zadovoljstvo napretkom mladih igrača poniklih u Zametovoj školi: "Iako ne volim izdvajati pojedince, nemoguće je zaobići učinak vratara Pešića i krila Crnića. I ostatak momčadi, izuzev Gojuna i Bašića, dolazi iz našeg podmlatka tako da se ne bojimo za budućnost niti riječkog niti hrvatskog rukometa."

Temelj Zameta i u drugom će dijelu činiti isti igrači, a konkurenciju će u vanjskoj liniji pojačati bivši igrač Gorice Sekulić i povratnik u staro jato Vidović iz Senja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!