Tenis

Veliki španjolski maraton

Ivor Krapac • subota, 05.01.2008.

Rafael Nadal i Carlos Moya odigrali su meč vrijedan finala u španjolskom sudaru u polufinalu ATP turnira u Chennaiju. Tri seta trajala su skoro četiri sata, a pobjeda je nakon duge borbe pripala mlađem i bolje rangiranom. Nadal je na putu do prolaza u finale prošao niz iskušenja, uključujući i četiri spašene meč-lopte...

Tri sata i 54 minute vrhunskog tenisa promovirali su Rafaela Nadala u drugog finalista indijskog turnira. Drugi tenisač svijeta slomio je Moyu u meču s tri tie-breaka, sa 6:7(3), 7:6(8) i 7:6(1), preživjevši i četiri meč-lopte u tie-breaku drugog seta, kojeg je Moya otvorio s 4:0, potom imao i 6:3, meč-loptu protiv servisa kod 7:6, ali nije uspio.

Posebno vrijedi istaknuti Moyinu meč-loptu na servisu kod 6:5 u tie-breaku, kad se Nadal izvukao pokazavši sve svoje borbene kvalitete - jedva je stigao, pa odlično vratio kratki suparnikov forhend-volej, natjeravši starijeg sunarodnjaka na još jedan udarac na mreži, bekhend-volej koji je završio koji centimetar izvan terena. Krasnih poena bilo je dosta, taj je bio najvažniji od svih.

Slika 1 od 2.

Vezane vijesti

Osim meč-lopti, Moya će pamtiti i break prednosti i propušteni servis za pobjedu kod 5:4 u trećem setu, no tada nije došao tako blizu kao u tie-breaku drugog. Još jednom se pokazalo da Nadal nije gotov ni kada se sve čini zapakirano, a sudeći po tome koliko je toga istrčao, vratio i kvalitetno odigrao, ponovno je i potpuno tjelesno spreman. Uzevši u obzir ono što je prikazao u subotu navečer u Indiji, alarmi o ozbiljnim problemima s ozljedom stopala bili su pretjerani.

Gotovo četverosatni maraton bio je najduži meč na dva dobivena seta još od četvrtfinala Tel Aviva iz 1993., kad su Andrej Čerkasov i Andrea Gaudenzi također igrali tri sata i 54 minute. Čerkasov je slavio sa 6:7(6), 7:6(2) i 7:5, pa dan kasnije u polufinalu uhvatio samo tri gema protiv Amosa Mansdorfa, za pretpostaviti je da Nadal može bolje od toga.

Koliko se drugi na svijetu stigao oporaviti od maratona vidjet ćemo u nedjelju s početkom u 12,30 po hrvatskom vremenu protiv Rusa Mihaila Južnjog, koji je u prvom polufinalu na terenu bio znatno kraće, tek sat i 20-ak minuta na putu do 6:2 i 6:3 protiv Marina Čilića.

Marinu ovo nije bio uspješan dan ni u polufinalu parova. Nakon što se stigao odmoriti od singla, zaustavljen je u kombinaciji s Pakistancem Aisam-Ul-Haqom Qureshijem, uz 2:6, 6:2 i 10:4 u korist tajlandskog bratskog dvojca Ratiwatana, Sanchaija i Sonchata.

ATP Chennai, 5.1.2008., polufinale: Nadal (Španjolska, 1) - Moya (Španjolska, 3) 6:7(3), 7:6(8), 7:6(1).

Parovi, polufinale: Sa. Ratiwatana/So. Ratiwatana (Tajland) - Čilić/Qureshi (Hrvatska/Pakistan) 2:6, 6:2, 10:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!