Tenis

Pobjeda i poraz

Ivor Krapac • srijeda, 09.01.2008.

Marin Čilić završio je pripremu za Australian Open ispadanjem s ATP turnira u Aucklandu. Iako je imao dobru priliku, Marin nije preskočio obje prepreke koje su bile pred njim u razmaku od samo nekoliko sati. U zaostatku iz prvog kola nadjačao je češkog kvalifikanta Tomaša Cakla, da bi ga je u osmini finala zaustavio sedmi nositelj Philipp Kohlschreiber...

Nakon što je dan ranije Marinov nastup u prvom kolu prekinut pri zaostatku od 2:1 i 0:30 na servisu u četvrtom gemu, treći hrvatski "reket" u nastavku je napravio ono što se i očekivalo, svladavši 26-godišnjeg Tomaša Cakla (283.) sa 6:4 i 6:3.

U prvom setu Marinu je za prolaz bio dovoljan break u sedmom gemu, dok je u drugom još dvaput oduzeo servis češkog kvalifikanta, u prvom i posljednjem gemu tog seta. Cakl je ukupno imao pet break-lopti u meču, dvije u prvom i tri u drugom setu, Čilić je spasio svih pet.

Popodnevni dio programa nije bio podjednako uspješan. Marin se oprostio sa 6:3, 6:7(5) i 6:4 u korist sedmopostavljenog Nijemca Philippa Kohlschreibera (31.), a na tom putu propustio je rani break prednosti i vodstvo od 3:1 u trećem setu.

Prvi set pripao je njemačkom tenisaču nakon tri uzastopna breaka u završnici, dva u njegovu korist, dok u drugom nije bilo gubitaka servisa, a Marin ga je riješio samo jednim mini-breakom za vodstvo od 4:2 u tie-breaku.

Iz posljednjeg seta Čilić će pamtiti ispušteni break prednosti, ali i priliku za dolazak do dvostrukog breaka u petom gemu, kad se Kohlschreiber izvukao nakon 30:40. Kako je četvrti hrvatski "reket" servirao u drugom i rano u trećem setu, gomilajući asove kojih je na kraju bilo 19, činilo se da bi jedan break trebao biti dovoljan, no pad u završnici pokazao se presudnim.

Nijemac je u šestom gemu nadoknadio break minusa i poravnao na 3:3, dok je odluka pala u posljednjem gemu, na Marinovom servisu pri zaostatku od 5:4, kad je Kohlschreiber došao do novog breaka i time nakon dva sata i 11 minuta zaokružio pobjedu. Je li u završnici presudio umor teško je nagađati, no treba dodati da je njemački tenisač u prijepodnevnom dijelu programa mirovao, dok je Čilić morao odraditi prvo kolo.

U Aucklandu ipak i dalje imamo hrvatskog predstavnika. Lovro Zovko u parovima igra s Čehom Františekom Čermakom, a prvo kolo donijelo im je pobjedu u "trileru", s 4:6, 7:5 i 10:8 protiv drugopostavljenog brazilskog dvojca Melo/Sa.

Uz Čilića, dvostruki program u srijedu je imalo još nekoliko tenisača. Uspješno su ga prošla tri od četiri vodeća nositelja - prvopostavljeni David Ferrer svladao je Oscara Hernandeza i Sergija Roitmana, Juan Monaco (3.) bio je bolji od Thomasa Johanssona i Oliviera Rochusa, dok je Juan Carlos Ferrero nadjačao Jessea Levinea (zamjenu za Marija Ančića) i Jürgena Melzera.

Drugi nositelj Juan Ignacio Chela morao je na teren samo jednom, no i suparnik, Nijemac Florian Mayer, bio je svjež, bez nastupa u ranijem dijelu dnevnog programa. Osim podjednako odmoran, njemački tenisač se ovog puta pokazao i kvalitetnijim, drugopostavljeni Argentinac ispraćen je sa 6:3 i 7:6(7).

ATP Auckland, 9.1.2008., prvo kolo: Ferrer (Španjolska, 1) - Hernandez (Španjolska) 6:1, 6:2, Ferrero (Španjolska, 4) - Levine (SAD, LL) 6:4, 6:1, Malisse (Belgija) - J. Nieminen (Finska, 5) 7:6(3), 6:3, Llodra (Francuska) - Lee (Južna Koreja) 6:1, 6:4, Monaco (Argentina, 3) - T. Johansson (Švedska) 6:3, 6:4, Čilić (Hrvatska) - Cakl (Češka, Q) 6:4, 6:3.

Osmina finala: Ferrer (Španjolska, 1) - Roitman (Argentina) 6:1, 7:6(2), Benneteau (Francuska) - Almagro (Španjolska, 6) 6:4, 2:6, 6:2, Ferrero (Španjolska, 4) - Melzer (Austrija) 6:3, 7:6(6), Massu (Čile, Q) - Malisse (Belgija) 6:4, 6:4, Llodra (Francuska) - Montanes (Španjolska, 8) 6:3, 6:4, Monaco (Argentina, 3) - O. Rochus (Belgija) 6:3, 6:3, Kohlschreiber (Njemačka, 7) - Čilić (Hrvatska) 6:3, 6:7(5), 6:4, Mayer (Njemačka) - Chela (Argentina, 2) 6:3, 7:6(7).

Parovi, prvo kolo: L. Zovko/Čermak (Hrvatska/Češka) - M. Melo/Sa (Brazil, 2) 4:6, 7:5, 10:8.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!