Košarka

Skupina C: Partizanov poraz voda na mlin Ciboni, triler u Barceloni

Tomislav Globan • četvrtak, 10.01.2008.

Uzbudljivo je bilo u četvrtak na utakmicama skupine C Eurolige. Jedan od Ciboninih konkurenata za poziciju najbolje šestoplasirane momčadi, Partizan, u Pioniru je poražen od madridskog Reala te je upisao sedmi europski poraz ove sezone. Okršaj najboljih momčadi skupine, Barcelone i Panathinaikosa, nije bio za ljude slabijeg srca, ali uz razočaravajuće malo kvalitetne košarke...

Barcelona - Panathinaikos 55:56

Minimalnom pobjedom u Barceloni, Panathinaikos je praktički zacementirao prvo mjesto u skupini jer tri kola prije kraja svojim suparnicima, Real Madridu i Barceloni, bježi dvije pobjede.

Bio je to dvoboj dviju najboljih momčadi u skupini koji nikoga nije oduševio. Barcelona i Panathinaikos jedni su od favorita za osvajanje Eurolige, no od njih se očekivalo mnogo više od onoga što su u četvrtak prikazali u Palau Blaugrana. Europski prvak u prvih je 20 minuta ostao limitiran na tek 23 poena, uz mnoštvo izgubljenih lopti i porazan šut iz igre.

Ipak, -8 s poluvremena (31:23) Grci su u nastavku brzo anulirali te se u završnicu ušlo u egalu. Ključni trenuci odigrali su se tek u posljednjoj minuti kada Spanoulis pogađa tricu kojom Grke dovodi u minimalnu prednost 54:55. Fatalnu grešku potom radi Jordi Trias koji poklanja loptu gostima, no Diamantidis s linije slobodnih bacanja ubacuje samo jednu loptu za 54:56 i napad Barcelone.

Pao u tom trenutku logično radi prekršaj kako bi imao posljednji napad i sam odlučivao o svojoj sudbini. No, nije ispalo kako su planirali. Grimau pogađa prvo bacanje (55:56), dok je drugo "iscurilo" iz obruča, no lopte se napadačkim skokom dokopao Jaka Lakovič. Slovenčev šut za pobjedu dočekuje "banana" Diamantidisa, no lopta se ponovno odbija do Plavo-crvenih, točnije do Gianluce Basilea koji sa zvukom sirene gađa tricu i - promašuje. Uslijedilo je veliko slavlje gostiju jer i uz lošu igru Zeleni su znali doći do pobjede na jednom od najtežih gostovanja u Europi.

Najzaslužniji za desetu pobjedu europskog prvaka je Tsartsaris s 20 poena, od čega čak pet trica. Od hrvatskih aktera u ovom trileru, Žižić je za pobjednike odigrao 18 minuta, uhvatio šest lopti, no ostao bez realizatorskog učinka (šut 0/5). Mario Kasun u Barcelonin poraz ugradio je šest poena za 11 minuta.

Partizan - Real Madrid 72:80

Domaćim porazom od kraljevskog kluba Partizan je umanjio svoje izglede za osvajanje petog mjesta u skupini koje sigurno vodi u Top 16. Tri kola prije kraja Beograđani s omjerom 4-7 dijele petu poziciju s Lottomaticom, a upravo će idućeg tjedna u Rimu s momčadi Jasmina Repeše odlučivati o petom mjestu u skupini C.

Bila je to utakmica koju je, izuzev dijela druge četvrtine, uglavnom kontrolirao Real. Gosti u 34. minuti bježe na +8 (60:68) te se činilo da je to udarac od kojeg se Partizan neće oporaviti. No, nije bilo tako. U tek nešto više od minute domaći rade seriju 8:0 te uz dvije trice Tepića izjednačuju rezultat. Međutim, na scenu je tada stupio Felipe Reyes i s tri uzastopna ubačaja za dva poena rješava pitanje pobjednika. Realu je u tim trenucima pomogao i Partizanov Milton Palacio koji je izgubio nekoliko lopti i dvaput promašio šut za tricu.

Završilo je 72:80, a Nikola Peković ostao je potpuno neutraliziran, uputivši prema košu tek četiri šuta iz igre, od kojih je samo jedan pronašao cilj. Najbolji u redovima pobjednika bili su Reyes (15 poena, pet skokova) te Alex Mumbru s 14 poena i šest skokova, ali i stopostotnim šutom iz igre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!