Košarka

Skupina A: Poznato pet putnika u drugi krug

Branko Barić • petak, 11.01.2008.

U skupini A već je nakon 11 kola poznato kojih pet momčadi sigurno ide u drugi krug. Tome je najviše pridonijela pobjeda Popovićevog Žalgirisa u Ljubljani, koja je defintivno iz utrke izbacila slovensku momčad. Olympiakos se putnicima u Top 16 društvo priključio pobjedom protiv favoriziranog CSKA, a nakon dugo vremena pobjedom u najjačem klupskom natjecanju u Europi osladio se i Prokom...

Olympiacos bez ozlijeđenog Arvydasa Macijauskasa svladao je u Ateni moskovski CSKA, vodeću momčad skupine, sa 71:67. Junak susreta je Miloš Teodosić, iznimno nadareni srpski košarkaš, koji je postigao 20 poena šutirajući dvice 4/4 i trice 3/5. Sjajan je bio i Ioannis Bouroussis s 18 poena, devet skokova i četiri blokade, dok je Georgios Printezis dodao 11 pogodaka. CSKA predvođen Davidom Andersenom (21 poen i 12 skokova) i Trajanom Langdonom (17 poena) cijelo vrijeme gledao je u leđa domaćinima, no niti u jednom trenutku nije im dopustio da prelome susret. Grci su manje od tri minute prije kraja imali 67:59, no serija gostujućih trica i polaganje Ramunasa Šiškauskasa doveli su ih na samo minus dva (69:67) 22 sekunde prije isteka vremena. Dalje od toga nije išlo jer je atraktivnim zakucavanjem Printezis postavio konačnih 71:67.

Žalgiris je pobjedom u Ljubljani protiv Olimpije sa 83:74 ostavio Slovence na samo tri pobjede u 11 odigranih susreta i time ih izbacio iz utrke za jedno od prvih pet mjesta u skupini. U ne pretjerano kvalitetnoj utakmici Žalgiris je na koncu kapitalizirao prednost u kvaliteti, iako su Ljubljančani još u trećoj dionici imali vodstvo i držali nadu u konačan uspjeh. No krajem treće i početkom četvrte četvrtine proradio je dotad samozatajni Marcus Brown i na krilima njegove inspiracije gosti odlaze na dvoznamenkastu prednost koju viceprvaci Slovenije više nisu mogli sustići. Brown je susret okončao s 22 pogotka, Jonas Maciulis postigao je 14, a Slovenac u gostujućim redovima Goran Jurak ostvario je učinak od 13 koševa i deset skokova. Marko Popović u 19 minuta provedenih na parketu postigao je 12 pogodaka, pogodivši samo jednu tricu iz pet pokušaja, te je tome dodao i pet izgubljenih lopti. Maurice Bailey s 15 pogodaka i četiri ukradene lopte i Marko Milič s 13 koševa i osam skokova predvodili su Zmajčeke, a iako je promašio sva četiri pokušaja za tri poena, Boris Gorenc se pokazao kao veliko pojačanje za ovako neuvjerljivu Olimpiju koju je prvi put u Euroligi vodio njihov novi trener Aleksandar Džikić.

U derbiju začelja skupine A poljski Prokom prekinuo je niz od šest poraza u ovom natjecanju i protiv Virtusa ostvario svoju drugu pobjedu. Konačno je nešto odigrao ove sezone i Milan Gurović postigavši 25 poena uz šut za tri 4/6 i 7/7 sa crte slobodnih bacanja. Raspucan je bio i Donatas Slanina koji je također pogodio četiri trice iz šest pokušaja i susret okončao s 18 poena, a Filip Dylewicz je dodao 17 poena uz devet skokova. Gosti su se držali sve do posljednje četvrtine u koju su ušli sa zaostatkom od sedam poena, no u posljednjih deset minuta razgoropadio se Gurović i potpuno potopio sve talijanske nade, tako da je na kraju na semaforu svijetlilo uvjerljivih 79:59.

Skupina A, rezultati, 10.1.2008.: Union Olimpija – Žalgiris 74:83, Olympiacos – CSKA 71:67, Prokom Trefl – Virtus VidiVici Bologna 79:59

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!