Košarka

Neočekivani slom vodećih

Ivana Spahija • nedjelja, 13.01.2008.

Virus čudnih rezultata s talijanskog je nogometa prešao i na košarku. Za razliku od kolega s travnjaka koji su bili uspješni u gostima, košarkaši diljem Italije upisivali su pobjede na domaćim parketima. Najveće iznenađenje među njima je slavlje Air Avellina koji je svladao vodeći Montepaschi, do sada neporaženu momčad lige. Kod kuće je uspješna bila i Lottomatica Roma...

Dugo je trajao rekord momčadi iz Siene koja je u 18 kola uspjela ostati neporažena. Air Avellino, trenuntno šesta momčad lige, možda se i nije činila kao ozbiljna prijetnja za ovosezonske rekordere. Ipak, nakon prilično tijesnih 40 minuta, domaćini su ostvarili pobjedu i tako stali na rep vodećima.

Prva četvrtina donijela je prednost gostiju od samo pola koša (14:15), a izjednačenost se nastavila i u idućih deset minuta te su momčadi otišle na odmor pri rezultatu 35:35. Montepaschi je u nastavku imao vodstvo od 47:52, ali su Righetti i Cavaliero dvjema tricama priveli treću četvrtinu kraju pri rezultatu 53:52. U posljednjih deset minuta domaćini su odolijevali napadima gostiju iz Siene i na kraju su zasluženo slavili jednu od većih pobjeda u sezoni.

Prvo ime susreta je Terrell McIntyre iz momčadi Montepaschija, ubacio je 21 poen uz tri asistencije. Nikola Radulović na parketu je proveo 18 minuta u dresu Avellina te je postigao pet poena. Najbolji iz pobjedničke momčadi bio je Marques Green sa 17 postignutih poena.

Lottomatica Roma na domaćem je terenu svladala košarkaše Siviglie Wear, izabranici Jasmina Repeše slavili su rezultatom 78:61. Devet poena prednosti domaćina iz prve četvrtine (22:13) do poluvremena je naraslo na +16 (44:28). Nastavak susreta donio je furiozan ritam košarkaša Lottomatice koji su otišli na +30 (69:39), a u posljednjih deset minuta utakmice gosti su uspjeli tek smanjiti konačnu razliku na 17 poena prednosti rimske momčadi.

Roko Ukić proveo je 18 minuta na parketu u dresu pobjedničke momčadi, ubacio je devet poena kojima je pridodao dva skoka i četiri asistencije, a istaknuo se i Erazem Lorbek s 13 postignutih poena. Od gostiju, najučinkovitiji je bio Marco Carra s 14 ubačenih poena uz jedan skok i dvije asistencije.

Momčad Benettona je, predvođena odličnim Lionelom Chalmersom (27 poena, četiri skoka i dvije asistencije), uvjerljivo svladala košarkaše Scavolinija, bilo je 82:56 za momčad iz Trevisa. Domaćini su već na poluvremenu imali 15 poena prednosti (45:30), a u preostalih pola sata potpuno su deklasirali goste iz Pesara. Uz Chalmersa, raspoložen je bio i Reece Gaines koji je ubacio 18 poena za Benetton, dok je od gostiju najbolji bio Ronald Slay s 13 postignutih poena.

Kod kuće je uspješna bila i momčad Upim Bologne koja je ostvarila pobjedu nad Premiatom iz Montegranara rezultatom 79:73. Nakon prvih deset minuta gosti su imali prednost od tek tri poena (19:22), a košarkaši Upim Bologne su do odmora uspjeli izjednačiti na 33:33. Tijesno je bilo i u nastavku, na kraju treće četvrtine momčad Premiate je imala pola koša prednosti (53:54), a slično je bilo i u posljednjoj četvrtini. Minutu prije kraja gosti su vodili sa 68:69, ali je Kristaps Janicenoks (18 poena, dva skoka i dvije asistencije) pogodio tricu za novu prednost domaćina koji su na kraju upisali i pobjedu.

Naš Dalibor Bagarić bio je dobar u dresu Upim Bologne, za 18 minuta igre ubacio je 12 poena kojima je pridodao isto toliko skokova. Iz gostujuće momčadi najviše se istaknuo Jobey Thomas sa 20 ubačenih poena uz četiri skoka i jednu asistenciju.

Košarkaši Snaidera kod kuće su došli do pobjede nad Cimberiom iz Varesea, bilo je 90:88 za momčad iz Udina, ali je ta pobjeda ostvarena tek nakon produžetaka. Regularni dio susreta završio je rezultatom 78:78, a pred sam kraj prvog produžetka ponovno je bilo izjednačeno, 88:88. Pobjedu domaćinima u posljednjim trenucima utakmice donio je Joel Zacchetti. Prvo ime susreta je Jerome Allen iz Snaidera koji je postigao 23 poena uz tri asistencije, dok je iz momčdai Cimberija najuspješniji bio Romel Beck s 18 ubačenih poena.

Na domaćem su parketu pobjedu ostvarili i košarkaši Armani Jeansa, momčad iz Milana rezultatom 86:81 svladala je Solsonicu iz Rietija. Gostima nije pomogao ni 21 poen Morrisa Finleyja, a pobjedi Armani Jeansa najviše je pridonio Danilo Gallinari s 20 postignutih poena kojima je pridodao sedam skokova i jednu asistenciju. Domaću pobjedu ostvarili su i košarkaši Angelica iz Bielle koji su rezultatom 73:67 svladali La Fortezzu iz Bologne.

Produžeci su se igrali i u Capo d'Orlandu gdje je momčad Pierrela na kraju svladala goste iz Napulja rezultatom 110:107. Košarkaši Elda imali su prednost sve do posljednje minute regularnog dijela (91:93) kada je Charles Judson Wallace iz dvaju slobodnih bacanja izjednačio na 93:93, a u produžetku su domaćini uspjeli održavati minimalnu razliku i na kraju slaviti s tri poena prednosti. Prvo ime susreta je Jamel Thomas iz gostujuće momčadi, ubacio je 33 poena uz 12 skokova i tri asistencije, dok je iz momčadi Pierrela najučinkovitiji bio Gianmarco Pozzecco koji je postigao 32 poena uz tri skoka i osam asistencija.

Lega A Basket, 19. kolo: Lottomatica Roma - Siviglia Wear Teramo 78:61, Benetton Treviso - Scavolini Spar Pesaro 82:56, Upim Bologna - Premiata Montegranaro 79:73, Snaidero Udine - Cimberio Varese 90:88, Armani Jeans Milano - Solsonica Rieti 86:81, Pierrel Capo d'Orlando - Eldo Napoli 110:107, Legea Scafati - Tisettanta Cantu 78:90, Air Avellino - Montepaschi Siena 79:73.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!