Košarka

Barać za pobjedu Pamese

Zvonimir Šimunović • utorak, 15.01.2008.

U devetom kolu ULEB Kupa po skupina D, E i F najviše su profitirali Crvena Zvezda i Swans Gmunden, koji su osigurali prolaz u drugi krug, a Austrijancima je to najveći klupski uspjeh uopće. Od naših igrača istaknuo se Stanko Barać ubacivši ključne poene za pobjedu svoje momčadi, dok se Nikša Prkačin i Damir Rančić u međusobnom dvoboju baš i nisu iskazali, a uvjerljivo je slavio Prkačinov Dynamo.

Skupina D

U dvoboju za drugo mjesto u skupini, Pamesa je minimalnom pobjedom slavila u Ukrajini kod Azovmaša i tako osigurala poziciju dva te mogući proboj na vrh tablice eventualnom pobjedom u posljednjem kolu nad Khimkijem. Španjolska momčad bolje je otvorila utakmicu i nakon pete minute ostvarila vodstvo koje nije ispuštala praktično do kraja utakmice. Pamesa je na poluvremenu imala 15 poena prednosti da bi početkom nastavka došla do vodstva 39:59. Činilo se tada da je utakmica riješena, no domaći se vraćaju serijom 9-0.

U posljednju minutu gosti su ušli s prednošću 64:68 koju su do kraja utakmice sačuvali prije svega odličnim izvođenjem slobodnih bacanja Alberta Olivera i Stanka Baraća. Tyus Eney sa sirenom je pogodio tricu kojom je samo ublažio poraz domaće momčadi. Najbolji strijelac Pamese bio je Victor Claver sa 16 poena, a pratio ga je Shammond Williams sa 14 poena i pet asistencija. Barać je uz značajan učinak u završnici pružio još jednu vrlo dobru partiju skupivši 11 poena i šest skokova u 27 minuta. Najbolji je u redovima Azovmaša bio Edney (18 poena, četiri asistencije), uz njega Panagiotis Liadelis (16 poena, pet skokova). Za prvo mjesto u skupini Pamesa u posljednjem kolu mora na domaćem terenu pobijediti Khimki s više od tri poena razlike.

Rusi su, pak, danas ostvarili uvjerljivu domaću pobjedu protiv Anwila. Poljaci su zamrznuti na konačnih -27. Nakon prve četvrtine Anwil je vodio s četiri poena razlike i nije izgledalo da će to biti lak posao za vodeću momčad skupine. No, Khimki na krilima Kellyja McCartyja (17 poena, deset skokova) do poluvremena radi šest poena prednosti, a u nastavku u potpunosti lomi otpor gostiju. Dan Ewing dodao je 18 poena, a Maciej Lampe 12 poena i devet skokova za Khimki, dok je Gerrod Henderson (12 poena, tri asistencije) najviše pokazao kod gostujuće momčadi.

Nancy je pobijedio Skylinerse na domaćem terenu i tako ostao u igri za drugi krug. Najveće zasluge za to pripadaju prezimenjacima Ricardu (19 poena, po šest skokova i asistencija) i Terenceu Greeru (15 poena, osam skokova). Njemačku momčad, koja je ubilježila i deveti poraz, pokušao je spasiti Koko Archibong s 18 poena i osam skokova, no njegov učinak nije bio dovoljan za više od dostojnog poraza.

Rezultati, 9. kolo: Azovmaš – Pamesa 73:74, Khimki – Anwil Wloclawek 90:63, Nancy – Skyliner D. Bank 84:78.

Poredak: Khimki 8-1, Pamesa 7-2, Azovmaš 5-4, Nancy 4-5, Anwil Wloclawek 3-6, Skyliners D. Bank 0-9.

Skupina E

Austrijski Swans Gmunden pobijedio je Antwerp i tako osigurao prolaz u drugi krug, što je najveću uspjeh u povijesti ovog austrijskog kluba. Deteri Mayes s 32 poena postigao rekord sezone i svoju momčad odveo do velike pobjede. Domaći su na početku druge četvrtine vodili 35:17 i već tada nagovijestili sretan kraj za njihove navijače. Uz Mayesa, Matthias Mayer i Ian Boylan dodali su po 13 poena, a najistaknutiji gost bio je Ian Hanavan s 18 poena.

Triumph je već otprije osigurao drugi krug tako da mu utakmica protiv Benettona koji još ima šanse za prolazak dalje nije značila ništa u natjecateljskom smislu. No, ruska momčad još je jednom potvrdila da je najbolja u skupini i upisala uvjerljivu, osmu pobjedu. Domaćini su već nakon prve četvrtine imali osam poena prednosti i do kraja utakmice rutinirano je zadržavali. Najistaknutiji pojedinac pobjedničkog sastava bio je Terrel Lyday koji je postigao 16 poena i sakupio osam skokova, dok je goste predvodio Marcus Sloan s po13 poena i skokova.

U još jednom susretu koji je bio lišen natjecateljske napetosti sastali su se Hapoel Galil Elyon (koji se već odavno ostao bez šansi za drugi krug) i podgorička Budućnost (osiguran nastavak natjecanja). Izraelci su u uzbudljivoj završnici stigli do druge pobjede i barem donekle osvijetlili obraz. Gosti su pola minute prije kraja vodili 77:79, ali domaći slobodnim bacanjima Ohayona (11 poena) uspijevaju izboriti minimalnu pobjedu. Aaron Nixon bio je najbolji strijelac domaćih s 18, a Nemanja Gordić Budućnosti s 20 poena.

Rezultati, 9. kolo: Trimuph – Benetton Fribourg 76:61, Hapoel Galil Elyon – Budućnost 82:81, Swans Gmunden – Antwerp Giants 80:69.

Poredak: Trimuph 8-1, Budućnost 6-3, Swans Gmunden 5-4, Benetton Fribourg 3-6, Antwerp Giants 3-6, Hapoel Galil Elyon 2-7.

Skupina F

Oostende je upisao domaću pobjedu protiv Nymburka što mu ostavlja nade za prolazak dalje. Belgijanci su u posljednji dio utakmice ušli sa sedam poena zaostatka, no sjajnom napadačkom igrom uspjeli su to nadoknaditi i slaviti s dva razlike. Gergg Brunner postigao je 20 poena za pobjedničku momčad, a najbolji je kod Čeha bio Radoslav Rancik s 27 postignutih poena. Oostende ima za odigrati zaostalu utakmicu s Bolognom tako da bi taj susret mogao odlučivati o eventualnom prolasku u drugi krug.

A Bologna je sebi zagorčala život domaćim porazom protiv Crvene Zvezde. Beograđani su tako osigurali drugi krug, dok momčadi Dalibora Bagarića ostaju kalkulacije i nada jer imaju utakmicu manje. Zvezda je cijelu utakmicu imala prednost koju je zadržala i u ključnim trenutcima zahvaljujući Omaru Cooku (20 poena, 11 asistencija i sedam skokova) te Tadiji Dragičeviću (15 poena, šest skokova). Za poražene Oscar Torres 19 poena, a Bagarić pet poena i tri skoka za deset minuta.

U susretu vodeće i posljednje momčadi skupine, Dynamo je u Moskvi razbio Panellinios, završilo je +34. Čak šestorica dvocifrenih u redovima domaćih od kojih su najviše zabili Henry Domercant 21 te Hansen i Bikov po 17 poena. Nikola Prkačin po četiri poena i skoka te jedna asistencija za šest minuta igre. Kod gostiju Evangelos Sklavos 15 poena i šest skokova, a Damir Rančić jedna trica i tri skoka za 15 minuta provedenih na parketu.

Rezultati, 9. kolo: Dynamo Moskva – Panellinios 107:73, Beghelli Bologna – Crvena Zvezda 76:77, Oostende – Nymburk 83:81.

Poredak: Dynamo Moskva 7-2, Crvena Zvezda 6-3, Nymburk 5-4, Oostende 4-4, Beghelli Bologna 3-5, Panellinios 1-8.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!