Rukomet

Može li Hrvatska iznenaditi?

Ivana Strahija • srijeda, 16.01.2008.

Hrvatska reprezentacija, oslabljena za mnogo priznatih rukometnih imena, sletjela je u utorak u Norvešku. Pred našim je rukometašima težak i zgusnut raspored, i premda bi bilo veličanstveno ući u završnicu, isto je tako važno uigrati nove igrače, za napore koji tek dolaze.

Osmo Europsko prvenstvo odigravat će se u rukometnoj naciji Norveškoj, a skoro svaka reprezentacija koja se plasirala traži izvanredan rezultat. Danas, čak i više no prije, upravo europska smotra okuplja najbolje od najboljeg iz svjetskog rukometa. Na službenim stranicama prvenstva posjetitelji su glasovali za prvaka, po mišljenju tisuća ljubitelja rukometa jedini su izraziti favoriti Njemačka, Poljska i Danska.

Hrvati imaju drukčije mišljenje, kao vjerojatno i Norvežani, koji su najboljem svjetskom rukometašu Ivanu Baliću priredili krasan doček na aerodromu. A još se ne zna hoće li uopće naša zvijezda nastupiti, tek će u predvečerje prije dana D izbornik Lino Červar dati finalnu 15-torku.

Utakmice Hrvatske u Grupi A:

17. siječanj Hrvatska – Poljska 20.15
18. siječanj Hrvatska – Češka 18.15
20. siječanj Hrvatska – Slovenija 17.15

Usprkos svemu, Balić je motivator i ako bude tek podrška svojim drugovima na parketu s klupe ili tribina, bit će super. Jer Hrvatska može (i mora) odigrati s mladosti koja je zdrava i spremna, treba dati priliku Duvnjaku, J. Valčiću, Vukoviću, Vukiću, Čupiću i Horvatu, kako bi u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Pekingu, samom natjecanju i kasnijem Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj naša izabrana vrsta imala više izbora.

Iako ne bismo stavili ruku u vatru da će Hrvatska podbaciti, pošto smo naše reprezentativce vidjeli i previše puta kako zadnje atome snage ostavljaju na parketu, treba ići umjereno, pustiti obnovljenu reprezentaciju da uhvati svoj ritam – možda nas čak i iznenadi.

Dan D za našu će reprezentaciju biti već prvi dan EP-a, kad se u 20.15 susreću s favoriziranom Poljskom. Pobjeda bi Hrvatima donijela potrebno samopouzdanje, ali i veliku prednost u daljnjem tijeku natjecanja.

Sam sustav igranja nije posebno kompliciran: Razigravanje se odvija u četiri grupe od po četiri tima, tri najbolja idu dalje, posljednji ispada. U glavnoj se rundi križaju grupe A i B te C i D, a prenose se bodovi osvojeni protiv momčadi koje su se također plasirale. Najbolja dvojka iz svake glavne grupe odlazi u polufinale.

Vrijedni novinari Sportneta skupili su sve važne i zanimljive podatke o sudionicima ovog izdanja EP-a, tekstove možete pronaći s desne strane.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!