Zimski sportovi

Vrijeme za Streif

Goran Tomičić • četvrtak, 17.01.2008.

Svjetski kup skijaša ovog vikenda dolazi u vjerojatno najslavnije odredište. Naravno, riječ je o Kitzbühelu i legendarnoj stazi Streif. Naši predstavnici nastupaju u spustu i slalomu koji se boduju i za jedinu klasičnu kombinaciju Svjetskog kupa...

Raich pred svoje navijače dolazi kao vodeći skijaš Svjetskog kupa, ali sa samo 79 bodova više ispred probuđenog i iznimno motiviranog Millera. Svojoj prilici za osvajanje Velikog kristalnog globusa nada se i Cuche. To je samo jedna od činjenica koje nam najavljuju nevjerojatno zanimljive utrke.

Program počinje u petak utkom superveleslaloma. Riječ je o četvrtoj utrci sezone, a dosadašnji pobjednici bili su Svindal, Reichelt i Cuche, koji je vodeći u poretku discipline, ali će imati izuzetno jako austrijsku konkurenciju. Osim pobjede u Val Gardeni uzeo je i treće mjesto u Lake Louiseu.

U poretku discipline slijede ga četiri Austrijanca. Naravno, najbliži je Benjamin Raich, a njih dvojica su korak ispred ostalih kandidata za najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Reichelt ima jednu pobjedu ove sezone i na Streifu će svakako biti jedan od favorita za postolje, no ipak još nije klasa kakve su Raich i Cuche. Drugu sezonu u nizu Scheiber je u superveleslalomskom vrhu, a iskustvo je najveći Gruberov adut.

Miller je ove sezone uzeo 87 superveleslalomskih bodova, ali to na Streifu neće biti važno. Nakon sjajnih rezultata u Wengenu, posebno petog slalomskog mjesta koje je donijelo povratak samopouzdanja, vjerojatno ćemo gledati Millera u standardno dobroj formi. Iz drugog reda priliku čekaju Kanađani Guay i Hudec, te svjetski prvak Staudacher, a u igri je i švicarski rutiner Defago. Tu je uvijek Buechel, a zanimljivo će biti vidjeti što mogu Jerman i Kucera.

Potom slijedi vjerojatno najslavnija utrka sezone - spust na Streifu. Prije svake utrke može se raspravljati o favoritima, ali kad se spustaši pojave u startnoj kućici Kitzbühela sve prognoze padaju u vodu. Prethodni rezultati ovdje nemaju preveliku važnost, kao ni trenutna forma pojedinog skijaša. Važno je samo držati koncentraciju i što bolju liniju kretanja.

Nastupaju i naši Natko Zrnčić-Dim i Ivica Kostelić. Dok Ivica nastupa prvenstveno zbog kombinacije, odlični rezultati na treninzima u Wengenu i Kitzbühelu govore da Natko može do bodova. Na uvjerljivo najtežim stazama nanizao je odlične rezultate, a nevjerojatno uvjerljivo je nadmašio Ivicu Kostelića, koji u spustu jednostavno treba odvesti sigurno i bez grešaka, a zaostatak se u dvije vožnje slaloma može nadoknaditi.

Ove sezone održano je pet utrka, a pobjede su uzeli Hudec (Lake Louise), Walchoffer (Beaver Creek i Val Gardena), a Miller je bio najbrži u Bormiu i Wengenu. Ovaj podatak najavljuje veličanstvenu borbu Millera i Walchhofera, u kojoj je ipak Amerikanac u minimanoj prednosti. No, u tu borbu će sasvim ravnopravno još jedan skijaš. Naravno, riječ je o Cucheu, koji je cijelu sezonu konstantan, iako nije ubilježio pobjedu. Bio je među najbolja četiri u svakoj utrci, osim na otvaranju u Lake Louiseu.

U drugom planu su izvrsni Kanađanin Hudec, uzdanica slovenskog skijanja Jerman, a Talijani se nadaju novom dobrom rezultatu Sulzenbachera. Odlična je forma američke i kanadske reprezentacije, što su pokazali Sullivan, Nyman, Guay i Osborne-Paradise. Uvijek treba raučunati na Defaga, Maiera i Buechela.

Program završava nedjeljnim šestim slalomom sezone. Natko Zrnčić-Dim u toj će utrci prvenstveno ići po kombinacijske bodove, ali ovisno o rezultatu u spustu i strategiji koju odabere stožer naše reprezentacije, možda može i do prvih slalomskih bodova. Ivica bi trebao obje vožnje odvesti agresivno, što bi trebalo donijeti jako mnogo bodova. Ove sezone je većinu utrka odvezao rezervirano, s jedinom namjerom završavanja nastupa i skupljanja bodova koji donose niže startne brojeve. Pravi putokaz mora biti prva vožnja u Adelbodenu, koju je završio na drugom mjestu.

U vrhu discipline je Grange, pobjednik Alta Badije i Wengena, koji je u životnoj formi. Naravno, konkurencija je ovdje nevjerojatna. Raich je tek 60 bodova iza, a u borbi za pobjedu će sigurno biti Moelgg i Neureuther. U Kitzbühelu se prošle sezone održana dva slaloma, a dvostrukom pobjedom se tada Byggmark priključio vrhu. U sjajnoj formi su Gini (pobjednik Reiteralma) i Matt, koji je slavio u Adelbodenu, a tu je uvijek Ligety. Palander nije u idealnoj formi, ali uvijek može do postolja. Zanimljivo će biti vidjeti može li Miller do još jednog dobrog plasmana. Potencijalna iznenađenja su Lizeroux i Deville.

Budući da skijaši klasičnu kombinaciju nisu vozili više od dvije godine, teško je nešto prognozirati. Nadamo se Kostelićevom plasmanu u vrhu, a Zrnčić-Dim može biti zadovoljan osvajanjem bodova jer u klasičnoj kombinaciji ipak ima manje izglede nego u superkombinaciji s jednom slalomskom vožnjom. Ističu se Raich, Miller i Ligety, a Grange bi im mogao pokvariti namjere.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!