Košarka

Skupina C: Tri domaće pobjede

Sanja Čalić • petak, 18.01.2008.

U 12. kolu skupine C Eurolige Roanne nije mogao ugroziti Panathinaikos da ostvari svoju 11. pobjedu, a Real Madrid je bio uspješniji od Barcelone u španjolskom derbiju. Nakon lošijeg početka Fenerbahče se uspio vratiti u igru, no bodovi su ipak ostali u Bambergu.

Panathinaikos – Chorale Roanne 102:78

Grci su na svom parketu vrlo dobro otvorili prvu dionicu susreta te su od samog početka bili u vodstvu koje je u sedmoj minuti doseglo i 17 poena razlike (25:8), ponajviše zahvaljujući vrlo raspoloženim Tsartsarisu i Jasikevičiusu. Ipak, Roanne je do kraja četvrtine uspjela malo smanjiti zaostatak (29:15) kojeg je uvjetovao i vrlo nizak postotak šuta za tri poena od tek 20% u prvom dijelu.

Iako su domaćini svoje vodstvo povećali na samom početku druge četvrtine, serijom 13:2 Francuzi su, predvođeni Salyersom, stigli i na minus deset, no to nisu uspjeli zadržati, te je Panathinaikos na odmor otišao s rezultatom 52:37. Domaću je momčad i u nastavak svojim poenima uveo njihov večeras najučinkovitiji igrač Tsartsaris (19 poena), te su Grci nastavili svoju dominaciju parketom koja se odrazila i na rezultat, budući da je njihovo vodstvo doseglo u 27. minuti i do 24 poena razlike (70:46).

No nisu se igrači Panathinaikosa zaustavili ovdje, već su u završnici susreta, u kojoj je svoj veliki doprinos dao i Hatzivrettas, još više produbili poraz francuske momčadi kojoj nije mogao pomoći ni vrlo dobar učinak Salyersa (27 poena, četiri skoka). Andrija Žižić je na terenu proveo 14 minuta, a iako se nije upisao u strijelce, upisao je tri skoka i tri asistencije.

Real Madrid – AXA FC Barcelona 82:79

Nakon izjednačenog početka dvoboja, Madrižani su vrlo dobro iskoristili čak četiri minute u kojima Barcelona nije uspjela postići koš, te su serijom 13:0 u osmoj minuti došli i do čak 15 poena razlike koje su uspjeli zadržati u svojim rukama sve do kraja prve dionice (26:11). U nastavku je susreta Barcelona, ipak zaigrala bolje te nizom od 12:2, u kojem je važnu ulogu odigrao Grimau, smanjila veliki zaostatak na samo pet poena (28:23). Iako su se Katalonci pred kraj prvog dijela približili i na minus dva, Real je nakon koševa LLulla na odmor otišao s pet poena prednosti (40:35).

Ubrzo nakon samog početa drugog dijela Barcelona je koševima Basilea poravnala rezultat (40:40), a nakon vrlo izjednačene borbe u 29. minuti goste je do prvog vodstva na utakmici doveo Acker (51:52). Madrižani su potom u 35. minuti uzastopnim poenima Smitha uspjeli doći do devet poena prednosti, no Barcelona nije posustajala i dvije minute prije kraja smanjila je zaostatak na tek pola koša (73:72), ali do potpunog preokreta nije uspjela doći.

Madrižane, koji su skakački bili mnogo dominantniji (45 skokova naspram 20 Barceloninih), do pobjede su vodili Reyes (14 poena, 12 skokova) i Hervelle (13 poena, devet skokova), dok je Barcelonin najučinkovitiji igrač bio Grimau s 14 poena i tri skoka. U 14 minuta na parketu Mario Kasun postigao je učinak od 12 poena, jednog skoka i jedne blokade.

Brose Baskets – Fenerbahče Ulker 81:73

Početno ispitivanje snaga u utakmici Brose Basketsa i Fenerbahčea potrajalo je do rezultata 9:8 nakon kojeg su domaćini utakmicu poveli željenim smjerom. Serijom 14:4 koju su predvodili Fenn i Okulaja Nijemci su došli do 11 poena prednosti (23:12) koju su nastavili povećavati i u drugoj četvrtini. Igrači Fenerbahčea su potom s dvije vezane trice Solomona vodstvo domaćina uspjeli smanjiti pred odlazak na odmor (38:29).

Turci su se polako počeli vraćati u igru, te su u prvim trenutcima nastavka serijom 7:0 stigli na samo dva poena zaostatka, no dalje od toga nisu mogli za što se posebice pobrinuo Greene koji je svojom tricom zaključio treću četvrtinu (52:45), a u završnici odveo Brose Basketse i do vodstva od 13 poena. Fenerbahče je u igri držao izvrsni Solomon, a potom su mu se priključili i Basak i Turkcan dovevši rezultat gotovo do egala (73:70).

U vrlo neizvjesnoj završnici nesportska pogreška Whitea, a potom i tehnička Turkcana omogućile su domaćinima da bodove ipak dodaju na svoj račun. U redovima Brose Baketsa najistaknutiji je nastup imao Fenn (21 poen, šest skokova), a izvrstan je učinak za Fenerbahče imao Solomon (28 poena, četiri skoka).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!