Košarka

Skupina A: Gurović srušio Olympiacos

Branko Barić • petak, 18.01.2008.

U skupini A već se od prošlog tjedna zna pet momčadi koje idu u drugi krug, a otvorena je borba za šesto mjesto koje bi u nekim «ludim» kombinacijama moglo biti dostatno za Top 16. Prokom glavni pretedent na tu poziciju nakon iznenađujuće pobjede nad Olympiacosom, a u igri je još i Olimpija unatič porazu u Vitoriji...

CSKA je prva momčad koja se ove sezone s pobjedom vratila iz Kaunasa. Rusi su unatoč problemima s ozljedama uvjerljivo svladali Žalgirisa rezultatom 60:88 i samo ih teorija može u posljednjem kolu odvojiti od prvog mjesta i statusa nositelja u ždrijebu drugog kruga. Do pete pobjede u nizu stigli su na krilima velikog trojca - Ramunasa Šiškauskasa (20 poena), Trajana Langdona (19 poena) i Davida Andersena (18 poena i devet skokova). Na drugoj strani potpuno je limitaran MVP prosinca Marcus Brown koji je susret okončao sa samo pet ubačaja. DeJuan Collins predvodio je domaćine sa 16 pogodaka, dok je Zadranin Marko Popović postigao deset u 24 minute provedene na parketu.

Otpisani Prokom iznenađujuće je svladao Olympiacosa sa 63:59 i tako probudio teoretske nade o plasmanu u drugi krug kao najbolja šesta momčad. Ovo je ukupno treća pobjeda poljske momčadi i druga u nizu, a ponovno je junak bio probuđeni Milan Gurović. Kontraverzni srpski košarkaš nakon izrazito lošeg prvog dijela sezone počeo je konačno opravdavati ulogu zvijezde s kojom je došao u Prokom, te je u ovom od samog početka neizvjesnom susretu donio prevagu s 28 pogodaka. Tomas Ven den Spiegel dodao je 15 uz 12 skokova, a u oslabljenom sastavu grčke momčadi (nisu nastupili ozlijeđeni Arvydas Macijauskas, Jake Tsakalidis i Giannis Bouroussis) glavnu riječ imao je Marc Jackson s 18 poena i 11 skokova.

U talijanskom obračunu Montepaschi je stigao do gostujuće pobjede u Bologni protiv Virtusa koji je već ranije izgubio sve izglede za Top 16. Bivši igrač Virtusa Vlado Ilievski bio je pokretač serije gostiju za velikih 10:30 krajem prve četvrtine, no do poluvremena se ta prednost ipak smanjila na pristojnijih 34:42. U trećoj dionici domaćini dolaze na samo minus tri (53:56), ali više od toga nisu mogli. Vodeća momčad talijanskog prvenstva tada opet ubacuje u brzinu više i odlazi na konačnih 64:77.

Romain Sato prvo je ime susreta s 18 poena, šest skokova i pet ukradenih lopti, Terell McIntyre ubacio je 13, a Ilievski 11. Guilherme Giovannoni postigao je 19 poena na drugoj strani, dok je Roberto Chiacig svojoj bivšoj momčadi ubacio 12.

Tau Ceramica je uvjerljivom pobjedom protiv Union Olimpije nastavila utrku s Montepaschijem za drugu poziciju u skupini. Do osme euroligaške pobjede ove sezone momčad Nevena Spahije došla je najviše zahvaljujući sjajnoj igri u drugoj četvrtini u kojoj je došla do Slovencima nedostižnih 52:33. U drugom poluvremenu Španjolci su tu prednost rutinski održavali i susret okončali rezultatom 89:74.

Mirza Teletović s 18 pogodaka bio je najefikasniji u domaćim redovima, a slijedio ga je Tiago Splitter s 15. Zoran Planinić postigao je deset poena, četiri skoka i dvije asistencije. Marko Milič predvodio je Olimpiju s 23 pogotka i deset skokova, a Boris Gorenc je postigao 13 poena.

Skupina A, 12. kolo: Žalgiris – CSKA 60:88, Prokom Trefl – Olympiacos 63:59, Virtus VidiVici Bologna – Montepaschi 64:77, Tau Ceramica – Union Olimpija 89:74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!