Zimski sportovi

Vonn uzvraća udarac

Zvonimir Šimunović • subota, 19.01.2008.

Lindsey Vonn potvrđuje da je najbolja skijašica u najbržoj disciplini ove sezone. Amerikanka je uvjerljivo slavila na spustu u Cortini d'Ampezzo te je tako smanjila zaostatak za Hosp u ukupnom poretku. Anja Paerson uspjela se jedina približiti na manje od sekunde zaostatka, dok je najnižu stepenicu pobjedničkog postolja izborila Emily Brydon. Kelly Vanderbeek je četvrta, a Renate Götschl peta...

Lindsey Vonn deklasirala je konkurenciju na petom spustu sezone i stigla do 11. pobjede u karijeri. Amerikanaka je velemajstorski odskijala inače vrlo zahtjevnu stazu. Gornji dio jedina je prošla bez pogreške uz maksimalnu brzinu i stekla prednost koju je do kraja još povećavala. Skokove i dva S zavoja na kojima su druge skijašice imale velikih problema, pobjednica je svladala bez poteškoća, kao po udžbenicima. Vidjelo se odmah, a kasnije je samo stigla potvrda, da će to vrijeme i takva vožnja biti teško nadmašeni. Vonn je ovom pobjedom stigla na drugo mjesto ukupnog poretka, smanjivši prednost koju je Nicole Hosp stekla prošlih tjedana nastupima u tehničkim disciplinama.

Drugo mjesto pripalo je Anji Paerson koja je još jednom dokazala da je ove sezone puno bolja u brzim, nego tehničkim disciplinama. Paerson može biti zadovoljna nastupom i načinom na koji je prošla stazu. Bilo je to kao i uvijek kada je ona u pitanju, agresivno i u visokom tempu, no Vonn je ovoga puta bila neuhvatljiva, razred za sebe. No, Šveđanka mora biti zadovoljna, jer je nakon nekoliko odustajanja i lošijih rezultata, današnji nastup podstrek za nastavku sezone.

Posebne pohvale, uz pobjednicu, zaslužuju i Kanađanke koje su čak tri plasirane među prvih šest. Emily Brydon doskijala je do šestog postolja u karijeri, drugog spustaškog u ovoj sezoni. Brydon je većinu zaostatka stekla u prvom djelu staze, no nastavak je prošla iznenađujuće dobro i s postolja maknula sunarodnjakinju Kelly Vanderbeek, koja je također ove sezone već bila među tri, što je samo potvrda sjajne forme cijele reprezentacije. Potpuno zadovoljstvo Kanađanima je danas donijela šestim mjestom Britt Janyk.

Renate Götschl je u karijeri u Cortini ostvarila čak devet pobjeda, no danas nije mogla više od petoga mjesta. Iskusna je Austrijanka napravila veliku pogrešku u srednjem dijelu staze, nakon koje nije bilo šanse za još jedno vrhunsko ostvarenje. Njene kolegice iz reprezentacije, također nisu imale nezaboravan dan. Tek je devetim mjestom zadovoljila Görgl, koja očito nakon pobjede u veleslalomu i dalje nastavlja s najboljim skijanjem u karijeri.

Julia Mancuso sedmim je mjestom ostala u sjeni sunarodnjakinje Vonn, a prvih deset zatvara Maria Riesch, koja vrijedno skuplja bodove u svim disciplinama i drži se u vrhu ukupnog poretka.

Sutra djevojke u Cortini d'Ampezzo voze super G (11h).

Svjetski kup, Cortina d'Ampezzo, spust, skijašice, 19.01.2008.:
1. Lindsey Vonn (SAD) 1.36.70
2. Anja Paerson (Švedska) + 0.83
3. Emily Brydon (Kanada) + 1.20
4. Kelly Vanderbeek (Kanada) + 1.24
5. Renate Goetschl (Austrija) + 1.26
6. Britt Janyk (Kanada) + 1.40
7. Julia Mancuso (SAD) + 1.48
8. Nadia Styger (Švicarska) + 1.58
9. Elisabeth Goergl (Austrija) + 1.66
10. Maria Riesch (Njemačka) + 1.68
...

Svjetski kup, ukupni poredak, skijašice:
1. Nicole Hosp (Austrija) 699 bodova
2. Lindsey Vonn (SAD) 638
3. Maria Riesch (Njemačka) 600
4. Marlies Schild (Austrija) 586
5. Anja Paerson (Švedska) 566
6. Julia Mancuso (SAD) 559
7. Tanja Poutiainen (Finska) 533
8. Denise Karbon (Italija) 519
9. Elisabeth Goergl (Austrija) 500
10. Sarka Zahrobska (Češka) 330
...
30. Ana Jelušić (Hrvatska) 135
...
50. Nika Fleiss (Hrvatska) 56
...

Svjetski kup, spust, skijašice:
1. Lindsey Vonn (SAD) 430 bodova
2. Britt Janyk (Kanada) 264
3. Renate Goetschl (Austrija) 255
4. Anja Paerson (Švedska) 229
5. Kelly Vanderbeek (Kanada) 189
6. Julia Mancuso (SAD) 157
7. Ingrid Jacquemod (Francuska) 147
8. Maria Riesch (Njemačka) 139
9. Fraenzi Aufdenblatten (Švicarska) 127
10. Emily Brydon (Kanada) 125
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!