Zimski sportovi

Zrnčić-Dim ispisao povijest, Cuche na vrhu Streifa

Goran Tomičić • subota, 19.01.2008.

Didier Cuche pobjednik je spusta u Kitzbühelu. Nažalost, utrku je obilježio stravičan pad Amerikanca Scotta Macartneya, koji je na posljednjem skoku pao na bok i vjerojatno se jako teško ozlijedio. Drugo mjesto dijele Miller i Scheiber. Natko Zrnčić-Dim uzeo je sjajno 18. mjesto, a svoje prve spustaške bodove osvojio je i Ivica Kostelić...

Teško je uopće bilo gledati pad Macartneya. Bila je solidna vožnja do posljednjeg skoka uoči prolaska kroz cilj. No, potom je prebrzo ušao na skok i zarotirao se u zraku, te pao na bok. Nesreća je tim veća jer je zbog rotacije izgubio kacigu, a nakon pada tijelo se počelo tresti. Bila je to stravična scena koja nas je podsjetila na pad Janice Kostelić na treningu spusta u St. Moritzu u prosincu 1999. godine. Amerikanac je helikopterom hitno prevezen u bolnicu, a detaljne informacije o njegovu stanju još nisu objavljene. Utrka se nastavila u znaku te tragedije, a svi skijaši su s velikim oprezom ulazili na taj nesretni skok kojeg su organizatori pogrešno postavili.

Prvi nastup Natka Zrnčića-Dima bio je prekinut zbog pada Talijana Girardija i morao je još jednom na start. Odvezao je fantastičnu utrku, a u prvom sektoru je čak za četiri stotinke uspio nadmašiti Cuchea. Nastavio je jako dobro i pokazao kako je u životnoj formi. Do polovice staze zaostao je 86 stotinki, a u iznimno teškom donjem dijelu pokazao je veliku sigurnost i uzeo je fantastično 18. mjesto, što je najbolji spustaški rezultat u povijesti hrvatskog muškog skijanja, a bili su ovo i prvi hrvatski bodovi u ovoj disciplini.

U brzim disciplinama iznimno je napredovao Ivica Kostelić. I on je umalo nadmašio Cuchea u prvom sektoru gdje je zaostao tek tri stotinke i nastavio je sigurno izgubivši u prvoj polovici staze sekundu i 39 stotinki, a u donjem dijelu vozio je oprezno i završio na 29. mjestu uz gotovo tri sekunde zaostatka, te uzeo svoje prve bodove u karijeri u ovoj disciplini. Bili su to izvrsni rezultati hrvatskog skijanja na najtežoj stazi Svjetskog kupa, a izborene su odlične pozicije za sutrašnji kombinacijski slalom, gdje oba naša predstavnika mogu znatno popraviti plasman.

Spust koji se boduje i za klasičnu kombinaciju najbolje je odvezao izvrsni švicarski rutiner Didier Cuche. Prvi sektor prošao je 24 stotinke sporije od Millera, ali već do drugog prolaza smanjio je zaostatak na samo sedam stotinki. U najtežem dijelu staze vidjelo se jako veliko iskustvo i treći prolaz pokazao je 41 stotinku bolje vrijeme, a do cilja je odvezao iznimno rutinirano i oprezno, što je bilo dovoljno za očuvanje pobjede s 27 stotinki prednosti.

U jučerašnjem superveleslalomu Scheiber je s Cucheom podijelo treće mjesto, a u spustu s Millerom dijeli drugu poziciju. Bio je to impresivan nastup, a ključnu prednost stekao je izvrsnom linijom kretanja u srednjem dijelu i sigurnim dolaskom na tragični skok prije cilja. Miller je dobro krenuo, ali u drugom sektoru je skijom udario u zaštitnu ogradu i izgubio gotovo 70 stotinki, no nešto agresivnijom vožnjom u nastavku uspioje to nadoknaditi.

Walchhofer je također bio dobar, ali nedovoljno za postolje, a Maier se još jednom dobrom utrkom vratio u vrh. Sullivan je i na Streifu pokazao dobru tehniku. Raich je 14. mjestom ostvario spustaški rezultat sezone, ali još važnija je odlična pozicija za kombinaciju. Razočarao je Nyman 19. mjestom, a isto vrijedi i za Sulzenbachera, koji je završio na 26. poziciji.

Dakle, u poretku klasične kombinacije u uvjerljivo najboljoj poziciji je Miller, a sljedeći slalomaš je Raich na 14. mjestu i zaostatkom sekundu i 54 stotinke za Amerikancem. Natko je od Millera sporiji sekundu i 74 stotinke, a potom dolazi Ivica Kostelić s zaostatkom dvije sekunde i 68 stotinki. Izgleda ima i Ligety (3:69), koji je završio na 42. mjestu. Biti će to dvije iznimno dramatične slalomske vožnje.

Kitzbühel, rezultati spusta i poredak klasnične kombinacije
1. Didier Cuche (Švi) 1:52:75
2. Bode Miller (SAD) +0:27
2. Mario Scheiber (Aut) +0:27
4. Michael Walchhofer (Aut) +0:28
5. Hermann Maier (Aut) +0:61
6. Marco Sullivan (SAD) +0:70
7. Didier Defago (Švi) +0:71
8. Marco Buechel (Lih) +0:80
9. Erik Guay (Kan) +1:14
10. Peter Fill (Ita) +1:15
...
18. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) +2:01
...
29. Ivica Kostelić (Hrv) +2:96

Ukupni poredak Svjetskog kupa
1. Didier Cuche (Švi) 765
2. Benjamin Raich (Aut) 744
3. Bode Miller (SAD) 713
4. Daniel Albrecht (Švi) 572
5. Jean-Baptiste Grange (Fra) 456
6. Ted Ligety (SAD) 440
7. Manfred Moelgg (Ita) 432
8. Michael Walchhofer (Aut) 402
9. Didider Defago (Švi) 365
10. Kalle Palander (Fin) 360
...
30. Ivica Kostelić (Hrv) 188
...
63. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 62

Poredak spusta
1. Didier Cuche (Švi) 384
2. Bode Miller (SAD) 363
3. Michael Walchhofer (Aut) 330
...
43. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 13
...
55. Ivica Kostelić (Hrv) 2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!