Vodeni sportovi

Luka Mratović putuje u Kinu

Mario Lešković • nedjelja, 20.01.2008.

Luka Mratović (Mornar, Split) donio je Hrvatskoj još jednu olimpijsku normu u jedrenju! S 12. mjestom u zadnjem 11. jedrenju prvenstva po vjetru snage oko 20 čvorova, Mratović je u konačnici zauzeo 68. mjesto u konkurenciji 117 natjecatelja, odnosno drugo među nacijama koje su lovile zadnjih pet mjesta za Kinu u ovoj klasi...

"Iako sam gotovo cijelo prvenstvo bio sigurno unutra, ipak je bilo vrlo napeto. U odnosu na prošlo svjetsko prvenstvo puno sam napredovao, a naročito su mi pomogle pripreme u Cipru u prosincu. Presretan sam što sam uspio izboriti Olimpijske igre, pogotovo što sam na dasci tek nešto više od godinu dana. Uživam na dasci i nadam se da će ovaj moj rezultat potaknuti razvoj olimpijske daske u Hrvatskoj, jer nas zasad ima vrlo malo", rekao je Luka.

Luka Mratović joć jedan je pripadnik novog vala hrvatskog jedrenja, u travnju puni 21 godinu. Od njegovih važnijih rezultata dosad izdvajamo 15. mjesto na Europskom kadetskom prvenstvu klase Optimist 2001. godine i četvrto mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu klase Laser Radial 2005. godine. (nedostajala su mu dva boda do brončane medalje). Na jesen 2006. godine prešao je na olimpijsku dasku, jedan je od prvih u Hrvatskoj koji je zajedrio na RS:X, klasi koja je za nas još prilična nepoznanica. No, unatoč tome što nemamo iskustva u ovoj olimpijskoj klasi već smo stigli do olimpijske norme, što jasno govori koliko smo jaki i koliko talenata imamo.

Hrvatska olimpijska reprezentacija za Kinu 2008. broji sad rekordnih sedam jedriličara u pet klasa (tri jedriličara više i dvije klase više nego dosad na OI). Za olimpijske norme naši će se jedriličari nadmetati u još tri klase - ženskom 470 idućeg tjedna, Laser Radialu u ožujku, te Zvijezdi u travnju.

Aron Lolić (Labud, Split) i Nikolina Čakulović (Split) ostali su na pozicijama koje su držali veći dio prvenstva, Aron je 109., a Nikolina 74. među 76 natjecateljica.

Naslove svjetskih prvaka osvojili su Novozelanđanin Tom Ashley i Talijanka Alessandra Sensini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!