Automoto

Drugi nastup Matije Jurišića ove sezone na prvenstvu Europe

Miroslav Krpan • petak, 10.05.2024.
Drugi nastup Matije Jurišića ove sezone na prvenstvu Europe
Foto: Miroslav Krpan

Automobilističko Prvenstvo Europe na brdskim stazama FIA EHC – European Hill Climb Championship nastavlja se ovog vikenda u Španjolskoj, međunarodnom utrkom Subida Al Fito. Na njemu će nastupiti i hrvatski predstavnik Matija Jurišić...

Bit će to druga utrka sezone, poslije Austrije prije dva tjedna, a slijedit će: Portugal, Češka, Njemačka, Italija, Poljska, Švicarska, Slovenija i Hrvatska (Buzet). U Austriji su nastupila dvojica hrvatskih automobilista u bodovanju Kategorije I, od kojih je višestruki državni prvak i nositelj Zlatne kacige HAKS-a, mladi riječki automobilist Matija Jurišić (AK RI autosport), ostvario pobjedu u skupini FIA Grupa 4, dok je iskusni i trofejni Zagrepčanin Domagoj Pereković u FIA Grupa 1 osvojio četvrtu poziciju.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Uz njih na istoj su utrci nastupili u drugim konkurencijama još tri hrvatska automobilista (Laszlo Szasz u formulama, te Dorijan Kljun i Sven Gorup u FIA HHC – Historic).

Matija Jurišić tom je utrkom i pobjedom startao svoju četvrtu europsku sezonu, a ovog je vikenda jedini hrvatski vozač među 38 sudionika FIA EHC u Španjolskoj konkurencije Kategorije II (formule i prototipovi) i Kategorije I (turistički automobili).

Ove godine Jurišić vozi prestižni Peugeot 308 TCR 1.6, kojim se na domaćim stazama pojavio krajem prošle godine, što je bila svojevrsna najava novog pohoda na europski tron brdskih staza. Ovog vikenda, 11. i 12. svibnja, vozi se na sjeveru Španjolske, u mjestu Arriondas, pokrajine Asturias, 52. utrka Subida Internacional Al Fito, drugo bodovno natjecanje European Hill Climb Championship.

Staza je duga 5.350 metara, uz gotovo šest postotni uspon. Lista prijava skromnija je od one u Austriji, za FIA EHC Kategorije I 27 vozača, a vikend poslije već se vozi nova utrka u Portugalu.

Otvorenje sezone u Austriji nije bilo uspješno, kako smo to posljednjih godina navikli, za višestrukog europskog prvaka u formulama i prototipovima. Talijanski as Christian Merli (Osella FA 30 Judd LRM) morao se zadovoljiti drugim mjestom iza pobjednika, Francuza Geoffreya Schatza (Nova Proto NP01), koji je u dvije vožnje bio brži za 1,574 sekunde. Što nas očekuje u Španjolskoj, vrijedi sačekati nedjeljno poslijepodne.

Treninzi su na rasporedu u subotu od 11:30 sati, tri tijekom dana, dok prva bodovna vožnja počinje u nedjelju od 9 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!