Tenis

Kraj za braniteljicu naslova i prvu na svijetu

Ivor Krapac • utorak, 22.01.2008.

Prošlogodišnja pobjednica Serena Williams i prva tenisačica svijeta Justine Henin oprostile su se od ženskog turnira Australian Opena. Obje su zaustavljene bez osvojenog seta u četvrtfinalu - za Serenu se pobrinula Srpkinja Jelena Janković, dok je Henin nadjačala lanjska finalistica Marija Šarapova...

Jelena Janković i Serena Williams odigrale su meč pun borbe, izgubljenih servisa na obje strane, s nizom dugih izmjena, ali i dosta pogrešaka - a epilog je bilo ispadanje braniteljice naslova bez osvojenog seta, sa 6:3 i 6:4 u korist trećepostavljene srpske igračice. Janković je jednostavno bila puno konstantnija od Serene, koja je dosta toga zabila (34 winnera), ali i još više promašila (36 neforsiranih), protiv suparnice iz svjetskog vrha tako ipak nije moglo ići.

Treća nositeljica je do vodstva od 3-2 u ukupnom međusobnom omjeru i uzvrata za uvjerljiv poraz (6:3, 6:2) u prošlogodišnjoj osmini finala ovog turnira došla u susretu u kojem su pljuštali breakovi. Serena je otvorila ranim vodstvom od 2:0, da bi u nastavku čak triput ispustila servis, u trećem, petom i posljednjem, devetom gemu prvog seta.

U drugom setu servisi su padali još češće. Janković je breaknula prva, za vodstvo od 2:0, a nakon toga je uglavnom bila u prednosti, ne računajući kratkotrajni povratak braniteljice naslova do 3:3. Do kraja meča trećepostavljena Srpkinja je još dvaput oduzela Serenin servis, a break u desetom gemu zaokružio je veliku pobjedu i prolaz u njeno prvo polufinale ovog turnira.

"Krenula sam vrlo jako već od izlaska na teren, potezala sam svoje udarce, a posebno dobro išla mi je bekhend-paralela, na kojoj i inače zadajem najviše problema protivnicama", komentirala je Janković: "Oslonila sam se na taj udarac kad god sam imala priliku, srećom, sve je išlo kako sam željela, lopte su redovno bile duboke... Cilj mi je bio pokrenuti je, ne dati joj vremena da bude na lopti i stigne namjestiti se, upalilo je."

Williams nije bila zadovoljna svojom igrom: "Pomalo sam izgubila glavu, osjećaj je bio da udarci idu na sve strane, nisam se mogla sabrati. Nisam odigrala onako kako sam željela, no Jelena je igrala vrlo dobro, nije padala, ostala je solidna... Vjerovala sam da ću biti bolja nego sam bila, no prevarila sam se, ne možeš uvijek pogoditi."

Drugo žensko četvrtfinale dana bilo je još jednosmjernije, iako je to malotko očekivao. Marija Šarapova je s glatkih 6:4 i 6:0 ispratila (pre)defanzivnu Justine Henin, uz dominaciju u izmjenama praktički od početka do kraja. Ruskinja je bila znatno agresivnija od prve tenisačice svijeta, isplatilo joj se u potpunosti.

Šarapova je najavila da će je se ovog utorka teško slomiti ranim breakom i odlaskom do vrijedne prednosti, koju je zadržala sve do servisa za set kod 5:3. Henin je u devetom gemu vratila break i smanjila na 5:4, no pokazalo se da je taj povratak bio kratkotrajan - petopostavljena Ruskinja je pri vodstvu od 5:4 nakon dugog gema došla do novog breaka i time zaključila prvi set.

U drugom je sve krenulo u jednom smjeru breakom Šarapove u drugom gemu, nakon čega se Henin više nije uspjela oporaviti. Do kraja meča je još dvaput ispustila servis, zaključivši svoj ovogodišnji nastup u Melbourne Parku bez osvojenog gema u drugom setu četvrtfinala, na način na koji nije navikla. No, peta nositeljica danas je bila ipak prejaka, potpuno zasluženo stigla je do svoje treće pobjede u međusobnim susretima i smanjenja zaostatka u ukupnom omjeru na 6-3.

Odlične vijesti došle su nam iz turnira juniorki. Jasmina Tinjić je u drugom kolu s uvjerljivih 6:1 i 6:3 eliminirala 16. nositeljicu, Kanađanku Rebeccu Marino, a u osmini finala noćas će se sresti s japanskom igračicom Misaki Doi.

Tenisačice, četvrtfinale: Šarapova (Rusija, 5) - Henin (Belgija, 1) 6:4, 6:0, Janković (Srbija, 3) - S. Williams (SAD, 7) 6:3, 6:4.

Juniorke, drugo kolo: Tinjić (Hrvatska) - Marino (Kanada, 16) 6:1, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolGrand Slam
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!