Tenis

Francuska senzacija ide dalje

Ivor Krapac • utorak, 22.01.2008.

Jo-Wilfried Tsonga nastavlja veliki niz na Australian Openu. 22-godišnji Francuz došao je do nove zvučne pobjede na prvom Grand Slam turniru sezone u četvrtfinalnom dvoboju s Mihailom Južnjim, a u prvom polufinalu karijere na četiri najveća srest će se s Rafaelom Nadalom, koji je očekivano prošao Jarkka Nieminena...

Nadal je nastavio ovogodišnji pohod prvim Grand Slam turnirom sezone još jednom pobjedom bez izgubljenog seta, sa 7:5, 6:3 i 6:1 protiv Nieminena. Finac se u dvoboju ljevaka držao "na površini" samo u prvom setu, kojeg će ponajviše pamtiti po dvije neiskorištene set-lopte pri vodstvu od 5:4. Nakon što se drugi na svijetu izvukao, sve ostalo otišlo je na njegovu stranu, bez većih poteškoća do kraja meča.

Rafa je, tako, uvjerljivo otišao korak više nego lani, kad je na Australian Openu dogurao do četvrtfinala i među posljednjih osam zapeo na tada iznimno raspoloženom Fernandu Gonzalezu. Prošlogodišnji rezultat bio mu je dosad najbolji na prvom Grand Slam turniru sezone, od danas više nije.

Idući izazov mogao bi biti ozbiljniji od dosadašnjih pet. Drugi nositelj će se za prolaz u finale boriti s nepostavljenim Jo-Wilfriedom Tsongom, koji je, nakon Andyja Murraya (9.) i sunarodnjaka Richarda Gasqueta (8.), u četvrtfinalu "skinuo" još jednog nositelja, sa 7:5, 6:0 i 7:6(6) protiv Mihaila Južnjog (14.).

22-godišnjak iz Le Mansa je i dosad povremeno pokazivao veliki potencijal u karijeri koju su obilježili i problemi s ozljedama, ali nikad nije bio tako konstantan kao ove godine u Melbourne Parku. Drugi ruski "reket", koji je do danas bio bez poraza u sezoni, tome se nije mogao oduprijeti, bio je dovoljno dobar tek za uspješno pariranje u prvom i trećem setu, sve do završnice koja je otišla na stranu Francuza.

Tsonga još nikad nije bio ovako daleko na Grand Slam turnirima i nikad nije imao tako velik izazov kakav ga čeka u polufinalu protiv Nadala. Sve što je dosad u Melbourneu pokazao daje nadu da će biti dorastao tom ispitu i da bi pred nama mogao biti veliki polufinalni dvoboj, nadajmo se da će se ta očekivanja ostvariti...

Tenisači, četvrtfinale: Tsonga (Francuska) - Južnji (Rusija, 14) 7:5, 6:0, 7:6(6), Nadal (Španjolska, 2) - Nieminen (Finska, 24) 7:5, 6:3, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolGrand Slam
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!