Košarka

Adios, Europa!

Bojan Poturica • petak, 25.01.2008.

Košarkaši Cibone priredili su još jednu mizernu predstavu u blijedoj i uspjesima siromašnoj sezoni. Momčad koja je proglašavana materijalom za Final Four Eurolige prema riječima legendarnog trenera Mirka Novosela, oprostila se od Europe nakon pobjede Partizana...

Uvjerljivom pobjedom Partizana u Beogradu nad Brose Basketsom, srpska momčad osigurala je nastup u Top 16 Eurolige zbog činjenice da će, barem, biti najbolja šestoplasirana momčad u sve tri skupine. To je pozicija koju je očekivala Cibona, ali nažalost po Cibose, ove sezone ništa od toga.

Cibosi bi se mogli ugledati na Partizan. Naime, Beograđani su utakmicu koju su trebali dobiti protiv momčadi koja ima dvije pobjede u Euroligu (Brose Baskets) riješili već na poluvremenu kad su vodili 42:18. Njihova agresivnost nije se smanjivala ni u nastavku pa su na kraju slavili sa nevjerojatnih 85:37(!).

Cibona je, s druge strane, u Le Mansu bila u identičnoj situaciji. Samo što su igrali protiv momčadi sa niti jednom pobjedom u dosadašnjem dijelu. I u njihovom slučaju, utakmica je bila riješena već na poluvremenu, ali na žalost u korist domaćina (58:41).

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Momčad koja želi nastupiti u Top 16 Eurolige ne smije si priuštiti da protiv najgore momčadi skupine koja nema niti jednu pobjedu gubi 72:46 u 25. minuti u susretu koji mora dobiti. 58 koševa na poluvremenu i sveukupno 100 na kraju dosta govori o želji koju je prikazao hrvatski prvak.

"Sezona iz snova" pretvara se polako u noćnu moru. Mirko Novosel je prognozirao da bi ova ekipa mogla u Final Four Eurolige, a svi ostali pratitelji kluba, uključujući i autora ovog teksta, bili su uvjereni barem u plasman u Top 16, što je popis imena na rosteru trebao garantirati.

No, prognoze su jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo. Sad je postalo očito da su Cibosi odradili loš posao u prijelaznom roku. Dovođenje neprovjerenog Kelleya, obrambeno limitiranog Hoskina i nedokazanog Princa nisu se pokazali kao dobar potez. I dok navedeni trojac u zadnje vrijeme solidno igra, ipak je činjenica da se mogao odraditi bolji skauting. Princ je nakon dolaska Ivana Sunare pružio nekoliko zapaženih utakmica, ali teško je shvatiti ponekad i namjere trenera koji s Princom starta u susret pa ga izvadi nakon tri minute i više nikada ne vrati na parket.

Larry Ayuso je posebna priča. Igrač koji je proglašavan liderom Cibone nakon odličnih igara u Splitu i Portoriku, potpuno je iznevjerio. Osim što je u zadnje vrijeme u katastrofalnoj šuterskoj formi, u obrani ga suparnici često napadaju zbog malih kvaliteta u toj fazi igre. Ayuso je, prema nekim neslužbenih informacijama, na izlaznim vratima Cibone. Sporazumni raskid ugovora bi bio odličan rasplet za Božu Miličevića jer bi se tako uštedio novac, a u nastavu NLB lige i u Prvenstvu Hrvatske više bi se prilika trebalo dati hrvatskim igračima. Ayuso nije inspirirao ni svoje suigrače koji sigurno neće imati ništa protiv njegova odlaska nakon ispadanja iz Europe.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Što dalje? Europa je izgubljena, iako, još uvijek, postoje teoretske šanse. No praktično neostvarive. Naime, Partizan ima koš razliku -8, a Cibona -101. Cibona se može plasirati u drugi krug jedino ako u posljednjem susretu na domaćem terenu pregazi Lietuvos Rytas, koji će se boriti za prvo mjesto u skupini, a Partizan bude uništen na gostovanju kod Fenerbahcea u Turskoj. Realno za očekivati? Svakako ne.

U nastavku sezone treba se početi razmišljati unaprijed i dati što više prilika mladim igračima, tj. razvijati ih. Lukša Andrić, Vedran Vukušić, Marin Rozić, Princ, Franko Kaštropil, pa Filip Krušlin, možda čak i Tomislav Zupčić (90' godište), trebali bi dobiti veću priliku. Uz povratak Gorana Vrbanca, Sunara bi se trebao sve više početi oslanjati na domaće igrače. Odlazak Ayusa otvorio bi prostor za veću minutažu vanjskim igračima, a treba vidjeti što će biti sa Hoskinom i Kelleyem. Možda bi i Kelley trebao dobiti veću priliku, ali samo u slučaju da Cibona s njim ima dugoročne planove.

Odlazak na Final Eight NLB lige je očekivan, usprkos omjeru 9-9 i lošim igrama u zadnje vrijeme. No Cibona sigurno ima kvalitetu i za puno više od toga. Prvenstvo Hrvatske ponudit će Ciboni veliki izazov protiv fenomenalnog Zadra, a "osiguravatelji" iz Zagreba i Splita također će biti iznimno opasni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!