Nogomet

Vukojević: "Najbolja sezona u karijeri"

Tanja Vučić • četvrtak, 24.01.2008.

Zovu ga hrvatskim Gattusom. Srčan, borben i uvijek daje maksimum na terenu. Odlične igre u dresu Dinama nisu ostale nezapažene i dovele su ga među hrvatske reprezentativce. Naravno, riječ je o Ognjenu Vukojeviću, koji je uz Luku Modrića jedan od najpouzdanijih igrača Dinama ove sezone.. S Ogijem smo razgovarali za vrijeme boravka Dinama u Međugorju...

Ognjene, ova sezona označila je Vašu igračku afirmaciju?

- Pa da. Ovo je moja najbolja sezona u karijeri. Mislim da je cijela momčad odlično odigrala. Dobro smo odigrali u Europi i zadovoljan sam sa svojom igrom i igrom cijele momčadi.

Posebno su bile dojmljive Vaše igre u Kupu UEFA, posebno pogodak protiv Rennesa za Vaš 24. rođendan?

- Da, to je bila moja želja koja mi se i ostvarila. Drago mi je da sam dobro odigrao u europskim utakmicama. Ipak je to jedan veći nivo nego što je Hrvatska nogometna liga i europske utakmice mi dosta znače. Mislim da smo se dobro predstavili u Europi.

Ognjen ne krije razočaranje ne plasiranjem Dinama u nastavak natjecanja u europskim natjecanjima.

- Mislim da smo bili bolji od momčadi koje idu dalje, samo nam je nedostajalo malo sreće. Odigrali smo hrabro i mislim da možemo žaliti što se nismo plasirali dalje.

Je li sreća nedostajala u domaćim susretima ili onima na strani?

- Domaća utakmica protiv Basela kada smo propustili pet prilika za pogodak, pa nesretni poraz protiv Branna i susret doma protiv HSV-a kada smo u posljednjim minutama primili dva pogotka. Tu je i susret protiv Rennesa u Francuskoj gdje nam je nedostajalo malo sreće i da prezimimo u Europi.

U dva susreta protiv nizozemskog Ajaxa pokazali ste dva lica.

- Da. Bio je veliki pritisak u utakmici u Zagrebu koju smo izgubili. No u uzvratu u Amsterdamu pokazali smo veličinu i pobijedili. Odigrali smo jednu veličanstvenu utakmicu koja će sigurno ostati zapisana u povijesti Dinama kao jedna od najvećih u povijesti.

Zbog stila igre i požrtvovnosti na terenu proglašeni ste hrvatskim Gattusom.

- To mi imponira zato što je on veliki igrač. Sigurno mi je drago kada me s njim uspoređuju. Dao Bog da budem kao Gattuso i da igram u velikom klubu.

Ove sezone pokazali ste i golgeterske sposobnosti.

- Golovi su samo plod mojih igara. Moj primarni zadatak je defenziva, a golovi su jedan veliki plus i mogu biti s tim još više zadovoljan.

Je li realnost što Dinamo bježi 12 bodova drugoplasiranoj Rijeci?

- Mislim da jest. Dinamo je sigurno najjača momčad HNL-a. Ne može nam nitko blizu i nitko u povijesti hrvatske lige nije bio tako dominantan od 1996. godine.

Slika 1 od 2.
Foto: Tanja Vučić

Kako ćete onda pronaći motiv u nastavku prvenstva, kad ste već praktički osigurali naslov prvaka?

- Mi imamo motiv da sačuvamo tih 12 bodova, da budemo prvaci države, a i Kup natjecanje je pred nama. Želimo osvojiti i Kup, osvojiti duplu krunu i ujedno se pripremati za Europu koja će doći brzo. Za kvalifikacije koje nas očekuju i zajedno s novim trenerom trebamo se svi uigrati i prenijeti iskustvo iz ove sezone i mislim da imamo velike šanse.

Put ka osvajanju Kupa počinje susretom protiv Slaven Belupa, u četvrtfinalu.

- Nezgodan protivnik, u prvenstvu su nas pobijedili i nadam se da ćemo im u Kupu vratiti za prvenstveni poraz. Neće biti lako, ali mislim da ćemo ih pobijediti i plasirati u polufinale Kupa.

Kako komentirate ostanak kapetana Luke Modrića u Dinamu?

- Luka je veliki igrač i čovjek, a ujedno i naš kapetan. On je vođa momčadi i sigurno da smo uz njega i pridošla pojačanja puno jači. Luka je taj kotač koji nas pokreće i sigurno nam je svima drago što je ostao.

Mediji su Luku i Vas vidjeli u Engleskoj. Luka u Chelsea, a Vi u Arsenal.

- Pričalo se o tome, ali, što se mene tiče ovo proljeće ću sigurno ostati u Dinamu, dok ćemo za kasnije vidjeti. Ako dođe neka dobra ponuda, koja će zadovoljiti mene i klub, treba dobro razmisliti. Ako ne dođe takva ponuda, onda ostajem i sljedeću sezonu u Dinamu.

Postoji li "nemoralna" ponuda zbog koje bi Ogi odjenuo dres Hajduka?

- Ne postoji. Vezan sam za Dinamo, tu sam proveo najljepše trenutke dosadašnje karijere i mislim da su mi Maksimir i Dinamo sve dali i ne postoji takva ponuda. To ne znači da imam nešto protiv Splita i Hajduka. Hajduk je veliki klub, lijepo mi je doći u Split i igrati derbi s klubom u kojem imam puno prijatelja.

U kojoj biste europskoj ligi najradije voljeli igrati?

- Meni su Serie A i Premier liga super. Engleska je san svakoga igrača kao i talijanska. Mislim da bih se jako dobro uklopio i u Bundesligi jer mi nekako taj njihov nogomet odgovara.

U kvalifikacijama Hrvatske za Europsko prvenstvo zauzeli ste mjesto među "kockastima".

- To mi je bio poseban san, zaigrati za hrvatsku reprezentaciju i to mi se ostvarilo. Za mene je to jedan fenomenalan osjećaj jer hrvatska reprezentacija je jedna od najjačih reprezentacija u Europi pod ravnanjem Slavena Bilića koji mi je bio dvije godine izbornik u mladoj reprezentaciji i sigurno da je to velika čast.

Mnogi Vas vide kao nasljednika Nike Kovača.

- Pa sigurno u budućnosti sebe vidim na tom mjestu. Drago mi je da mogu učiti od takvoga igrača kao što je Niko i nadam se da će mi izbornik dati šansu. Ja ću biti spreman na tu šansu i nadam se kad dođem na to mjesto da ga neću ispustiti.

Uskoro slijedi Europsko prvenstvo. Ima li mjesta za Ognjena Vukojevića među putnicima za EP?

- Ja se nadam da ima. Bio sam u kadru reprezentacije. Treba dalje nastaviti s ovakvim radom i igrama u klubu. Sigurno da me tada izbornik neće zaboraviti i meni bi bio san otići na jedno takvo natjecanje, na Europsko prvenstvo gdje će Hrvatska odigrati veliku ulogu.

Koliko je velika ta uloga? Je li to prolaz skupine ili čak borba za sam vrh?

- Mislim da Hrvatska može jako puno, da može otići do kraja, ali ne treba se stvarati neka pretjerana euforija. Treba ići korak po korak i pustiti izborniku da radi kao što je i dosad. Prvi korake je proći grupu koja izgleda lagana, ali ima tu puno mina. Mislim da će Hrvatska proći grupu i ući u daljnji krug, a onda je sve moguće. Hrvatska ima sigurno snage da ode do kraja.

U čemu je snaga hrvatske reprezentacije? U homogenosti, u individualnim kvalitetama ili u karizmi izbornika Slavena Bilića?

- Pa sigurno i karizma izbornika Bilića i homogenost starih i mladih u reprezentaciji. Spoj braće Kovača, Šimunića, Srne i novih zvijezda Eduarda Ćorluke, Modrića, to je fantastičan spoj. Izbornik je individualne kvalitete ukomponirao u jedno veliko zajedništvo i nevjerojatna je atmosfera u reprezentaciji. Mislim da je ova momčad sposobna ponoviti uspjeh iz '98.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!