Zimski sportovi

Verneru prvo zlato

Vedran Attias, Ivana Kolovrat • petak, 25.01.2008.

U četvrtak su na led na Europskom klizačkom prvenstvu u Zagrebu poslije plesnih parova izašli muškarci kako bi otklizali slobodni program. Nakon muškog slobodnog programa, u vodstvu je ostao Čeh Tomas Verner koji je vodio i nakon prvog dijela, odnosno kratkog programa, i tako osvojio zlatnu medalju…

Čeh Tomas Verner dobio je 153.64 bodova i po sucima najbolje je izveo tehnički dio (75.92). Tim rezultatom ostao je na prvom mjestu i napravio najbolji rezultat sezone (151.30). Nakon nastupa rekao je: "Borio sam se do samog kraja i vjerojatno je to razlog što sam upravo ovdje osvojio svoju prvu zlatnu medalju. Sad ću se malo odmoriti."

Najglasnija publika bila je ona iz Švicarske. Uz razne "čudne instrumente" bodrili su svoje, a pogotovo svojeg najboljeg klizača Stephana Lambiela koji je pružio pravi užitak gledanja. Uz zanimljivu koreografiju na Flamenco publika je doslovno vrištala. On je jedini koji je uspio publiku odlijepiti od inače vrlo neudobnih sjedalica i dignuti ju na noge. Od sudaca je za prezentaciju dobio čak 80.00 bodova, ali za tehničku izvedbu dobio je 67.85 (ukupno danas 147.85) što je bilo dovoljno za drugo mjesto. Na kraju je rekao: "Vrlo sam zadovoljan svojim nastupom iako nije bio baš najbolji. Prihvatio sam da je Tomas bio bolji danas. Znam da sam na početku napravio samo dupli axel i radio sam neke greške kod skokova, ali program je bio vrlo dinamičan i klizao sam s puno energije."

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Vrlo je dobro klizao i Brian Joubert iz Francuske koji je nastupio posljednji i osvojio četvrto mjesto u slobodnom programu sa 144.20 bodova i treće mjesto ukupno. Ujedno to mu je i najbolji rezultat sezone, naime prijašnji mu je bio 135.57. Poslije nastupa nije bio zadovoljan: "Ona greška na dvostrukom toeloopu stvarno me stajala energije. Do tada je sve bilo dobro, ali to me obeshrabrilo. Sada sam treći, a branio sam zlato. To nije dobar rezultat. Ova sezona mi je stvarno psihički teška."

Iza Rusa Voronova koji je na četvrtom mjestu, nalazi se Adrian Schultheiss iz Švedske koji je danas klizao uz napetu glazbu iz filma Gospodin i gospođa Smith. Svoj efektan nastup posebno je začinio pretvarajući se kako ima pištolj. Za završni dojam "upucao" je suce što je oduševilo publiku. Očito mu suci nisu zamjerili pa je Adrian uz sjajnu tehničku izvedbu (64 boda) dobio i ukupno dobrih 121.54 bodova. To mu je ujedno i najbolji rezultat sezone (110.13) koji mu je bio dovoljan za šesto mjesto.

Sve u dvorani iznenadio je Peter Libers. Jučerašnji 21. danas je otklizao uz dinamičnu glazbu u stilu japanskih boraca. Kostim u stilu japanskog ratnika i borbeni udarci u koreografiji upotpunili su doživljaj. Bilo je stvarno drugačije i definitivno nezaboravno, ali i tehnički odlično izvedeno. Suci su njegov nastup ocijenili s 114.67 bodova. Pomalo i sam iznenađen svojim nastupom rekao je: "Oduševljen sam kako je dobro prošlo! U kratkom programu sam bio nervozniji. Spustio sam jednom ruku na led iako nije bilo potrebe. Na tome moram poraditi. Ipak sam potvrdio kako znam izvesti neke lijepe poteze. Ovo mi je prvo Europsko prvenstvo i bilo je odlično iskustvo klizati uz same vrhunske klizače i to me jako motivira."

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Na kraju, svakako vrijedi spomenuti i našeg Josipa Gluhaka koji je postigao 73.85 bodova i završio na predzadnjem, 24. mjestu. Vidno uzbuđen, nakon nastupa rekao je: "Nisam razočaran. Skoro sam sve dobro odradio danas i samo sam jednom taknuo led rukom, ali kao što sam rekao - zadovoljan sam. Mislim da moram još poraditi na 3-3 kombinaciji i trostrukom axelu. Vrlo je ohrabrujuće što ne padam često i nadam se kako ću za nekoliko sezona stati uz bok klizačima koji su sada ipak puno bolji od mene. Publika je bila čudesna i to mi je pomoglo da dam sve od sebe. Veliko hvala publici."

Tako je završio još jedan dan u Ledenoj. Vrijedi spomenuti kako se ipak čini da gledatelja ima sve više i više i organizatori se nadaju kako će u petak i subotu dvorana biti solidno popunjena. Klizanje koje pružaju natjecatelji svakako zaslužuje punu dvoranu.

Europsko prvenstvo, muški – nakon slobodnog programa:
1. Tomas Verner (Češka) 232.67
2. Stephane Lambiel (Švicarska) 225.24
3. Brian Joubert (Francuska) 219.45
.
.
.

24. Josip Gluhak (Hrvatska) 118.37

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!