Tenis

Noletova osveta Federeru

Branko Barić • petak, 25.01.2008.

Iznenađenje je veliko, ali za razliku od prvog polufinala u muškoj konkurenciji, nitko nije šokiran. Roger Federer nije briljirao tijekom turnira i bilo je jasno da mora podići igru na razinu više ako misli preskočiti Novaka Đokovića. Nije ju podigao, pa ćemo u nedjeljnom finalu gledati Srbina u obračunu s nevjerojatnim mladim Francuzom...

Nikog nije iznenadio nervozan i usporen početak susreta, pogotovo od strane Švicarca, ali njegovi navijači su postajali sve zabrinutiji što se susret odmicao kraju jer pomaka u igri nije bilo. Nole je bio taj koji je konstantno napadao i držao Federera "na stražnjim nogama", a teško je procijeniti da li je nevjerojatnije što je Srbin napadao uglavnom Švicarčev forhend ili činjenica što je taj odabir bio pun pogodak. Vjerojatno nenaviknut da mu protivnici forsiraju njegov najjači udarac, Federer je napravio neuobičajeno mnogo neprisiljenih pogrešaka što je skupo platio.

"Nisam slučajno igrao tako, to je bila taktika za ovaj susret. U svakom meču naučiš nešto, tako sam ja naučio dosta iz naših prijašnjih međusobnih ogleda i to sam ovog puta primijenio", izjavio je Đoković nakon susreta za Eurosport.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vezane vijesti

Unatoč ne baš impresivnoj igri, prvi igrač svijeta je bio taj koji je prvi došao do breaka za 4:3 i servisa za set kod 5:4. Nakon toga kreće serija Đokovića koji s nekoliko sjajnih poena uzima sljedeća tri gema, a s njima i prvi set rezultatom 7:5.

Drugi set je Švicarac otvorio svojim servis-gemom za 1:0, no onda se njegova igra potpuno raspada, za što je najvećim dijelom zaslužan njegov protivnik koji mu je potpuno uništio njegovo najjače oružje – forhend. S pet gemova u nizu treći nositelj riješio je pitanje drugog seta, iako je dopustio na kraju najboljem igraču svijeta da smanji na ugodnijih 6:3.

Treći set je bio puno izjednačeniji i dramatičniji od prethodnog. Obojica tenisača imala su velike prilike za oduzimanje servisa, pogotovo u samom početku seta (Đoković je spasio 0:40, a Federer 15:40 i još jednu prednost), te na samom kraju kad je Federer kod 6:5 imao i dvije set-lopte, no odluka je ipak odgođena za 13. igru. Federer tamo u prvom poenu dolazi do mini-breaka, no Đoković ubrzo to vraća. S nekoliko briljantnih poena Fedex dolazi do 5:4 i prebacuje sav pritisak ovog svijeta na Đokovićeva leđa, no ovaj ponovno iz rukava vadi svoje najbolje servise kad je najpotrebnije. Simbolično je da je susret okončan novom neprisiljenom forhend pogreškom Federera, koji tijekom cijelog meča nije skrivao frustracije svojom igrom.

Ovo je prva pobjeda Đokovića nad Švicarcem na Grand Slam turnirima i velika osveta za prošlogodišnje finale US Opena kada je izgubio sa 7:6(4), 7:6(2) i 6:4. Federer je tako prekinuo nevjerojatan niz od 19 uzastopnih pobjeda u Melbourne Parku i upropastio plan o trećem uzastopnom naslovu na Australian Openu.

Australian Open, polufinale: Đoković (Srbija, 3) – Federer (Švicarska, 1) 7:5, 6:3, 7:6(5).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!