Tenis

Veliki trijumf Šarapove

Deni Kirinčić, Tomislav Globan • subota, 26.01.2008.

Maria Šarapova pobjednica je prvog Grand slam turnira sezone. U Rod Laver areni u Melbourneu Ruskinja je u dva seta svladala Anu Ivanović te nakon Wimbledona 2004. i US Opena 2006. osvojila svoju treću Grand slam titulu karijere. Od velikih teniskih trofeja nedostaje joj još jedino Roland Garros...

Nije moglo početi bolje za Mariju Šarapovu koja je do trijumfa stigla nakon pobjede nad Anom Ivanović u dva seta. Tokom cijelog turnira Šarapova je izgledala kao jedan od kandidata za naslov, ali ispred nje je uvijek bila njezina krvnica s Mastersa Justine Henin. Nakon što je i nju Ruskinja otpuhala, postavilo se pitanje tko će ju zaustaviti, s obzirom na kvalitetu njezine prikazane igre.

Priča nije bila drugačija ni u finalu, iako je Ivanović u pojedinim trenucima opasno prijetila. Šarapova je prva stigla do breaka u petom gemu, ali je Ivanović ubrzo vratila izgubljeni servis u osmom gemu i nakon toga povela s 5:4. Velika opasnost je došla u sljedećem gemu kada je mlada Srpkinja došla do 0:30, no Šarapova je nizom odličnih udaraca spasila set i poravnala na 5:5. Nakon toga sve je krenulo na njeznu stranu. Još jednom je došla do breaka, a malo zatim i uzela prvi set sa 7:5.

Ivanović se borila u drugom koliko je mogla, no igra Šarapove je rasla iz gema u gem. Izgubila je samo dva poena na servisu u drugom setu, i od 2:3 je s četiri gema u nizu stigla do svog trećeg Grand Slam turnira.

"Ovo je zbilja nevjerojatno. Da mi je netko u sredini prošle godine rekao da ću stajati danas ovdje sa trofejom u ruci, vjerojatno bi mu se nasmijala. Prošla godina bila je veoma teška za mene, i za mog trenera koji je izgubio majku, i zato ovu pobjedu posvećujem njoj."

Ivanović, unatoč porazu, nema previše razloga za tugu. Nakon AO-a postat će druga tenisačica svijeta."Željela bih čestitati Mariji na odlično odigranom turniru. Sigurna sam da ćemo u budućnosti odigrati još mečeva. Htjela bi zahvaliti svim ljudima koji su mi tijekom turnira pružali podršku i vidimo se sljedeće godine."

Nakon što su u ženskim parovima titulu iznenađujuće ponijele sestre Bondarenko, tako su u muškoj konkurenciji svoj prvi Grand Slam naslov uzeli Izraelci Jonathan Erlich i Andy Ram. Oni su u finalu sa 7:5, 7:6(4) bili bolji od Arnauda Clementa i Michaela Llodre.

Australian Open, finale:
Šarapova (Rus) - Ivanović (Srb) 7:5, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!