Nogomet

Kranjčarovim pogotkom u osminu finala

Marin Vuković • subota, 26.01.2008.

U šesnaestini finala FA kupa Portsmouth je na svom Fratton Parku svladao drugoligaša Plymouth Argyle i zahvaljujući pogotku Nike Kranjčara plasirao se u sljedeći krug. Mjesto u osmini finala izborio je i Arsenal, za kojeg je odlični Eduardo da Silva odigrao veći dio utakmice. Najugodnije iznenađenje ponovno je bio Havant & Waterlooville koji je pošteno namučio Liverpool na Anfieldu i na kraju upisao častan poraz...

Drugoligaš Plymouth Argyle, koji trenutno zauzima 11. mjesto Championshipa, dobro je namučio Portsmouth na Fratton Parku, no na kraju su Mornari zasluženo prošli u osminu finala zahvaljujući između ostaloga i pogotku još jednom vrlo dobrog Nike Kranjčara.

Gosti su šokirali domaće navijače već u petoj minuti kada se lopta iznenada našla u nogama Chrisa Clarka koji pogađa mrežu Davida Jamesa. Gotovo pola sata trebalo je Portsmouthu za odgovor, a tada je Lassana Diarra iskoristio asistenciju Mendesa i poravnao rezultat.

Potpuni preokret stigao je u posljednjoj minuti prvoga dijela nakon kontranapada i ubačaja Glena Johnsona kojeg je naš reprezentativac koncentrirano poslao u mrežu za konačnih 2:1. U drugom poluvremenu Kranjčar je mogao upisati i asistenciju, no njegovu loptu Benjani šalje pored vratnice.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Eduardo da Silva je utakmicu protiv Newcastlea počeo s klupe za pričuve, ali je Arsene Wenger već u devetoj minuti bio prisiljen svog džokera uvesti u igru, budući da se vrlo rano ozlijedio Tomas Rosicky. Topnicima je trebalo cijelo prvo poluvrijeme da pronađu ritam, a obrana koja je od Tottenhama "popila" čak pet pogodaka ni danas nije izgledala posebno sigurno.


Vratnica Eduarda prije pogotka Adebayora

Nakon prvog dijela bez pogodaka, u kojem je Eduardo imao priliku lijepim volejem svladati Shaya Givena, londonskom se klubu u nastavku otvorilo. Već nakon pet minuta drugog dijela Eduardo je odradio gotovo cijeli posao, pogodio vratnicu no lopta se odbila do Emmanuela Adebayora koji dovodi Arsenal u vodstvo. Pola sata kasnije Togoanac je ponovno u glavnoj ulozi i solo akcijom podiže na 2:0, a dvije minute prije kraja utakmice konačnih 3:0 autogolom postavlja Nicky Butt.

Amaterski Havant & Waterlooville već je u proteklom kolu stvorio senzaciju i postao jedna od najniže rangiranih momčadi koje su ikad vidjele šesnaestinu finala FA kupa. Ako je netko pomislio da će ih Anfield i susret protiv Liverpoola impresionirati do te mjere da neće pružiti dostojan otpor, prevario se. Čak šest tisuća navijača doputovalo je u Liverpool i svjedočilo odličnoj partiji gostiju koji su u dva navrata vodili, ali su na kraju iskustvo i snaga Redsa ipak došli do izražaja.

Dok je u prvom poluvremenu bilo snage Havant & Waterlooville se nadigravao s Liverpoolom. Već u osmoj minuti stigli su do vodstva pogotkom Pacquettea, no 20 minuta kasnije Leiva Lucas izjednačuje. Četiri minute kasnije novi šok za domaće, na 2:1 za Havant podiže Alfie Potter uz pomoć Skrtela, od koga se lopta odbila u mrežu. Gosti ipak nisu zadržali vodstvo do poluvremena, u završnici na 2:2 izjednačuje Yossi Benayoun. Isti igrač s dva brzopotezna pogotka u 56. i 59. minuti dostiže hat-trick i stavlja stvari na svoje mjesto, a Peter Crouch u 90. minuti postavlja konačnih 5:2.

Chelsea je osminu finala izborio pobjedom u Wiganu. Prvijencem Nicolasa Anelke u 55. minuti i golom Shauna Wrighta-Philipsa osam minuta prije kraja londončani su stigli do vodstva od 2:0, a potom se opustili i morali spašavati pobjedu. Antoine Sibierski je dvije minute prije kraja smanjio na 2:1, a u posljednjim sekundama utakmice greda spašava Chelsea nakon udarca Marcusa Benta.

Sutra se igraju preostale tri utakmice šesnaestine finala, a Ćorlukin Manchester City gostuje kod Sheffield Uniteda. Na Old Traffordu nam pak predstoji sjajan derbi, Manchester United dočekuje zahuktali Tottenham, koji će na krilima petice protiv Arsenala zasigurno stvoriti puno problema Crvenim vragovima.

FA kup, 1/16 finala, 26.01.2008.:
Arsenal - Newcastle 3:0, Barnet - Bristol Rovers 0:1, Coventry - Milwall 2:1, Derby County - Preston North End 1:4, Liverpool - Havant & Waterlooville 5:2, Oldham Athletic - Huddersfield 0:1, Peterborough - West Bromwich Albion 0:3, Portsmouth - Plymouth Argyle 2:1, Southampton - Bury 2:0, Watford - Wolverhampton 1:4, Mansfield - Middlesbrough 0:2, Wigan - Chelsea 1:2, 25.01.: Southend - Barnsley 0:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!