Nogomet

Hrvatski dvoboj u Manchesteru

Marin Vuković • petak, 01.02.2008.

Pred hrvatskim je reprezentativcima u engleskoj Premier ligi vrlo uzbudljiva subota. U 25. kolu najpopularnije svjetske nogometne lige međusobno će snage odmjeriti Vedran Ćorluka i Eduardo da Silva, dok Niku Kranjčara nakon gostovanja na Old Traffordu očekuje težak dvoboj protiv Chelseaja...

Subotnji program u Premiershipu otvorit će derbi utakmica između Manchester Cityja i Arsenala, nama posebno zanimljiva zbog mogućeg izravnog dvoboja dvojice hrvatskih reprezentativaca, Vedrana Ćorluke i Eduarda da Silve. Istrči li u subotu na Eastlands Ćorluka će tri dana prije svog 22. rođendana upisati 31. nastup za Erikssonovu momčad, dok bi Eduardo u slučaju nastupa 27. put obukao dres Arsenala. Spomenimo kako će upravo ova utakmica označiti povratak engleske Premier lige i na naše male ekrane, svi ljubitelji nogometa moći će je pratiti na drugom programu Hrvatske televizije.

Manchester City i dalje je neporažen na svom travnjaku u tekućoj sezoni, no u posljednjih su sedam prvenstvenih utakmica upisali tek jednu pobjedu i čak pet puta odigrali neodlučeno. Žele li i dalje kandidirati za Ligu prvaka, utakmicu s Arsenalom moraju shvatiti kao pohod na tri boda. City će i u ovoj utakmici biti bez ozlijeđenih Bojinova i Johnsona, no u momčad bi se mogao vratiti Micah Richards.

Topnici s druge strane ponovno nemaju pravo na pogrešku, utrka s Manchester Unitedom traje iz kola u kolo i teško je prognozirati tko će prvi napraviti pogrešan korak. Arsene Wenger i dalje ne može računati na Tomasa Rosickog, izvan stroja je još uvijek i Robin van Persie, a Eastlands bi mogao propustiti i Manuel Almunia zbog ozljede prsta. Emmanuel Adebayor igra u sjajnoj formi, a njegova partnera u napadu Wenger će vjerojatno odabrati između Nicklasa Bendtnera i našeg Eduarda.

Samo tri dana nakon teškog gostovanja na Old Traffordu, gdje je Portsmouth uvjerljivo nadigran od Manchester Uniteda, Niku Kranjčara čeka novo teško iskušenje. Na Fratton Park stiže Chelsea po šestu uzastopnu pobjedu u prvenstvu i rekordnu desetu u svim natjecanjima. Niko će vjerojatno zaigrati od prve minute, dok bi svoj debi u dresu Pompeya trebao ubilježiti Jermaine Defoe, čiji je transfer iz Tottenhama zgotovljen doslovno u posljednjim minutama siječanjskog prijelaznog roka.

Avram Grant i dalje je prisiljen sastavljati momčad bez Ševčenka, Terryja i Carvalha, a vjerojatno će iz momčadi izostaviti i Franka Lamparda, iako se engleski reprezentativac vratio treninzima. Ako ništa drugo, statistika je debelo na strani Chelseaja, budući da u Premier ligi Portsmouth nikada nije porazio londonsku momčad. Posljednji put Pompey je slavio davne 1960. godine.

Juande Ramos posljednjih dana vjerojatno razmišlja kako zaustaviti Cristiana Ronalda, budući da Portugalac i ostatak ekipe stižu na White Hart Lane. Manchester United je stao na put Tottenhamu u FA kupu, a subota donosi priliku za osvetu, no može li samo želja za pobjedom biti dovoljna? Prve minute za Spurse trebao bi upisati Alan Hutton, a u momčadi će biti i Jonathan Woodgate. Alex Ferguson je protiv Portsmoutha uspio odmoriti Ryana Giggsa, Carlosa Teveza i Owena Hargreavesa te bi sva trojica trebala istrčati na White Hart Lane.

Kriza u Liverpoolu nastavila se i u prošlom kolu kada su u posljednjoj minuti poraženi od West Hama. Razdoblje od pet kola bez pobjede najduže je takvo razdoblje od sezone 2002./2003. kada je Redse vodio Gerard Houllier. Niz loših rezultata ostavio je traga i na plasmanu, pa su Redsi sada tek sedma momčad Premiershipa, doduše uz utakmicu manje od svojih suparnika.

U goste na Anfield dolaze nogometaši Sunderlanda i njihov menadžer Roy Keane, ohrabreni dobrom predstavom protiv Birminghama i pobjedom kojom su napustili zonu ispadanja. Dobra vijest za Keanea je vjerojatni povratak Kierana Richardsona, ali u momčadi neće biti Dwighta Yorkea. Benitez u ovom susretu ne može računati na Arbelou i Voronjina.

Premiership, 25. kolo:

Subota, 02.02.2008:
Manchester City - Arsenal 13:45 h (HRT 2)
Blackburn - Everton 16:00 h
Wigan - West Ham 16:00 h
Portsmouth - Chelsea 16:00 h
Reading - Bolton 16:00 h
Tottenham - Manchester United 16:00 h
Birmingham - Derby County 16:00 h
Liverpool - Sunderland 18:15 h

Nedjelja, 03.02.2008:
Newcastle - Middlesbrough 14:30
Fulham - Aston Villa 17:00

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!