Tenis

Francuska i Italija bez preokreta

Branimir Korać • nedjelja, 03.02.2008.

Francuskinje i Talijanke nisu uspjele upisati pobjede na startu Svjetske skupine Fed Cupa. Francuska je bila blizu preokreta u Kini dok je Italija pometena u Napulju od strane vrlo dobrih Španjolki. Očekivanu pobjedu upisale su Ruskinje u Izraelu...

Svjetska skupina

Izrael – Rusija 1:4
(Shahar Peer – Dinara Safina 0:6, 6:2, 6:2, Tzipora Obziler – Maria Šarapova 0:6, 4:6, Shahar Peer – Maria Šarapova 1:6, 1:6, Tzipora Obziler – Ana Čakvetadze 4:6, 2:6, Obziler/Peer – Safina/Vesnina 0:6, 6:1, 4:6)

Ruskinje su drugog dana Fed Cupa upisale sve tri pobjede i s 4:1 svladale Izrael. Puno toga bilo je jasno već nakon prvog susreta dana u kojem je Maria Šarapova pomela Shahar Peer prepustivši joj tek dva gema. Peer nije imala nikakve šanse, Šarapova je ponovila odličnu igru iz Melbournea s visokim postotkom ubačaja prvog servisa i s lakoćom je donijela Rusiji drugi bod.

Kada su Ruskinje povele 2-1, sve je bilo jasno obzirom da Tzipora Obziler ne može konkurirati najjačim ruskim igračicama. Pokazalo se to već u sljedećem meču u kojem je Ana Čakvetadze bez većih problema svladala Obziler u dva seta. Susret parova bio je nebitan, a i on je otišao na stranu Ruskinja za koje su igrale Dinara Safina i Elena Vesnina.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kina – Francuska 3:2
(Na Li – Alize Cornet 6:3, 6:1, Shuai Peng – Virginie Razzano 4:6, 6:3, 6:4, Na Li – Virginie Razzano 6:4, 2:6, 4:6, Zi Yan – Nathalie Dechy 3:6, 2:6, Yang/Zheng – Dechy/Razzano 7:5, 7:6(5))

Nakon prvog dana Kina je imala 2-0 i bila je nadomak prolaza, no tek peti meč odlučio je o prolazu dalje. Francuskinje su se drugog dana s dvije pojedinačne pobjede posve vratile u meč i natjerale Kineskinje na potpuni angažman i u susretu parova.

Prvo je Virginie Razzano ispravila kiks od prvog dana i svladala najbolju Kineskinju Na Li. Kineskinja je uzela prvi set, no u nastavku meča dominirala je Razzano kojoj se napokon otvorilo i smanjila je na 2-1. Slijedio je dvoboj Nathalie Dechy, koja je ušla umjesto mlade Cornet, i Yan Zi. Dechy je posve dominirala i u dva seta bez većih problema slavila te poravnala na 2-2.

U susretu parova uigrana kombinacija Yan i Zheng u dva tijesna seta odnijela je pobjedu protiv već prilično iscrpljenih Razzano i Dechy.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Italija – Španjolska 2:3
(Franchesca Schiavone – Nuria Llagostera Vives 6:7(4), 6:3, 2:6, Flavia Pennetta – Anabel Medina Garrigues 2:6, 3:6, Franchesca Schiavone – Anabel Medina Garrigues 4:6, 1:6, Sara Errani – Lourdes Dominguez Lino 5:7, 6:4, 6:0, Garbin/Errani – Llagostera Vives/Suarez Navarro 6:4, 6:3)

Italija je svoje prilike za prolaz prokockala već prvi dan. Franchesca Schiavone nije u vrhunskoj formi i to je Talijankama bio najveći problem. Španjolska je to iskoristila i već u prva tri meča upisala prolaz i to s dvije pobjede protiv nominalnog talijanskog broja jedan.

Drugi dan Schiavone je odmah poražena od Anabel Medine Garrigues sa 6:1, 6:4 i Španjolke su već tada proslavile prolaz. Preostala dva meča bili su revijalnog karaktera, a u njima su Talijanke došle do počasna dva boda pobjedama Errani i para Garbin/Errani.

Svjetska skupina II

Ukrajina – Belgija 3:2
(Alona Bondarenko – Kirsten Flipkens 6:1, 6:2, Katerina Bondarenko – Yanina Wickmayer 6:7(5), 1:6, Alona Bondarenko – Yanina Wickmayer 3:6, 4:6, Katerina Bondarenko – Tamarin Hendler 4:6, 6:4, 6:1, Bondarenko/Bondarenko – Maes/Wickmayer 6:2, 6:3)

Belgija je bila na pragu iznenađenja u Ukrajini. Nakon prva tri meča vodile su 2-1 s dvije pobjede mlade Yanine Wickmayer, međutim nedostajala im je još jedna igračica da prođu sestre Bondarenko. Hendler je u četvrtom meču bila blizu, uzela prvi set, ali onda stala i Ukrajinke su poravnale. U paru šanse nije bilo, ukrajinska kombinacija je vrlo dobro uigrana i s lakoćom je došla do pobjede.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Češka – Slovačka 3:2
(Cetkovska - Cibulkova 5:7, 3:6, Vaidisova – Rybarikova 7:5, 6:4, Vaidisova – Cibulkova 3:6, 6:3, 6:1, Cetkovska – Rybarikova 4:6, 3:6, Vaidisova/Peschke – Cibulkova/Husarova 6:1, 2:6, 6:4)

Češka slavi Nicole Vaidisovu. Najbolja Čehinja donijela je svojoj reprezentaciji sva tri boda u dvoboju s talentiranim Slovakinjama predvođenim Dominikom Cibulkovom. Upavo Cibulkova tragičar je sa slovačke strane obzirom da je drugi dana upisala dva poraza, a u paru s Husarovom vrlo slabo je servirala, izgubila je i ključni servis kod 4:4 u trećem setu i Čehinje su to znale iskoristiti.

Argentina – Austrija 4:1
(Jorgelina Cravero – Yvonne Meusburger 7:6(4), 6:3, Maria Elena Salerni – Melanie Klaffner 6:2, 3:6, 5:7, Maria Elena Salerni – Patricia Mayr 7:5, 3:6, 6:2, Jorgelina Cravero – Melanie Klaffner 6:4, 6:4, Irigoye/Jozami – Meusburger/Schwartz 6:1, 4:6, 6:3)

Argentinke su unatoč ne baš dojmljivoj igri svoje prve igračice u ovom meču, Marie Elene Salerni, svladale Austriju. Presudila je odlična igra Jorgeline Cravero koja je upisala dvije uvjerljive pobjede protiv dvije najbolje Austrijanke. Salerni je drugi dan ipak uspjela doći do pobjede i to uz dosta muke protiv Patricije Mayr, igračice koja slavu traži na ITF turnirima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!