Nogomet

Van Basten: "Hrvatska nema lošu točku"

Bernard Jurišić • srijeda, 06.02.2008.

Nizozemska nogometna reprezentacija odradila je večeras svoj jedini trening na Poljudu. Ispresjecana ozljedama i problemima, nizozemska delegacija spala je na 16 zdravih igrača, koji će krenuti u bitku protiv Bilićevih jurišnika u srijedu od 20:30 sati. Vrhunac predvečerja bilo je druženje s izbornikom nizozemske reprezentacije Marcom van Bastenom, koji je za Hrvatsku imao samo riječi hvale...

Koje ste utakmice hrvatske reprezentacije gledali u pripremi za ovu utakmicu?
"Gledali smo dijelove utakmica protiv Engleske, Makedonije i Izraela. Protiv Makedonije je bio jako težak teren pa se nije moglo puno vidjeti, no utakmica protiv Engleske je bila sjajna predstava Hrvatske. Cijela je momčad odigrala dobro i ostvarila velik rezultat na ponos vaše naciju."

Koja je najjača snaga Hrvatske?
"Hrvatska ima odlične igrače, tehnički potkovane i igraju momčadski. Vidi se da imaju dobar duh, dobro se slažu i igraju jako kompaktno."

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Kakvo je stanje u vašoj momčadi, imate dosta problema s ozljedama?
"Da, nekoliko nam igrača nije ni doputovalo, došli smo s 18 igrača od kojih probleme imaju i Bouma i Lanzaat i sutra ćemo znati hoće li moći nastupiti. No i 16 igrača je dovoljno."

Slaven Bilić je ovaj susret najavio kao kvalifikacijski. Koliko je vama važan rezultat u srijedu?
"Utakmicu shvaćamo jako ozbiljno, no ovo ipak nisu kvalifikacije. Da, želimo pobijediti, imat ćemo nasuprot odličnog protivnika kojeg shvaćamo jako ozbiljno. Uvijek je važno pobjeđivati kad si na ovoj razini."

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Da li je istina da napuštate reprezentaciju nakon Europskog prvenstva i kako vidite šanse svoje reprezentacije u Austriji i Švicarskoj?
"Da, definitivno odlazim nakon Eura. Što se drugog pitanja tiče, naš je cilj jasan. Osvojiti naslov europskog prvaka."

Kavima cijenite izglede Hrvatske na Europskom prvenstvu?
"Ako ste sposobni pobijediti Englesku na Wembleyu, sposobni ste za najveće domete. Hrvatska može daleko."

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

S obzirom da nemate na raspolaganju dvojicu prvih napadača, Van Nistelrooya i Van Persieja, da li ste razmišljali o pozivanju Liverpoolovog napadača Dirka Kuyta?
"On je bio na listi pretpoziva, no mislim da trenutno puno više problema imamo u srednjem redu i u obrani nego s napadom. U napadu imamo trojicu odličnih igrača, Huntelaara, Venegoor of Hesselinka i Babela, mislim da imamo dovoljno kvalitetnih opcija."

Jeste li otkrili slabu točku Hrvatske pregledavajući snimke s prošlih utakmica?
"Na moju žalost, nisam otkrio ni jednu lošu točku..."

Slika 4 od 5.
Foto: Bruno Karadža

Kako kao bivši napadač svjetske klase ocjenjujete najboljeg hrvatskog napadača Eduarda?
"Eduardo je odličan napadač. Tehnički je jak, zabija puno golova i lijepo ga je gledati."

Naš izbornik Bilić i većina igrača vas je smatralo idolom u igračkim danima. Sjećate li se vi nekog velikog hrvatskog igrača iz vremena dok ste bili na travnjaku?
"Hrvatska je oduvijek imala odlične nogometaše. Sjećam se Bobana s kojim sam i igrao, Šukera, Prosinečkog, imali ste sjajnu generaciju na SP 1998. Hrvatska je nogometna zemlja, zapravo prava sportska nacija s mnogo svjetski vrijednih sportaša."

Ugodno 20-minutno druženje s jednim od najvećih europskih napadača svih vremena brzo je prošlo...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!