Košarka

Povijesni uspjeh Zagreba

Branimir Korać • nedjelja, 10.02.2008.

Košarkaši Zagreba pobjednici su Kupa Krešimira Ćosića za sezonu 07/08. Prvi trofej u povijesti kluba osvojili su u svojoj dvorani u Trnskom svladavši u uzbudljivom finalnom dvoboju gradskog rivala Cibonu...

Osvajanjem trofeja pobjednika Kupa Krešimira Ćosića, Zagreb se pridružio Ciboni, Zadru i Splitu kao klubovima koji imaju osvojen barem jedan trofej od hrvatske samostalnosti. Zagreb je uvijek igrao važnu ulogu u hrvatskoj košarci, no do danas je morao čekati da dođe do prvog trofeja. Uspjeli su svladati naše dvije najjače momčadi te na teži način doći do trofeja što mu daje dodatnu vrijednost.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Obje momčadi dan ranije igrale su teške polufinalne susrete, neizvjesne do samog kraja, te su treneri Zagreba i Cibone s razlogom govorili kako bi svježina mogla biti ključna. Ovdje je presudila i velika Zagrebova želja da uzmu taj trofej te ostvare povijesni klupski uspjeh.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Susret je otvoren sjajnim napadačkim partiturama Ante Tomića i Lukše Andrića, no uz dobar učinak u napadu, obojica su imali problema u obrani te vrlo brzo došli do dvije osobne pogreške. Tomić je u petoj minuti već na kontu imao i tri osobne, uz osam poena i tri skoka te ga je Pavličević zamijenio Vrsaljkom.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

U prvih deset minuta Cibona je bila bolji protivnik, Zagreb se mučio sa šutom, ubacio je tek 33 posto šuteva iz igre, a razlog tome je i vrlo dobra Cibonina zona. No u drugih deset minuta posve drugačija situacija na parketu. Zagreb je počeo pogađati iz svih pozicija, u tom razdoblju ubacuje čak šest trica i posve preuzima kontrolu nad rezultatom.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Cibona je drugu četvrtinu otvorila vodstvom 27:20 nakon čega se Zagreb vraća tricama Bašljana i Babića, a serijom 16:3 na minutu i 50 sekundi do kraja prvog poluvremena vodi 39:32. Prvih 20 minuta Zagreb je zaključio krasnim kontranapadom koji zakucavanjem završava Vrsaljko i domaćin turnira u svlačionicu nosi vodstvo 44:35. Trica na 50 posto (9/18) te manji broj izgubljenih lopti bili su ključ vodstva Zagreba nakon prvih 20 minuta.

Slika 7 od 8.
Foto: Davor Sajko

Dugo je Zagreb u trećoj četvrtini odolijevao naletima Cibone. Otvorili su drugo poluvrijeme bijegom na najviših plus deset da bi se Cibona nakon Warenove trice vratila na minus tri. No Zagreb ne popušta i s druge strane raspoloženi Dundović također stavlja tricu i drži Cibonu na odstojanju. Tek u posljednje dvije minute uspjela se Cibona vratiti i to serijom 9:2 koju je predvodio Damir Mulaomerović s pet poena. Uoči posljednje dionice ''Cibosi'' su vodili 57:56.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Ispostavit će se kako je to bilo posljednje vodstvo Cibone na susretu obzirom da posljednju četvrtinu Zagreb otvara tricom Dundovića i polaganjem Vladovića za plus četiri. Warren je tricom uspio približiti Cibonu na 63:62 da bi Simon, Vladović i Dundović odveli Zagreb na plus pet tri minute do kraja susreta.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Warren i Mulaomerović smanjili su na 69:67 nakon čega domaćin pokazuje nervozu i dopušta Ciboni tri pokušaja da dođe do poravnanja. No oni to ne koriste i minutu i pol do kraja susreta na scenu stupa Kruno Simon. Do tada samozatajni Simon ubacuje slobodnjake za 71:67, a s druge strane Andrić vraća na minus dva. Simon ponovno vodi Zagreb na četiri poena viška ubačajem iz vrlo teške pozicije da bi Andrić zadržao neizvjesnost. Kod umornih Zagrebaša svu odgovornost na sebe je preuzeo Kruno Simon koji 14 sekundi prije kraja igra jedan na jedan s Rozićem, dobiva dvoboj i Zagreb ima 75:71. Zagreb radi brzi prekršaj nad Mulaomerovićem koji ubacuje tek jedno bacanje za 75:72 te na drugoj strani poslije tek jedne sekunde Vladović mora na liniju slobodnih bacanja. Međutim Vladović nije siguran, promašuje oba te Cibona deset sekundi do kraja ima napad na 75:72. Tri sekunde do kraja Rozić mora na liniju slobodnih bacanja, prvo ubacuje, drugo namjerno promašuje, a loptu hvata Tomić za veliko slavlje Zagreba.

Slika 8 od 9.
Foto: Davor Sajko

Cibona nije iskoristila posljednjih deset sekundi da bi izradila poziciju za tricu, ostala je bez šuta, a posljednji pokušaj sa skokom u napadu ionako je bio očajnički.

Najbolji strijelac završnice, kao i najkorisniji igrač, je Kruno Simon, junak oba Zagrebova dvoboja. U finalu je strijelce Zagreba predvodio Mario Dundović s 15 poena, Simon, Vladović i Bašljan dodali su po 13, a Ante Tomić po deset poena i skokova. Kod Cibone Chris Warren ubacio je 17 poena uz osam skokova, Lukša Andrić 16 poena uz devet skokova, a Damir Mulaomerović 13 poena.

Kup Krešimira Ćosića, finale:
Zagreb CO - Cibona 75:73.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!