Tenis

Bivši broj jedan kuca na vrata

Ivor Krapac • utorak, 19.02.2008.

Tek nekoliko dana nakon odlaska skijaša i skijašica iz Zagreba, misli su okrenute prema novom sportskom spektaklu u glavnom hrvatskom gradu. Ovog vikenda započet će PBZ Zagreb Indoors, sa startom glavnog turnira idućeg ponedjeljka, a igrački kadar moglo bi upotpuniti poznato ime iz svjetskog teniskog vrha...

Sve najbolje hrvatske adute, kako već znamo, gledat ćemo u Zagrebu, s Ivanom Ljubičićem, Ivom Karlovićem, Marinom Čilićem i Marijem Ančićem izravno u glavnom ždrijebu i Rokom Karanušićem s pozivnicom. Direktoru Branimiru Horvatu i najbližim suradnicima na raspolaganju su još dva wild-carda, a za prvi, kako je Horvat danas otkrio, kandidira Juan Carlos Ferrero, nekadašnji prvi tenisač svijeta.

28-godišnji Španjolac, trenutno 20. tenisač Entry liste, bio je na svjetskom vrhu u rujnu 2003., neposredno nakon dolaska do finala US Opena, u kojem ga je nadjačao Andy Roddick. Ferrerov najveći uspjeh dogodio se nekoliko mjeseci ranije iste godine, kad je potvrdio tadašnju titulu "kralja" zemljanih terena osvajanjem Roland Garrosa. Dovoljno je preporuka za nastup na zagrebačkom dvoranskom turniru i za očekivati je da će se prihvatiti njegova zamolba za dobivanje pozivnice.

Vezane vijesti

"Ferrero se jutros javio, vidjet ćemo što odgovoriti, no dosta je izvjesno da će mu pripasti druga pozivnica", kazao je direktor Horvat: "Odlučit ćemo ubrzo, najvjerojatnije već sutra. Što se tiče posljednje pozivnice, čekat ćemo do posljednjeg trenutka, do početka kvalifikacija. Ukoliko nam se dotad ne javi neki poznati strani tenisač, wild-card će otići domaćem igraču."

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Petrinović

Horvat nije potvrdio, no glavni hrvatski kandidati za to mjesto mogli bi biti Franko Škugor i Ivan Dodig, obojica s dobrim rezultatom iz prethodnog tjedna. Škugor je iz kvalifikacija došao do naslova na zagrebačkom Futuresu, dok je Dodig prošao kvalifikacije Marseillea i prvi put u karijeri zaigrao u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira. U prvom kolu glavne priredbe naišao je na Novaka Đokovića, nije mogao do iznenađenja.

Direktor zagrebačkog Indoorsa dodao je da su svi prijavljeni tenisači zasad na broju, nije bilo otkaza, uz nadu da će tako ostati i do petka kada igrači trebaju potvrditi svoj nastup.

No, sudionici Indoorsa samo su dio onog što je direktoru turnira ovih dana na umu. Važan dio pozornosti zaokuplja i ove godine dosta kompliciranija priprema i organizacija, zbog skraćenih rokova obzirom na sudaranje termina s dvije utakmice zagrebačkog Croatia osiguranja u rukometnoj Ligi prvaka.

Podsjetimo, rukometaši će ove nedjelje protiv Flensburga i tjedan kasnije protiv Hamburga igrati u Ledenoj dvorani Doma sportova, zbog čega će Indoors završiti dan ranije od predviđenog, s finalom u subotu (1.3.). Rukomet je utjecao i na start turnira - prvi dan glavnog ždrijeba će idućeg ponedjeljka biti odigran u Maloj dvorani Doma sportova i u Domu odbojke, dok će Ledena biti spremna za tenis tek od sljedećeg utorka.

Puno je posla u malo vremena, no Horvat se nada da će sve biti u redu. Posebno stoga što će organizaciju turnira promatrati Andy Anson, prvi čovjek ATP-a za Europu: "Anson će napraviti izvještaj o onom što je vidio, nadam se da će sve biti u redu jer je u okolnostima u kojima radimo to dosta bitno."

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Poteškoće oko dvorana zahtijevale su pronalaženje dodatnih rješenja, pa će tako, uz Dom odbojke, u funkciji turnira kao dvorana za trening biti i Martinovka, koju je ustupio FER, kao i tereni Alplana na Zagrebačkom velesajmu. Mala dvorana Doma sportova će u ponedjeljak, prvog dana glavnog turnira, "glumiti" središnji teren, dok će se u Domu odbojke uglavnom igrati mečevi prvog kola parova. U utorak će vrata tenisačima otvoriti i Ledena dvorana, a postoji mogućnost i da će se tog dana dio mečeva odigrati u Domu odbojke. Obzirom na subotnje finale, raspored je zgusnut i za neke susrete organizatori imaju u vidu i dodatnu opciju.

Uz turnir, očekuje nas i niz dodatnih programa za posjetitelje, uobičajeni Kids' day u četvrtak, Ladies' day sa slobodnim ulazom za djevojke i žene u srijedu, Players Party i After Tennis Party... Dakako, direktor Horvat nije zaboravio zahvaliti svim sponzorima, s naslovnim PBZ-om i PBZ cardom u prvom planu, kao i Gradu Zagrebu koji je znatno pomogao turniru, a pomaže mu i dalje, prvenstveno ulogom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, uz nazočnost Pavla Kalinića i Duška Ljuštine današnjem predstavljanju turnira kao potvrdu da grad stoji iza Indoorsa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!