Košarka

Joventut i Himki obavili posao

Branimir Korać • utorak, 19.02.2008.

U prvim susretima šesnaestine finala Uleb kupa Joventut i Himki već su odradili gotovo sav posao i samo teorija održava Swanse i RheinEnergie u igri. U puno neizvjesnijoj uzvratnoj utakmici Pamesa će pokušati okrenuti 11 poena zaostatka iz prvog susreta s Panioniosom...

Joventut je već u Austriji odradio sav posao. Može se reći kako je momčad Aita Garcije već nakon 20 minuta osigurala osminu finala Uleb kupa obzirom da je slabašne Austrijance ostavila na visokom zaostatku. Swans se držao u prvih desetak minuta kada je zaostajao još podnošljivih šest poena da bi drugu četvrtinu Joventut odigrao na visokoj razini, dobio ju 28:11. U nastavku susreta gosti su s lakoćom kontrolirali rezultat, dodatno povećali prednost i mirno čekaju uzvrat.

Garcia Reneses u ovom susretu nije uopće koristio Petra Popovića, a malo je koristio Rudyja Fernandeza, no to se nije osjetilo na rezultatu. Predvodili su ih odlični Demond Mallet koji je ubacio 28 poena (šest trica) te Jerome Moiso s 15 poena i osam skokova. Kod Austrijanaca bolji od ostalih bili su Peter Hutter s 15 poena i pet asistencija i Matthias Mayer s 13 poena.

Gotovo sav posao obavio je i Himki koji je u Kölnu nadigrao RheinEnergie s 91:72. Financijski posve onemoćali domaćini pali su u zadnjih deset minuta kada su ostali bez snage i zadnju četvrtinu izgubili 25:9. Ne čudi previše takav rasplet obzirom da je Köln ostao bez većeg broja igrača nakon što je zapao u ogromne financijske probleme te onaj manji broj koji je ostao u klubu mora ponijeti prevelik teret na svojim leđima. Himki je odlična momčad i samo je opravdao ulogu velikog favorita.

Najbolji kod Rusa bili su Maciej Lampe s 23 poena i pet skokova te Dan Ewing s 18 poena i pet asistencija. Kod domaćina šestorica igrača ponijeli su teret cijele utakmice, a među njima Milko Bjelica igrao je svih 40 minuta i ubacio 26 poena uz devet skokova. Derek Raivio dodao je 14 poena.

Daleko veća neizvjesnost bit će u uzvratnom dvoboju u Valenciji gdje Pamesa dočekuje Panionios. Prvi dvoboj u Ateni Grci su riješili u svoju korist 70:59, no 11 poena zaostatka nije nedostižno i Pamesa je svakako još uvijek u igri za prolaz. Panionios je sjajno krenuo, napravio seriju od čak 20:0 i u početnoj fazi susreta vodio s ogromnih 27:8. No malo-pomalo Pamesa je hvatala zaostatak i u posljednjoj četvrtini uspjela se spustiti i na sedam poena zaostatka. Ipak domaćin na kraju preko Giannoulisa odlaze na konačnih 70:59.

Panionios su predvodili Ivan Zoroski s 15 poena i Brad Newley s 12 dok su kod Pamese najbolji bili Shammond Williams s 18 poena (ali i loših 3/13 za tricu), Ruben Douglas sa 17 i Fred House s deset poena. Stanko Barać nije bio raspoložen, za sedam minuta ostao je bez poena (0/2 za dva) uhvativši tri skoka i izgubivši tri lopte.

Uleb kup, 1/16 finala, prve utakmice:
Swans Gmunden – DKV Joventut 59:89, RheinEnergie Köln – Himki 72:91, Panionios – Pamesa 70:59.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!