Zimski sportovi

Ivica: "Sljeme stvara šampione"

Vedran Attias, Zvonimir Šimunović • četvrtak, 21.02.2008.

Iako su pred skijašima već novi izazovi u Svjetskom kupu, još uvijek se ne stišavaju dojmovi o sljemenskom slalomu i drugom mjestu Ivice Kostelića. Našeg najboljeg skijaša u četvrtak i subotu očekuju superveleslalom i veleslalom u Kanadi pa je zanimljivo čuti još poneku riječ o Sljemenu te razmišljanja o nastavku sezone...

Najbolji slalomski rezultat sezone na najvažnijoj utrci sezone, potvrda je dva mjeseca iz snova Ivice Kostelića: "Naravno da je Sljeme za mene bila posebna utrka. To drugo mjesto izmorilo me i fizički i emocionalno. Još jednom moram napomenuti sjajnu organizaciju i atmosferu. Što se tiče staze, bila je to najbolje pripremljena staza ove godine u Svjetskom kupu i zato svi oni koji su danonoćno radili na njoj zaslužuju velike pohvale."

Ivica nikada ne zaboravlja naglasiti ponos da i on napokon ima utrku na "domaćem terenu": "Imati utrku Svjetskog kupa u Zagrebu bio je samo moj san. Cijeli projekt hrvatskog skijanja zapravo je zvučao pomalo nestvarno. Tako je i s utrkom na Sljemenu. Međutim, nakon prvih velikih Janičinih uspjeha povjerovao sam u tu mogućnost. A kada je Sljeme dobilo organizaciju ženskog slaloma, znao sam da mora doći i vrijeme kada će muški voziti na "mojoj stazi". Drugi imaju staza "k`o u priči", dok mi ovdje imamo samo Sljeme na kojem su se generacije i generacije skijaša trudile doseći slavu. A ja imam tu sreću biti jedan od onih kojem su se snovi ostvarili. Sljeme je kao naš hram."

Oduševljenje nisu krili ni ostali skijaši: "Vidio sam komentare mojih kolega i baš su me dirnuli. Drago mi je da mogu doći u moj dom i vidjeti sjajnu utrku te sudjelovati u njoj zajedno sa mnom. Baš sam rekao Dragšiču koji je osvojio FIS utrku na Sljemenu, a sad je bio peti, kako se uvjerio da Sljeme stvara šampione. Nadam se sa ću ih viđati i sljedećih godina. Jer, nigdje nije tako dobro kao doma, zato je ova utrka tako posebna za mene."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Ivičino drugo mjesto na Sljemenu bilo je peto postolje u isto toliko vikenda za redom. Trenutno šesti skijaš svijeta potvrdio je najave iz prošlih sezona kada se govorilo o all-round skijašu: "Ovo su uvjerljivo najbolji siječanj i veljača u mojoj karijeri. I ono što je najvažnije, to nije plod samo dobrih slalomskih rezultata, već osvajanja bodova u svim disciplinama. To je ono na čemu moj tim i ja radimo posljednjih godina i najava da bi se uz zdravlje i malo sreće jednoga dana moglo doći i do vrha ukupnog poretka. Moj otac je trener s puno iskustva i sigurno će znati kako se pripremiti za tako nešto."

Iako teoretski ima šanse za osvajanje malog slalomskog Globusa (133 boda iza vodećeg Grangea, dvije utrke do kraja), Kostelić ne pomišlja o ponavljanju dosega iz 2002.: "Uopće ne razmišljam o tome. Glavnu borbu za naslov vodit će Grange i Matt, eventualno bi im se mogao priključiti Moelgg. Ja bih bio zadovoljan kad bih u posljednja dva slaloma održao sadašnju formu. Stalno se vrtim oko vrha, a tada ni pobjeda nije daleko."

Prilike za slavlje i odmor nije bilo. Ivica je već u Kanadi, gdje će pokušati nastaviti uspješan niz. U superveleslalomu i veleslalomu probat će doći do novih bodova kojima bi održao priključak u vrhu. Nakon što je osvojio preko 400 bodova ove sezone, Kostelić će i u ovim disciplinama imati bolje startne brojeve (30-40). Zato je pogotovo dobra prilika da Ivica bodove upiše i u veleslalomu u kojem je to zadnji puta učinio prije više od četiri godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!