Nogomet

Malo prvenstva, malo kupa

Marin Vuković • petak, 22.02.2008.

Nakon vikenda posvećenog FA kupu, a potom i povratka Lige prvaka u kojoj još uvijek "guraju" sva četiri engleska predstavnika, pozornost se na Otoku ponovno okreće Premiershipu, ali i finalu Carling kupa između Tottenhama i Chelseaja. Arsenal brani pet bodova prednosti na vrhu prvenstvene ljestvice, a Manchester United nema pravo na pogrešan korak...

Wembley će još jednom biti domaćinom velikog događaja, u nedjelju u 16 sati u 48. finalu Carling kupa sastat će se Tottenham i Chelsea i odlučiti osvajača prvog trofeja 2008. godine. Tottenham je ovaj trofej osvajao tri, a Chelsea četiri puta. Više od njih pehar Carling kupa podizali su tek Liverpool i Arsenal, Redsi čak sedam puta, a Topnici pet.

Avram Grant odbio je otkriti pojedinosti o momčadi koja će istrčati na Wembley od prve minute. Nije htio niti potvrditi, niti demantirati vijesti kako neće moći računati na Johna Terryja i Franka Lamparda: "Ja sam šef i u prirodi je moga posla da postoje teške situacije i teške odluke", izjavio je Grant. "Moram razmisliti što je najbolje za klub, dugoročno i kratkoročno."

S druge strane, Juande Ramos ima problema s Michaelom Dawsonom i Kevinom Priceom Boatengom, koji bi mogli izostati zbog ozljeda, dok bi se u momčad mogli vratiti Pascal Chimbonda i Ledley King. Ramos još nije odlučio hoće li mrežu čuvati Paul Robinson, koji je ponovno dobio priliku u četvrtak u Kupu Uefe, ili će se na vrata ponovno vratiti Radek Černy.

Samo dva dana prije svog 25. rođendana Eduardo da Silva ponovno će biti na najužem popisu kandidata za početni sastav Arsenala koji će se suprotstaviti utopljeniku Birminghamu. Arsene Wenger u ovom susretu ne može računati na kažnjenog Emmanuela Ebouea i ozlijeđenog Kola Tourea, koji se nezgodno ozlijedio već početkom utakmice protiv Milana. Među vratnice vratit će se Manuel Almunia, što znači da Jensu Lehmannu ne gine ponovno "grijanje klupe".

Dvije uzastopne utakmice Topnici nisu pronašli put do mreže, teško su poraženi od Manchester Uniteda u FA kupu, a potom su utakmicu protiv Milana završili remijem bez pogodaka. Birmingham bi se mogao pokazati pravim lijekom za malu rezultatsku krizu i potvrdu sada već značajne bodovne prednosti, no susretu valja pristupiti s oprezom. Upravo je Birmingham prije nešto više od mjesec dana, u zaostalom susretu jesenskog dijela prvenstva, na Emiratesu izvukao vrlo dobrih 1:1.

Na novi nastup u Premier ligi može računati i Niko Kranjčar, a njegov Portsmouth na Fratton Parku dočekuje Sunderland. Momčad Roya Keanea u posljednje vrijeme pruža dobre partije, ali samo kao domaćin. Posljednje su četiri utakmice na svom travnjaku dobili, dok su se s posljednjih devet gostovanja vratili pognute glave.

Vedran Ćorluka je suspenziju zbog žutih kartona odradio u gradskom derbiju protiv Manchester Uniteda i bit će na raspolaganju Svenu Goranu Erikssonu za derbi susret protiv odličnog Evertona, koji je na rasporedu tek u ponedjeljak. U momčad Cityja vraća se i Elano, a nakon dva mjeseca mogao bi zaigrati i Michael Johnson. Everton u 2008. godini još uvijek nije izgubio niti jednu prvenstvenu utakmicu, a na Eastlands sigurno neće doputovati kao turisti. Trenutno drže četvrto mjesto na ljestvici i velike izglede da sljedeće sezone zaigraju u Ligi prvaka.

Igrači Manchester Uniteda na gostovanje u Newcastle odlaze svjesni činjenice da nemaju pravo na pogrešan korak. Ukoliko Arsenal svlada Birmingham u ranoj poslijepodnevnoj utakmici, Crveni vragovi će u susret protiv Newcastlea ući s čak osam bodova zaostatka i imperativom pobjede. Ako ništa drugo Alex Ferguson može biti zadovoljan podatkom kako nitko od njegovih igrača nije ozlijeđen te za ovu važnu utakmicu na raspolaganju ima kompletnu momčad. Newcastleu će nedostajati Stephen Carr, Emre i Obafemi Martins, svi zbog ozljeda.

Liverpool ne igra dobro, muči se protiv svih protivnika, ali je svejedno susret Lige prvaka protiv Intera riješio u svoju korist zahvaljujući dvama pogocima u završnici. Žele i i sljedeće sezone igrati u elitnom europskom natjecanju, pobjeda protiv Middlesbrougha je imperativ. Rafael Benitez morat će sastaviti momčad bez suspendiranog Jamieja Carraghera i ozlijeđenog Martina Škrtela. Middlesbrough će pak na Anfieldu tražiti produžetak lijepog niza od pet uzastopnih utakmica bez poraza.

Carling kup, finale, 24.02.2008:
Tottenham - Chelsea 16:00 h

Premiership, 27. kolo:

Subota, 23.02.2008:
Birmingham - Arsenal 13:45 h
Fulham - West Ham 16:00 h
Liverpool - Middlesbrough 16:00 h
Portsmouth - Sunderland 16:00 h
Wigan - Derby County 16:00 h
Newcastle - Manchester United 18:15 h

Nedjelja, 24.02.2008:
Reading - Aston Villa 13:30 h
Blackburn - Bolton 16:00 h

Ponedjeljak, 25.02.2008:
Manchester City - Everton 21:00 h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!