Nogomet

Eduardu prijetila amputacija stopala

Marin Vuković • ponedjeljak, 25.02.2008.

Prema mišljenju jednog od vodećih britanskih osteopata i fizioterapeuta Tima Allardycea, samo je brza reakcija medicinskog tima Arsenala i liječnika u bolnici Selly Oak spriječila moguću amputaciju Eduardovog stopala...

Allardyce smatra da niti kirurški zahvati ne mogu biti jamstvo potpunog Eduardovog oporavka, a tek sada postaje jasno o koliko je ozbiljnoj ozljedi zaista riječ. "U takvoj situaciji vrlo lako možete izgubiti stopalo", kazao je Allardyce u izjavi britanskom radiju BBC 5 Live. "Nakon takvog iščašenja stopala može doći do teških oštećenja krvnih žila i tada postaje vrlo, vrlo ozbiljno. Stopalo mora brzo biti vraćeno u prirodni položaj i neophodan je hitni kirurški zahvat. Zamislite najgore istegnuće gležnja, zatim to pomnožite s deset i dobit ćete težinu Eduardove ozljede", nimalo ohrabrujuće objasnio je Allardyce.

Gotovo nitko sa sigurnošću ne može znati koliko će dug biti Eduardov povratak na nogometne terene, pa se tako i Allardyce može baviti samo procjenama. "Mogao bi izbivati s terena nekoliko mjeseci. Kod prosječnog čovjeka oporavak od takve ozljede traje oko šest mjeseci, ali razina spremnosti koju on mora postići vjerojatno će produžiti taj oporavak na oko devet mjeseci."

Iako je Eduardo posve siguran u svoj povratak, Allardyce ne dijeli njegovo mišljenje i smatra kako su pred hrvatskim reprezentativcem mukotrpni trenuci povratka u stanje kakvo zahtijeva moderan, profesionalni nogomet. "Kosti će zarasti, ali moguće je da su štetu pretrpili ligamenti, tetive, okolno tkivo. Trebat će puno truda kako bi se u potpunosti vratila mobilnost stopala i kako bi se Eduardo vratio na nogometnu scenu. Može li on to ili ne, ne mogu procijeniti", dodao je.

Fizičko zarastanje samo je jedan dio oporavka koji je pred Eduardom, onaj drugi dio je psihološki. Nesumnjivo se radi o velikoj psihološkoj traumi koja bi kasnije mogla utjecati na igru našeg reprezentativca i pokušaj izbjegavanja sličnih situacija. "Jednom kada prođete tako tešku ozljedu, dok ne steknete punu snagu i samopouzdanje stalno će vam biti u mislima", objašnjava Allardyce. "Sasvim je sigurno da će ozljeda imati velik psihološki utjecaj na Eduarda, možda i nekoliko mjeseci nakon oporavka."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!