Tenis

Hrvatski dan ide dalje

Ivor Krapac • utorak, 26.02.2008.

Mario Ančić pobrinuo se za nastavak odličnog hrvatskog utorka na PBZ Zagreb Indoorsu. Mario je ubilježio četvrtu pobjedu domaćih predstavnika drugog dana nadjačavši šestog nositelja, Francuza Nicolasa Mahuta...

Dva tie-breaka bila su dovoljna da Mario Ančić dođe do četvrtog uspjeha u pet današnjih nastupa hrvatskih aduta u Domu sportova. Roko Karanušić, Lovro Zovko i Ivan Ljubičić učinili su to u ranijem dijelu programa, dok je jedini koji se nije priključio bio Ivo Karlović.

Ančić je svoj dio posla obavio sa 7:6(3) i 7:6(6) protiv šestopostavljenog Mahuta, kojem ni odlično serviranje većim dijelom meča nije bilo dovoljno za prolaz protiv 23-godišnjeg Splićanina. Mahut je završio sa 16 asova i visokih 68 % prvog servisa, no glavni problem iz njegovog kuta gledanja bio je što je i Mariju išlo jednako dobro, također sa 16 asova i još boljih 71 % ubačenog prvog. U takvom je razvoju događaja oduzimanje suparnikovog servisa bilo premija, a ispuštanje breaka prednosti propust koji se posebno pamti. Francuzu se dogodio u prvom setu.

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Vezane vijesti

Mahutu će nakon poraza u glavi vjerojatno ostati da je nakon breaka u šestom gemu imao 4:2 u prvom setu, pa odmah ispustio vrijednu prednost. Tako dobru priliku više nije dobio, Ančić je nakon poravnanja ostao čvrst do tie-breaka, u kojem je prošao sa 7:3.

U drugom setu su i jedan i drugi servirali još bolje, ne dajući onom drugom veću šansu za break. Mario je dvaput bio blizu, s 30:30 pri vodstvu od 5:4 i 0:30 dva gema kasnije, no to "blizu" treba uzeti uvjetno, Mahut je svaki put pronašao željeni servis (prvi ili drugi) ili kvalitetno pokrio mrežu.

Slika 3 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Odluka je ponovno pala u tie-breaku, kojeg će šestopostavljeni Francuz upamtiti po propuštenom vodstvu od 4:2, a nešto kasnije i set-lopti pri vodstvu od 6:5, na kojoj, ipak, nije mogao baš ništa. Dogodila se na Marijevom servisu, hrvatski adut spasio ju je asom.

Dva poena kasnije dogodio se kraj. Ančić je dovršio posao mini-breakom kod 7:6, uz pravi retern u pravi trenutak, odličan forhend kojeg Francuz nije uspio "iskopati" niskim volejem. Završetak je bio u stilu, najbolji kad je bilo najpotrebnije.

"Znao sam da me čeka jako težak meč, Nicolasa znam još iz juniorskih dana, a pratio sam ga i u seniorskoj karijeri, lani je dosta napredovao. Posebno je opasan u dvorani, s agresivnom igrom, dobrim servisom i volejima", kazao je Mario u susretu s novinarima nakon pobjede: "Očekivao sam da će odlučiti nekoliko poena, koncentrirao sam se prvenstveno na retern, dok kod servisa nisam znao čemu se mogu nadati, tu je išlo dobro."

Slika 2 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Problemi s trbušnim mišićima su očito sada u drugom planu, a dva tijesna seta dobro su poslužila i za privikavanje na teren u Ledenoj dvorani. U osmini finala slijedi ogled s ljevorukim Nijemcem Denisom Gremelmayrom, na startu boljim od francuskog kvalifikanta Sebastiena de Chaunaca (6:7(2), 6:1, 6:4): "Kao i Mahut, i Gremelmayr bi mogao biti nezgodan, prvenstveno stoga što je ljevak. Odgovara mi igrati protiv različitih tipova igrača, u sadašnjoj povratničkoj fazi mi, već sam i rekao, nedostaje mečeva i veselim se svakom."

PBZ Zagreb Indoors, 26.2.2008., prvo kolo: Gremelmayr (Njemačka) - De Chaunac (Francuska, Q) 6:7(2), 6:1, 6:4, Ančić (Hrvatska) - Mahut (Francuska, 6) 7:6(3), 7:6(6).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!