Tenis

Hrvatsko polufinale!

Mihaela Bradovski • četvrtak, 28.02.2008.

Sve se rasplelo po željama - dobili smo i drugog hrvatskog polufinalista PBZ Zagreb Indoorsa, uz međusobni susret hrvatskih aduta u borbi za finale. Do prolaska u polufinale Mario Ančić došao je jednako teško kao i Ivan Ljubičić. U tri seta Mario je bio bolji od Nizozemca Robina Haasea, osiguravši hrvatski dvoboj i poslasticu za gledatelje u petak predvečer...

Naš se tenisač namučio već na prvom svom servisu, u prvom gemu susreta. Iskoristio je tek treću prednost natjeravši Haasea na pogrešku pri napadu. Za razliku od Marija, koji je uspio osvojiti svoj prvi servis, Nizozemcu isto nije pošlo od ruke. Prvo je Ančića kod 0:15 poslužila sreća, a zatim je krasnom dijagonalom izborio prednost koju je na kraju i pretvorio u break.

U idućem je gemu odličnim servisom i napadima potvrdio break i svoj odličan ulazak u meč. Prilika za još jedan break ukazala se Mariju i u osmom gemu, no dalje od 40:40 nije išlo. Do kraja seta niti Haase niti Mario nisu imali problema prilikom svojih servisa, pa je zahvaljujući breaku u drugom gemu set otišao na stranu našeg tenisača.

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Čista igra Haasea u prvom gemu otvorila je drugi set, dok je s druge strane Mario u nastavak meča ušao s dosta lošijim servisima. U iduća dva gema gubitak servisa prijetio je i jednom i drugom tenisaču, ponajprije zbog slabih servisa i odličnih reterna protivnika, a do breaka je u četvrtom gemu drugog seta ipak prvi došao Nizozemac.

I Ančić i Haase u drugom su setu bolje stajali na servisu protivnika nego na vlastitom. Čistom igrom u petom gemu Mario vraća svoj izgubljeni servis i ne dopušta Haaseu da se odvoji. Ipak, novi gem, novi break. Da je lakše osvojiti protivnikov nego svoj servis vidjeli smo i u idućem gemu. Iako nije iskoristio 15:40, Haase je na kraju ipak došao do 4:2 u setu. Odličan i napet drugi set Mario je mogao "začiniti" još jednim breakom već u idućoj igri. Nakon što je 40:0 pretvorio u 40:40, za više nije imao snage. Drugi je set na kraju dobio Nizozemac rezultatom 6:3.

Slika 4 od 5.
Foto: Kristijan Komarica

U idući, odlučujući set Mario je startao čistom igrom na svom servisu, a na isti je način finiširao i treći gem toga seta. Na idućem svom servisu Mario se ipak puno više namučio, no namučio je i on Nizozemca te mu je u šestom gemu uspio oduzeti servis. Upravo se taj break pokazao odlučujućim jer su do kraja i Haase i Mario osvojili svoje servise. Čistom igrom Mario je zatvorio meč i okrenuo se polufinalu u kojem će mu suparnik biti Ivan Ljubičić.

O mladom Nizozemcu Haaseu Mario je imao samo riječi pohvale: "Meni je u jednu ruku bio nepoznanica, ali razgovarao sam dosta o njemu sa Marinom i Ljubom i sada mogu reći da je i ovim susretom pokazao zašto je jedan od najboljih mladih tenisača na svijetu. Bio je ovo težak meč, svaki sam poen morao zaraditi. Srećom, kada je najviše trebalo krenuo me i servis."

Slika 3 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

"Volio bih da je sutrašnji susret sa Ljubom finale, ali što je tu je, neka bolji pobijedi. Mislim da sam se privikao na podlogu, a s obzirom da smo obojica ušli u polufinale mislim da ona odgovara podjednako i jednom i drugom". Mario je također rekao i kako smatra da će u sutrašnjem meču odlučivati servisi: "Obojica smo serveri i mislim da će upravo u njima biti ključ. Tko bolje krene sa servisima dobit će meč."

Osvrnuo se kratko i na pauzu zbog bolesti: "Teško je reći jesam li dostigao prijašnju formu, treba se vratiti pobjedama, a ovo mi je odličan "trening" za potpuni povratak. Ponekad niti sam nisam znao što očekivati pa sam i ja ugodno iznenađen. Krenulo me i ne brinem se više toliko."

Slika 2 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Za kraj nije propustio pohvaliti gledatelje u Ledenoj: "Za sada imam samo riječi hvale za publiku, bila je odlična na svakom mom meču, nadam se tome i sutra. Naravno da očekujem punu dvoranu."

Ogled Ljubičića i Ančića bit će drugi u sutrašnjem polufinalnom danu. Program u singlu će ne prije 16,45 sati u Ledenoj dvorani otvoriti Simone Bolelli i Sergej Stahovski, u nastavku je na redu hrvatski dvojac.

PBZ Zagreb Indoors, 28.2.2008., polufinale: Ančić (Hrvatska) - Haase (Nizozemska) 6:3, 3:6, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!