Tenis

Meč kojeg se čekalo

Ivor Krapac • petak, 29.02.2008.

Još otkako je krajem prošlog tjedna bio poznat glavni ždrijeb zagrebačkog dvoranskog turnira, s mogućnošću susreta hrvatskih aduta u polufinalu, bila je to stvar kojoj su se svi nadali...

Ivan Ljubičić protiv Marija Ančića u gornjoj, Ivo Karlović protiv Marina Čilića u donjoj polovici - tako je izgledala idealna varijanta za fantastičan program u petak, koja se ipak nije ostvarila. No, ni s pola od priželjkivanog neće biti nezadovoljnih, u polufinalnom programu očekuje nas poslastica, "Ljubo" i Mario peti put u karijeri na suprotnim stranama.

Iako ovo neće biti prvi susret hrvatskih igrača u tri dosadašnja izdanja PBZ Zagreb Indoorsa, ovaj će privući posebnu pozornost. U dva dosadašnja nismo imali dvojicu Hrvata na suprotnim stranama u polufinalu, a obzirom da je riječ o glavnim adutima na putu do osvajanja Davis Cupa prije tri godine i dvojcu koji je donio brončanu medalju u paru na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni, jasno je da je ovo nešto posebno.

Slika 3 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Ledena dvorana zagrebačkog Doma sportova i, nadajmo se, ispunjene tribine večeras će gledati peti međusobni susret Ljubičića i Ančića. Od četiri dosadašnja, tri su otišla na Ivanovu stranu, između ostalog, i jedini kojeg su odigrali u polufinalu nekog ATP turnira, 2005. u Marseilleu, no ono što je bilo ovog petka neće imati osobit značaj. Novi dan, novi dvoboj, ovog puta nakon što su i "Ljubo" i Mario već prošli nekoliko ozbiljnih izazova na turniru, uključujući i one posebno opasne četvrtfinalne u četvrtak poslijepodne.

Ono što su jučer pokazali nije moglo biti bolja najava za petak. Prvi je na redu bio Ivan, koji je odličnim serviranjem tijekom cijelog meča i s dovoljno kvalitetno odigranih poena kad je bilo najpotrebnije uspio smiriti Rusa Teimuraza Gabašvilija, opasnu prijetnju u dobivenom drugom i dosta tijesno izgubljenom trećem setu. "Ljubo" je na pragu svog trećeg uzastopnog finala ovog turnira, što potvrđuje koliko se ugodno osjeća u Zagrebu, sposoban podići igru u usporedbi s dosadašnjim, ipak razočaravajućim, tijekom još mlade sezone. No, to je sada prošlost na koju se, kako je i sam kazao, više ne osvrće, trenutno se osjeća dobro na terenu, igra dobro i ponovno je ozbiljan kandidat za zagrebački naslov.

Mario je u glavni hrvatski grad pristigao tražeći još nekoliko mečeva i pobjeda na putu povratka u tenis nakon poznatih problema s bolešću i ozljedom ramena tijekom prošle i početkom ove godine. Ono što je dobio finalom Marseillea prije točno 12 dana zasad je uspio izboriti i u Zagrebu, novim nastupima i pobjedama polako se vraća u ritam i počinje podsjećati na onog starog Ančića, Top 10 igrača prije duge lanjske stanke zbog mononukleoze.

Slika 2 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Na startu protiv Nicolasa Mahuta i u četvrtak u četvrtfinalu protiv Robina Haasea to je povremeno izgledalo kao da stanke nije ni bilo, u osmini finala protiv Denisa Gremelmayra nešto suzdržanije, no dostatno za glatku pobjedu nad objektivno puno slabijim suparnikom, dok bi u hrvatskom polufinalu od Marija moglo biti potrebno najbolje ovotjedno izdanje. "Ljubo" servira i igra dovoljno dobro, voli ovogodišnju podlogu na zagrebačkom Indoorsu, nešto sporiju od dosadašnje, i iz tog je kuta gledanja mala prednost na papiru ipak na njegovoj strani. No, biti siguran u bilo što u ovom dvoboju ipak bi bilo pretjerano, toliko izjednačeno i otvoreno djeluje.

Hrvatski aduti doći će na red u drugom meču polufinalnog programa singla u petak, dok će u prvom, ne prije 16,45 sati u Ledenoj, o prvom finalistu odlučivati neočekivani dvojac, Talijan Simone Bolelli i najveće iznenađenje zagrebačkog tjedna, ukrajinski lucky loser Sergej Stahovski. I jedan i drugi već su ostvarili svoj najbolji rezultat na ATP turnirima i sve dodatno što naprave doći će kao šlag na tortu odličnih sedam dana.

Najbolji dosadašnji Bolellijev doseg bilo je prošlogodišnje treće kolo Masters Series turnira u Miamiju, uz još nekoliko plasmana u osminu finala na ATP Touru, dok Stahovski pamti siječanj 2005. i proboj do četvrtfinala Milana, uz pobjedu nad Marijem Ančićem u drugom kolu. Bez obzira što je 66. na svijetu i puno bolje rangiran od Ukrajinca, koji je tek 209., teško je gurnuti Bolellija u ulogu izrazitog favorita za prolazak u finale, Stahovski je ovog tjedna pobjeđivao i bolje od 22-godišnjeg Talijana.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

22-godišnjak iz Kijeva može se pohvaliti da je prvi lucky loser u polufinalu nekog ATP turnira nakon Španjolca Ivana Navarra prošlog travnja u Valenciji, a posebno vrijedno je što je svoj uspjeh ostvario svladavši i dvojicu nositelja, drugopostavljenog prvog hrvatskog "reketa" Ivu Karlovića na startu turnira i osmopostavljenog Srbina Janka Tipsarevića u četvrtfinalu. U tim mečevima je igrao daleko iznad onoga što bi se očekivalo od 209. tenisača svijeta, a ako to ponovi, mogao bi do svoje prve pobjede nad Bolellijem, kojeg pamti po dva poraza na Challengerima unatrag šest mjeseci.

Talijansko-ukrajinski polufinalni obračun odlično će doći kao zagrijavanje za poslasticu dana, dvoboj koji će odrediti hrvatskog predstavnika u subotnjem finalu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!