Zimski sportovi

Ivica za Sportnet.hr: "Bila je to dobra serija"

Lovro Jakov • petak, 29.02.2008.

Svaka serija ima svoj kraj, no značaj i veličinu prave serije umanjiti ne može baš ništa. Prvi spust u Kvitfjellu nije donio nove bodove našim skijašima, ali školu za budućnost - svakako. Osmi spust sezone ponudio je maksimalno zahtjevnu Olympiabakken stazu...

Poruka od Ivice Kostelića je glasila: "Falilo mi je 17 stotinki za nastavak serije." Stvarno nije puno, zar ne? Oko to ne može registrirati. Kao što Ivica nakon nevjerojatne jurnjave nije registrirao da mu za 13. uzastopnu utrku s osvojenim bodovima nije falilo 17, već samo 14 stotinki.

Toliko je naime na 30. mjestu od Ivice bio brži Slovenac Rok Perko – 14 stotinki. Da bismo to probali zamisliti, reći ćemo da je nakon 3.035 metara spusta niz super-brzu stazu iznad Kvitfjella, Perko ostvario prednost od tri i pol metra ispred Ivice. Jedna je velika serija završila, no, idemo dalje – već sutra je na rasporedu novi spust...

Slika 2 od 2.
Foto: Lovro Jakov

"Nisam potišten jer je serija stala. Skijao sam dosta dobro, bez grubih pogrešaka. U gornjem dijelu staze još imam rezerve, dolje je bilo tak-tak..."

Već smo pisali o uvjerljivo najdužem skoku sezone. "Tata i ekipa su nakon treninga u četvrtak laserskim daljinomjerom izmjerili koliko se letjelo na tom skoku. Izračunali su da se išlo od 77 do 82 metra! Ja sam letio oko 80 metara. Nakon treninga su skok koji je visok između tri i četiri metra malo skinuli, ali su danas na tekmi duljine ponovno bile oko 80 metara. Razlog je što se na taj skok na treningu stizalo sa brzinom od 90 kilometara na sat, a na utrci se to još podeblja – pa smo danas tamo jurili oko 95 km/h." izvijestio je o svim - doslovce letačkim događajima - Ivica Kostelić.

Na televizijskom ekranu – cijela je Olympiabakken staza, ne samo taj skok – doista izazvala strahopoštovanje. A kamera ni približno ne može dočarati koliko je to moćna i opasna staza.

Na samo jednom ravnijem dijelu staze skijaši mogu koliko-toliko predahnuti, ako je to u spustu uopće moguće. No, to govorimo upravo zbog toga da bismo naglasili koliko je na ovoj stazi opasnih mjesta. Jednostavno – spust u Kvitfjellu je maksimalno zahtjevan, izuzetno brz sa skokovima i zavojima koje prolazite s velikim brzinama. A onda slijede strmine i padine, da se morate diviti ovim sportskim genijalcima. Ovo je spust za totalno spremne majstore...

"Moram priznati da je ovo dosta zeznut spust...", govori Ivica i dodaje: "Mislim da je gornji dio staze ključ i najteži dio..."

Prognoza vremena najavljuje tijekom noći snijeg, a za subotnje prijepodne oblačno vrijeme iznad Kvitfjella, uz mogućnost novog snijega. "Staza za subotu je potpuno ista, ali vrijeme neće biti...", poručio je pred kraj ovog javljanja Ivica Kostelić. Ne treba posebno naglašavati koliku ulogu na jednoj tako posebnoj stazi kao što je Olympiabakken imaju vremenski uvjeti.

Morali smo Ivicu priupitati što kaže za rekordnu seriju od 12 uzastopnih utrka u bodovima, a na rasporedu su bile sve discipline Svjetskog kupa. Ta serija ostaje rekord ove sezone, jer nitko u posljednjih osam utrka koliko je još ostalo u kalendaru – taj niz ne može srušiti. Rezultat za ponos i povijest, ali još i više - iznimna najava idućih sezona. Svjestan svega – jer jedino skijaši znaju koliko je teška njihova sezona, pravedan i skroman sportaš - Ivica je samo kratko rekao: "Bila je to dobra serija..."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Za 14 stotinki danas mu je pobjegao nastavak najvećeg niza. Ali - ne da ne treba žaliti, već treba zauvijek upisati što je Ivica Kostelić postigao u 2008. Uostalom, pročitajte još sljedeće brojke.

Ivičina je serija započela u Kitzbühelu. U spustu na Streifu, Kostelić je osvojio 29. mjesto – pretposljednje koje osvaja bodove. Znate li za koliko je Ivica bio brži od Austrijanca Georga Streitbergera koji je osvojio 31. mjesto – prvo u poretku koje ne osvaja bodove? Za nevidljivih 10 stotinki!

Sjećate se veleslaloma u kanadskom Whistleru? Ivica je u toj utrci osvojio prve bodove u veleslalomu nakon više od četiri godine, te se 15. mjestom u toj utrrci upisao među velikane koji su u jednoj sezoni osvojili bodove u baš svim disciplinama. Podsjećamo da je Ivica nastup u drugoj vožnji izborio 29. vremenom prve vožnje. Prvi koji nije izborio drugu vožnju bio je Francuz Sebastien Pichot, koji je odskijao 31. vrijeme prve vožnje. Ivica je od Pichota u prvoj vožnji bio brži – ponovno nevidljivih - 12 stotinki!

Život i sport, pravda i vrijeme i sve ono nešto što nas toliko hipnotički drži uz sportska natjecanja, pomiješano je u nevidljivim stotinkama vremena, pogođenim tricama sa zvukom sirene, pobjednički uzvraćenim servisima na meč loptu pa povratku u polu-finalni susret, ili u pod gredu izvedenim slobodnim udarcima na nogometnom travnjaku koji vas odvede na završnicu Mundiala.

Sve je to povezano u osjećaju zbog kojeg volimo sport, ili sam život. Ivica Kostelić kao simbol povratka u danima teške ozljede našeg Dudua... Sve je moguće, i sve se vraća pravim i poštenim majstorima – tako će i Arsenalovom i našem genijalcu.

Vratimo se još za kraj do Kvitfjella. Subotnji spust započinje u 11:30h. Ivica ima startni broj 32, a Natko Zrnčić-Dim 38. Sretno svim momcima koji će i sutra spektakularno odjuriti niz Olympiabakken!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!