Tenis

"Osjećaj kao da igramo povijesni meč"

Ivor Krapac • petak, 29.02.2008.

Najočekivaniji meč ovogodišnjeg PBZ Zagreb Indoorsa bio je izjednačen kao što se i moglo predvidjeti. Ivan Ljubičić potvrdio je koliko se dobro osjeća u Zagrebu pobjedom nad Marijem Ančićem, koji je, unatoč polufinalnom porazu pred hrvatskim navijačima, ipak mogao biti zadovoljan tjednom u glavnom gradu. Hrvatski dvoboj napunio je tribine, i Ivan i Mario su nakon meča posebno izdvojili odličnu atmosferu u Ledenoj dvorani...

"Ako obojica odigramo odličan tenis, nijanse odlučuju", kazao je Mario u susretu s novinarima nakon izgubljenog hrvatskog dvoboja: "Mislim da je Ivan servirao bolje nego ja, to je presudilo, ključ je u tome što sam se ja malo mučio na servisu. Cijeli tjedan bio je odličan, ali vidi se da mi nešto još nedostaje, imao sam prilika i protiv Murraya u Marseilleu i protiv Ivana ovdje, očito mi i dalje nedostaje mečeva da ih iskoristim."

Slika 3 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Dobar dio razloga za Ančićeve muke su servis-bombe koje je "Ljubo" pronašao kad mu je bilo najpotrebnije, na većinu suparnikovih break-lopti, no ne treba zanemariti ni odlično odigran tie-break prvog seta, uz potpunu dominaciju prvog nositelja. "U tie-breaku je odlično izreternirao, u tim trenucima odigrao je bolje - nema tu velike pameti, kad igraju dva velika servera, nijanse odlučuju", dodao je Mario.

Vezane vijesti

"Taktika mi je bila što više napadati na drugi servis, biti što agresivniji, time sam zadovoljan. Izborio sam dosta šansi, reterniranje je bilo dobro", nastavio je Ančić, pa ukratko zaokružio proteklih nekoliko dana u Zagrebu: "Kad maknem sve sa strane nakon ovog poraza, presretan sam kako sam se vratio tenisu, povratak je fenomenalan." Nedavno finale Marseillea poslužilo je kao dobra naznaka...

Za kraj, Mario je pohvalio atmosferu na tribinama tijekom svih svojih mečeva: "Guštao sam, baš je bio užitak igrati kod kuće, jedino mi je žao što se nisam sreo s Ivanom u finalu, možda bi onda bilo još bolje."

Ivan je kao ključ pobjede i prolaska u finale vidio prvi set: "Mario je imao više šansi od mene, no ja sam odigrao odličan tie-break. Taj set bio je dosta ključan, izvukao sam se iz nekoliko opasnih situacija." Kad je trebalo, servis je bio pravi, iako je "Ljubo" kazao da nije najsretniji vlastitim serviranjem početkom meča: "Dosta sam se mučio s prvim servisom u početnih nekoliko gemova, kasnije je ipak išlo bolje. Servis je moj najbolji udarac, normalno je da puno očekujem od njega."

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Od 38 dosadašnjih break-lopti u pet susreta s Ljubičićem, računajući i današnjih 0/6, Ančić je iskoristio samo tri, čemu Ivan nije mogao naći objašnjenje. "Svaki meč je drugačiji, priča za sebe, teško je tražiti poveznicu", kazao je, dodajući da su današnje suparnikove poteškoće vjerojatno uzrokovane dugim izbivanjem s terena: "Očito je da Mariju trenutno još nedostaje mečeva, bitno je da ostane zdrav, igrati zna, tjelesno je spreman, mentalno je također jak."

Slika 2 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Govoreći o podršci s tribina tijekom polufinala, "Ljubo" nije skrivao da je ostao impresioniran: "Naježio sam se pri izlasku na teren, osjećao sam se kao da igramo povijesni meč. Navijalo se od prvog do zadnjeg poena, zbilja je bilo sjajno."

U lovu na drugi naslov na ovom turniru, nakon onoga iz pretprošle godine, Ivan će se nadati sličnoj potpori i u subotnjem finalu, koje mu s početkom u 17,45 donosi ukrajinskog lucky losera Sergija Stahovskog s druge strane mreže: "Svi će očekivati da dobijem, no dečko igra jako dobro, u četvrtfinalu je dobio Tipsarevića kojeg smatram vrlo respektabilnim tenisačem. Ima sve udarce, jedino još treba vidjeti može li izdržati pritisak finala."

22-godišnjem Ukrajincu bit će to prvo finale nekog ATP turnira, dok je Ivan izborio jubilarno 20., prvo nakon prošlogodišnjeg osvajanja Hertogenboscha. Ukoliko padne i Stahovski, u Zagrebu će se slaviti Ljubičićev deveti naslov u karijeri...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!